Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

HSE – ritmikus gimnasztika - Óvodások is elkezdhetik

Másfél évtizede működik a Hegyvidék Sportegyesület önálló ritmikus gimnasztika (rg) szakosztálya, amely versenyzőkkel és amatőrökkel egyaránt foglalkozik. Erről is beszélgettünk Mochlár Emese szakosztályvezetővel, aki elárulta, miért érdemes már óvodáskorban elsajátítani az rg alapjait.

Jobb vízminőség, szebb belső terek

Megújult a Városmajor utcai sportközpont. A gyerekek és felnőttek körében egyaránt népszerű létesítmény üzemeltetése mostantól még biztonságosabb és hatékonyabb.

Felújítás a csillagászati intézetben

Ismét eredeti szépségében látható a Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet főépülete, valamint a közelében lévő két kisebb és egy nagyobb csillagvizsgáló kupola. A tudományos intézmény egy része jelentős, 650 millió forintos beruházásnak köszönhetően újult meg.

Így mulattak a budai svábok

Kellemes dallamok, izgalmas népi játékok, mondókák és versek – a budai svábok a MOM Kulturális Központban megmutatták, hogyan kell mulatni. A második alkalommal megrendezett sváb délutánon fiatalok és idősek egyként hívták vigadni a közönséget.

Ezerszínű világ gyermekrajzokon

Kedves állatkákat, szivárványos kerteket, mosolygós embereket sorakoztat fel a TILMA a Gyermekművészetért Közhasznú Alapítvány nemzetközi vándorkiállítása a Jókai Klubban. A hazai és határon túli ifjú alkotók a világ szépségeit rajzolták meg.

Varázslat a zene erejével

Tuba Tóbiás, Kistigris, Lúdanyó és még sokan mások a Bonbon Matiné kedves, zeneszerető figurái közül szeptembertől a MOM Kulturális Központban várják a szórakozni vágyó kisgyerekes családokat. Lukácsházi Győző „szülőatya” mesélt arról, milyen meglepetésekben lehet része azoknak, akik részt vesznek a muzsikában és mókában gazdag programokon.

Mi van a felszín mögött?

Gondolatébresztő képekből nyílt kiállítás a polgármesteri hivatal emeleti folyosógalériáján. Az Ars Sacra Fesztivál rendezvényeihez kapcsolódóan Pálos Anna képzőművész egyedi módon megfogalmazott, interaktív alkotásaival hívja vizuális kalandozásra az ügyeiket intéző hegyvidéki közönséget.

Élmények teremnek az iskolakertekben

A kert különösen a városban élők számára nyújt örömet, élményt, kikapcsolódást, felfedezést. Az iskolakertek mindemellett új ismereteket is adnak a gyerekeknek, ami fontos része lehet természet- és környezetvédelemre, egészséges táplálkozásra nevelésüknek. Nagy elismerése a Hegyvidéken folyó oktatói munkának, hogy az első Országos Iskolakert-hálózati Találkozót a tankertet is működtető Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskolában rendezték.

Naponta egydicséret mindenkinek jár

Kovács Zsuzsát, a Süni Óvodák vezetőjét virággal és tortával köszöntötték munkatársai szeptember 1-jén a tanévnyitó nevelői értekezleten – aznap volt negyven éve a pályán. Itt kezdte meg óvodapedagógusi munkáját, 1987 óta pedig vezetője a Süni Óvodáknak. Vele beszélgettünk a Süniről, nevelési elveiről, a gyerekekről.

Tovább őrzik a MOM emlékét

Száztíz évvel ezelőtt költözött Süss Nándor üzeme a Csörsz utcába, majd 1939-ben felvette a Magyar Optikai Művek nevet. Az évforduló alkalmából a Magyar Optikai Művek (MOM) Emlékalapítvány az egykori dolgozók személyes visszaemlékezéseiből összeállított kiadványt jelentet meg.

Új szárnnyal bővült a vakok gyermekotthona

Megvalósult egy régi álom a vakok Batthyány László gyermekotthonában: felépült az a ház, ahol a gondozottak felnőtté válásuk után is teljes körű ellátásban részesülhetnek. Az új helyen a fiatalok az állapotuknak megfelelő fejlesztést és védett munkalehetőséget is kapnak.

Hegyvidéki közös örökségeink

A Kulturális Örökség Napját 1984-ben Franciaországban indították útjára, azóta már negyvennyolc országban ünneplik minden szeptemberben. Az idén „Földbe zárt kincseink” címmel meghirdetett programsorozathoz természetesen a Hegyvidék is csatlakozott.

Megújuló kerületi utcák, lépcsők

Az utóbbi hetekben is több közterület szépült meg a Hegyvidéken, a terveknek megfelelően folytatódnak az út-, járda- és lépcsőfelújítások.

