Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fedezzük fel hazánk értékeit!

Felszabadult hangulatban nyílt meg a Galéria 12 Egyesület tagjainak új közös kiállítása. Az Itthon vár a nyár… cím utal arra, hogy a hosszú járványidőszak után végre kinyílt a világ, kedvünkre utazhatunk, de nem feltétlenül kell külföldre mennünk: hazánkban is rácsodálkozhatunk megannyi szépségre, értékre és látványosságra.

„Nekünk szólt a himnusz, jó volt magyarnak lenni”

Európa-bajnok lett tavaly a magyar kadét leány kardcsapat tagjaként Fenyősi Zita Júlia. A hegyvidéki sportoló már előretekint, vágya, hogy a következő olimpiát megelőző nemzetközi és hazai versenyei is jól sikerüljenek.

Az elfeledett zugligeti Szarvas-fürdő

Az elmúlt hetekben végérvényesen beköszöntött a nyár, talán túlságosan is. Fák hűsítő árnyékából nincs hiány a Hegyvidéken, de ha fürdőt, vagy forrást keresünk itt, akkor bajban lennénk. Nem volt ez mindig így. Éppen 170 évvel ezelőtt adtak hírt a Zugligetben arról, hogy gyógyfürdő nyílt a Szarvashoz címzett vendéglő mellett. A korabeli lapok segítségével utánajártunk, mi lett a sorsa a helynek.

Városi méhészet

A városi méhészkedés és a beporzók védelmének témája ismerős lehet a XII. kerületben élők számára, de az talán kevésbé köztudott, hogy a miénk nem egy elszigetelt kezdeményezés. Európa több városában folynak előremutató és úttörő fejlesztések e téren. Erről adott tömör áttekintést egy kiállítás a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.

Ecetfa és cserszömörce

A címbeli két növény közeli rokonságban áll a rendszertanban, sőt, a hegyvidéki kertekben, parkokban és zöld területeken is gyakran találkoznak. Ráadásul mindkettő ellenálló, életerős faj, amelynek erejéből még egy kis gyógyításra is futja.

Védelmező kövirózsa

A kövirózsa egyike a legelterjedtebb növényeinknek. Őshonos a Kárpát-medencében, és igénytelensége, szépsége miatt a kertekbe is szívesen ültetik. Sokfelé nevelik gyógynövényként.

„Természetes lesz, mint más oltások”

A betegek iránti elkötelezett munkájáért és kiemelkedő szakmai tevékenységéért Semmelweis-nap alkalmából díszoklevelet kapott dr. Janecskó Mária, az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő oltóközpontjának koordinátora. A doktornő, aki a tiszteletet és szeretetet is jelző vastaps kíséretében vette át a díjat, azt mondja: számára ez az elismerés az egyik legfontosabb a pályája során.

Ünnep a Felsőkrisztinavárosi templomban

A Keresztelő Szent János védelmébe ajánlott Felsőkrisztinavárosi plébánia búcsúnapja az év leghosszabb napjára esett. Az idei esemény alkalmával Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek ünnepi szentmise keretében elvégezte a templom felszentelését.

Jelszó: változatosság

Mindenütt jó vakációzni, de hol a legjobb? Hát, a Mátyás-táborban! – vágták rá azok a gyerekek, akik az idén már visszatérő vendégek a hegyvidéki napközis táborban. Ugyanezt mondták az „újoncok” is, miként abban sem volt vita köztük, hogy ilyen időben az a legjobb, ha a medencében pancsolhatnak.

Új mellkassebészeti részleg az onkológián

Semmelweis-nap alkalmából új mellkassebészeti műtőblokkot és intenzív terápiás részleget avattak az Országos Onkológiai Intézetben. A kormány közel hárommilliárd forintos támogatásával megvalósuló beruházás nemcsak a mellkasi daganatok legkorszerűbb, 21. századi ellátását teszi lehetővé, hanem azt is, hogy szélesedhessen a hazai tüdő-transzplantációs program – mondta el az átadás alkalmából Polgár Csaba, az intézet főigazgatója.

Hosszú szünet után újból ülésezett a képviselő-testület

A normafai lombkorona-tanösvény, „A Hegyvidék főutcája” projekt és a Böszörményi úti irodaházak bontásával járó ingatlanfejlesztés is téma volt a képviselő-testületi ülésen, amelyet a járvány miatti hosszú kényszerszünet után az idén először hirdetett meg a Hegyvidéki Önkormányzat.