Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A konyhakert kincsei az asztalon és a spájzban

Júliusban egyfelől lelassulnak, másfelől felgyorsulnak az események. A legtöbb ember kikapcsol a rendes kerékvágásból, a városok utcái kiürülnek, az üdülőhelyek megtelnek, sokan elnyújtóznak a nyugágyon a hétvégi telkükön, egy matracon ringatózva nézik a felhők vonulását a Balaton tetején, vagy éppen baráti összejövetelt rendeznek a grillsütő mellett a kertben. Mikor szakítsunk időt a befőzésre, ha nem most?! Akinek vannak gyümölcsfái, tudja, hogy ilyenkor, bizony, nincs megállás. A gyümölcs szakadatlanul érik, szedni kell, enni kell, vinni kell az unokáknak, és ami nem fogy el, az mehet a kondérba, aztán a dunsztba.

Hegyvidéki gyerekekkel foglalkozik a magyar világcsúcstartó

Ekler Luca személyében magyar parasportoló tartja a világcsúcsot távolugrásban. A Testnevelési Egyetem hallgatója versenyszerűen teniszezett, amikor gyerekkorában súlyosan megbetegedett. De talpra állt, és ma már atlétaként öregbíti Magyarország hírnevét a világversenyeken. Erről és sok egyébről kérdeztük őt.

Róna Viktor és Bács Ferenc a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Ismét várja a látogatókat a Bajor Gizi Színészmúzeum, amelynek legújabb kiállításai Bács Ferenc és Róna Viktor pályáját idézik fel. Szebényi Ágnes múzeumvezetővel a legfontosabb tudnivalókról és az online térben megrendezett Múzeumok Éjszakájáról is beszélgettünk.

„Régóta foglalkoztat méhészeti szempontból a város körüli erdő”

Méhészkedni mindenhol lehet, ahol vannak virágok – elvileg. A nagyvárosokban azonban mégsem jellemző, hogy valaki kaptárokkal bíbelődjön, hacsak nem egy természeti adottságaiban olyan szerencsés városrészről van szó, mint a mi Hegyvidékünk. A városi méhészkedés kihívásairól és szépségeiről beszélgettünk Kutasi Tamás méhésszel.

Virágok nyílnak a vízművek telephelyein

Talán nem is gondolnánk, hogy a Hegyvidék nagy belterületi rétjei szinte kivétel nélkül a Fővárosi Vízművek telephelyein találhatók. Az élőhelyek védelme és a biológiai sokszínűség megőrzése érdekében ezek a vízbázisvédelmi területek kulcsfontosságúak, nem mindegy tehát, hogy a közszolgáltató milyen kezelést végez rajtuk.

Egyik leggyakoribb szobanövényünk, a hibiszkusz

A hibiszkusz pompás virágai kizárólag akkor nyílnak ki, ha kellő mennyiségű közvetlen napfény éri a növényt. A szobában csak impozáns méretű zöld bokrot nevel, virágok nélkül. Pedig ha valamiért, akár tenyérnyi virágaiért érdemes egy kicsit kényeztetni a tövet.

Elismerés az egészségügyben dolgozóknak

Az egészségügy 24 órás szolgálat – korábban sokszor hallhattuk ezt, az utóbbi hónapokban azonban mindenki meg is tapasztalhatta, milyen nagy szükségünk van az ápolók, orvosok, asszisztensek, laborosok, védőnők folyamatos munkájára. Őket köszöntötte Semmelweis-nap alkalmából a Hegyvidéki Önkormányzat az idén rendhagyó körülmények között megtartott ünnepségen.

Játékos hangszerek

Játékos hangszerek, közösségi térzene és a szvingkorszak gyöngyszemei – kitűnőnek ígérkező programok várnak minden korosztályt a Hegyvidéki Kulturális Szalon teraszán augusztus 27-ig a Zenélő Budapest rendezvénysorozatán. Götz Nándor művészeti vezetővel a különlegességek mellett arról is beszélgettünk, hogy a kultúra miért nem lehet luxuscikk.

Játszótér és laboratórium

A funkciójukat vesztett épületek metamorfózisáról szól az idei Árkay-díjas Fodor Zsófia diplomaterve, a „Tech-blokk Debrecen”. A zsűri kiemelte, hogy minden léptékében végiggondolt, színvonalas munka, amelyben a tervező a lakótelepen szeparáltan élő emberek számára hoz létre kreatív közösségi teret a meglévő infrastruktúra felhasználásával.

Első világháborús emlékmű lesz a turulszobor

A XII. kerületi turulszobor első világháborús emlékművé alakításáról és egy új, második világháborús szobor felállításáról határozott a hegyvidéki képviselő-testület a veszélyhelyzet utáni első ülésén. Döntés született a költségvetés módosításáról, változtatási tilalom elrendeléséről, valamint egy önkormányzati ingatlanfejlesztés előkészítéséről is.

Végre újra mehetünk könyvtárba!

A járványügyi veszélyhelyzet idején különösen nagy érték volt a könyv, segítségével gyorsabban telt az idő, sokan könnyebben átvészeltük a kényszerű bezártságot. Olvasni azonban mindig jó, és hamarosan ismét lehetőségünk nyílik arra, hogy könyvtárból szerezzük be a számunkra érdekes köteteket. Július 1-jétől ugyanis újból megnyitnak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nagyobb tagkönyvtárai, köztük az Ugocsa utcai is.

Megszűnt a veszélyhelyzet, szabadabbá vált az életünk

Már nem kell a vásárlási idősávokhoz alkalmazkodnunk, ismét igénybe vehetjük az összes egészségügyi ellátást, és szabadon mehetünk moziba, színházba is. A járvány első szakasza ugyan lecsengőben van, és életünk szinte minden területen visszatérhet a régi kerékvágásba, de legyünk óvatosak – mindannyiunk egészsége érdekében tartsuk be a még érvényben lévő korlátozó intézkedéseket!