Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mesés galagonya

Bár ismerősen cseng a neve, mégis sokan meglepődnek, ha a galagonyával teljes virágzásában találkoznak. Őshonos fajai is felveszik a versenyt a kerti virágokkal, de a nemesített díszgalagonyák még azok közül is kitűnnek szépségükkel.

Felszabaduló kreativitás a konyhában

A napsütés, az enyhülés, a tavaszi illatáradat mindenkinek derűt visznek a hétköznapjaiba. Ha a maszk egyelőre marad is, már bátrabban megyünk emberek közé, és hosszabban időzünk a friss tavaszi zöldségeket, gyümölcsöket kínáló piaci standok előtt. Élvezzük ki az évszak minden adományát, és ne sajnáljuk az időt az új ízkombinációkkal való kísérletezésre!

„Mintha aranyember volna, úgy sikerül neki minden”

Tavaly született döntés arról, hogy a Normafa Síház melletti parkoló felszámolását követően az a rész újra védett erdőterületi pihenőhellyé változzon, és a ’Sigray-pihenő nevet viselje majd. Ez, valamint a 110 éve megnyitott Remete-barlang, vagyis Boldog Báthory László pálos szerzetes egykori lakhelyének látogathatóvá tétele teszi aktuálissá, hogy felidézzük a 19–20. század fordulóján tevékenykedő ’Sigray Pál ügyvéd, földbirtokos életét, különös tekintettel a Zugligetért tett erőfeszítéseire.

A Hegyvidék pazar virágoskertje

Tavasszal ezerféle virág nyílik kerületünkben is. Mi most kifejezetten azokból állítottunk össze egy csokorra valót, amelyek a kerítéseken kívül, vadon bontják szirmaikat. Ezek itt virágoztak már akkor is, amikor még a királyok vadászterületnek használták a budai hegyeket, vagy amikor a svábok szőlőt és gyümölcsöst telepítettek a déli domboldalakra. És szerencsére itt virágoznak ma is – mindnyájunk örömére!

A tavaszi erdő gyakori virága

Bibliai időkbe vezet vissza a neve a salamonpecsétnek, ennek a kifejezetten gyakori kora tavaszi virágnak. A felépítése annyira egyedi, hogy szinte semmivel nem összekeverhető, így a kezdő botanikusok számára sok örömet tartogat a felkutatása.

Illegális hulladéklerakás a Hegyvidéken

Új, korábban ritkán tapasztalt probléma terjed a Hegyvidéken. Egyre gyakoribbak az illegális szemétlerakások a zöld területeken és az elhagyatottabb belterületi részeken.

Ápolók és gyógyultak: áldozatos munka és elszántság

Május 12-e az ápolók nemzetközi világnapja. Ők azok, akikre eddig is mindig számíthattunk, de most, a pandémia időszakában különösen emberfeletti munkát végeznek. Szakszerű ellátással, odaadó gondoskodással segítenek azoknak a kórházban fekvő embertársainknak, akiknek meg kell küzdeniük a vírussal, a kiszolgáltatottsággal, családtagjaik hiányával. A Szent János Kórház néhány ápolójával, valamint szerencsésen felépült fertőzöttekkel beszélgettünk arról, miként élték meg az elmúlt hónapok megpróbáltatásait, a gyógyítás és a gyógyulás nehéz és örömteli pillanatait.

„Ha kizárjuk a kézírást az életünkből, sajnos sok minden elvész”

Betű-kép variációk címmel nyílt meg Szamos Iván digitális tipografikai kiállítása a Galéria 12 egyesület honlapján. Néhány kép az anyagból látható volt a 2016-os XX. Országos Tervezőgrafikai Biennálén is. A grafikusművésszel kedvenc alkotóiról, a tárlaton látható munkáiról és a betű erejéről beszélgettünk.

„Együtt örülünk, együtt sírunk”

Megvan az első gólja a felnőtt floorballválogatottban, és most azért dolgozik, hogy valamikor ott lehessen egy világbajnokságon. Zsámboki Alízzal, a Testnevelési Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjával beszélgettünk, aki számára a sikerek mellett ugyanolyan fontos, hogy a sportnak köszönhetően igazi barátokra talált.

Furcsa és nehéz tanév után megkezdődtek az érettségi vizsgák

Az idén érettségiző diákok számára szinte felüdülést jelenthetett a vizsga, annyira nehéz volt az odáig vezető út – holott ez általában fordítva van. A járványhelyzet azonban átírta az ilyenkor megszokott menetrendet, a végzősök hosszú ideig digitális távoktatással készültek életük eddigi legfontosabb megméretésére. Hegyvidéki pedagógusokkal és tanulókkal beszélgettünk a furcsa tanévről, az online tanulás előnyeiről és hátrányairól, valamint természetesen a vizsgákról.