Milyen az egészségi állapotunk?

Egyre többféle szűrésen vehetnek részt az egészségtudatos XII. kerületi polgárok az önkormányzat által hosszú évek óta szervezett tavaszi és őszi Hegyvidéki Egészségnapokon. Szeptember 26-án a MOM Kulturális Központban ismét átfogó képet kaphatnak egészségi állapotukról.

A popzene krémje

A Crème de la pop tagjai már névválasztásukkal is hirdetik szándékukat: a kilencvenes évek számukra legkedvesebb dalait hangolják újra, létrehozva így szerintük a popzene krémjét. Hogy ez mennyire sikerül nekik, mi is eldönthetjük, ha meghallgatjuk vasárnap délutáni koncertjüket.

Az amerikai dél hangulata a Blaháról

Az első dalokat egy Blaha Lujza térhez közeli albérletben szerezték az együttes tagjai, akik úgy gondolták, ez a név – Blahalouisiana – fejezi ki a legjobban gyökereiket és a követett stílust. Nos, a névválasztás kétségtelenül szellemes, kíváncsian várjuk a vasárnap délutánt, hogy élőben meghallgassuk: a zenei választás is telitalálat-e. Mindenesetre a hangfelvételeik ismeretében ígéretes programnak nézünk elébe!

A párhuzamok a színpadon találkoznak

A Gesztenye napok hétvégéjét mi sem zárhatná méltóbban, mint egy igazi különlegesség. Két nagy múltú együttes hangolja össze egy tőről fakadó, mégis eltérő zenei világát a MOM Kulturális Központ színpadán: közös koncertet ad az Amadinda és a Muzsikás.

Klasszikus lélekzenék

Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, Kodály Zoltán, Bartók Béla, Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Weiner Leó, Johannes Brahms legnépszerűbb melódiáit szólaltja meg a Magyar Rhapsody Project szombat délutáni koncertjén. Teszi mindezt egyedi, sajátos hangzásvilággal, szaxofonra és dzsesszkvintettre hangszerelve.

Ha Gesztenye napok, akkor Halász Judit!

A legkisebbek legnagyobb öröme, hogy elképzelhetetlen a Gesztenye napok Halász Judit koncertje nélkül. A kerületben élő, ide ezer szállal kötődő művésznőt személyes ismerősükként szeretik a hegyvidéki gyerekek, akik ki nem hagynák egyetlen koncertjét sem. Vasárnap délelőtt vele kezdődik a mulatság.

Puff Ancsi és a Fogmosi-Rocky

Gubás Gabi és Pálffy Zsolt vasárnap délelőtt mutatja meg a gyerekeknek, mi minden lehet érdekesebb, izgalmasabb – s nem utolsósorban egészségesebb –, mint folyamatosan a számítógép előtt ülni.

Funky is, mulatós is!

Meglepő – vagy inkább szokatlan – műfajmeghatározása szerint a Garami Funky Staff zenéje közel áll a Magyarországon annyira kedvelt mulatós muzsika hangulatához. Hogy ez valóban így van-e, megtudhatjuk vasárnap este, amikor is a nagyszínpadon az ő koncertjükkel zárul a Gesztenyés kert szabadtéri programja.

Táncba hívó szájharmonika

A Pribojszki Mátyás Band zenéje új értelmet ad a szájharmonikának, megszünteti a szájharmonikázásról alkotott sztereotípiákat. A Gesztenye napokon adott koncerten meghallhatjuk, hogy ez a különlegesen intim szólóhangszer a tradicionális blues műfaján túl is nyújt felfedezésre váró új zenei ízeket.

Mások vagyunk, mégis hasonlítunk

Tarján Veronika és a Mocsármese arra tanítja meg a kicsiket, hogy aki látszólag más, mint mi, még hasonlíthat ránk nagyon. Mindig a lényegre, az igazi belső értékre kell figyelni a külsőség, a látvány helyett!

Príma előadás – Prima-díjasoktól

A magyar zeneművészet kategóriában a szekszárdi Holló együttes kapta legutóbb a Tolnában átvehető megyei Prima-díjat. Mi is megláthatjuk, mennyire megérdemelték az elismerést, ha megnézzük előadásukat a Gesztenye napokon.

A könnyed is komoly

Szombat délutánra várja a szabadtéri színpad elé a klasszikus zenét szerető közönséget a Solti György Zeneiskola Vonószenekara. A repertoárban azok is találnak majd kedvükre valót, akik a könnyedebb muzsikák iránt vonzódnak.

Žagar - hangulat a nyár végére

Jó hangulatú nyárzáró koncertet tervez szombat estére a Žagar, igazi pörgős, táncos, dinamikus előadást. A zenekar muzsikáját nemcsak lemezekről, de filmekből is jól ismerheti már a közönség.