Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nagy melegben hűs falatokra vágyunk

Kánikulában sokszor enni sincs kedvünk, de ha megéhezünk, akkor is csak könnyű, finom, üdítő fogásokra gondolunk. Hideg levesekre, zöldségekre, salátákra, gyümölcsökre, fagylaltra, hideg krémekre, pikánsan savanykás italokra. Szerencsénkre a nyár ebben partnerünk, mert minden van, és könnyen elérhető, amire vágyunk. Ráadásul a legtöbb hidegen tálalható étel előre elkészíthető, így délidőben nem kell a tűzhely mellé állnunk. Az alábbi fogások is ilyenek.

Közelebb hozni egymáshoz az előadókat és a közönséget

Az utóbbi években egyre több színvonalas koncertet élvezhetünk a korábban ebből a szempontból kicsit elhanyagolt Hegyvidéken. A GetCloser produkciós irodának köszönhetően számos kiemelkedő program várja a zenekedvelőket a XII. kerület legfontosabb kulturális intézményeiben, mindenekelőtt a MOM Kulturális Központban és a MOM Sportban. A GetCloser alapítójával, Kleb Attilával beszélgettünk.

A festés „lefokozza” a fájdalmat

Sokan sokszor elmondták már, hogy a szeretett, örömmel végzett tevékenység éltet, gyógyít, fiatalon tart. Ezt igazolja Brankovics Kukucska Éva festőművész is, akinek életművéből kiállítás nyílt júliusban a Hegyvidék Galériában.

Az NB I felé félúton a kézilabdacsapat

Mikolik Ágnes mert nagyot álmodni. Hét évvel ezelőtt szó szerint a semmiből hozott létre a MOM Sportban egy kézilabda-iskolát, a Mikolik Handball School pedig történelmet írt: saját nevelésű játékosokkal feljutott az NB II-es felnőttbajnokságba. A csoda létrehozójával beszélgettünk.

Sejtmentő készüléket kapott a gerincgyógyászati központ

A nagy vérveszteséggel járó műtéteknél a legjobb, ha a beteg saját vérét juttatják vissza a szervezetébe a szakemberek. Ezt teszi lehetővé az úgynevezett sejtmentő készülék, amit a TEST-VÉR Egészségpénztár adott át használatra az Országos Gerincgyógyászati Központnak.

Kertjeink vendégei nyáron

Ilyenkor, a nyári kánikulában főleg a kert növényeivel szoktunk foglalkozni, azokat óvjuk a kiszáradástól. Pedig tollas, pikkelyes vagy épp szőrös szomszédjaink is ott vannak körülöttünk, és élik életüket, amelybe – szerencsés esetben – időnként kicsit mi is bepillanthatunk.

Vissza a jövőbe: régi-új vezető a megújuló János kórház élén

Míg a korábbi években a megszűnés fenyegette a Szent János Kórházat, mára eldőlt: marad, sőt centrumkórház lesz az intézmény, amelynek égisze alatt egy korszerű szakrendelő-épület is működik majd a mindeddig egyetemi fenntartásban lévő Kútvölgyi-tömbben. Az átalakulás levezénylésére a Veszprém megyei Vaszaron született, felesége révén viszont már régóta a Hegyvidékhez kötődő orvos, dr. Takács Péter kapott megbízást, aki 2015-től két évig a János kórház járóbeteg-ellátási igazgatója volt, előtte és utána pedig az egészségügyi ellátórendszer irányításában vett részt különböző fontos pozíciókban. Az új főigazgató, mint mondta, nemcsak szakmai szempontból ismeri jól a gondjaira bízott kórházat, hiszen a több százezer budai és Buda környéki lakoshoz hasonlóan neki is bőven vannak személyes tapasztalatai az ellátásokról – leginkább négy gyermeke révén, akikkel rendszeresen „teszteli” az intézményt.

Informatikai fejlesztés a Korányi intézetben

Újabb fontos állomásához érkezett az Egészséges Budapest Program: jelentős informatikai fejlesztés történt az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben. A részletekről Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, Bogos Krisztina, az intézmény orvos-igazgatója és Pokorni Zoltán polgármester tájékoztatta a sajtó képviselőit.

Megújul a Szendrő utca

Az év egyik legjelentősebb közterületi fejlesztését végzik a kivitelezők a Szendrő utcában: egy hosszabb szakaszon megújul az úttest, egy korábbi közműépítés helyén pedig kicserélik a pályaszerkezetet. További út- és lépcsőfelújításokra is számítani kell a nyáron, emellett zajlanak a közműépítések is a Hegyvidéken.