Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A régi emlékek ihletet adnak

A Hegyvidék Galéria 2017 óta csoportos kiállítás keretében mutatja be az aktuális évi Munkácsy Mihály-díjas alkotók válogatott műveit. (A megnyitóról lapunk 9. oldalán olvashatnak.) Az idei díjazottak között találjuk Széchy Beáta képzőművészt is, aki hegyvidéki otthonában mesélt nekünk kétlaki életéről, a művésztelep-szervezés nehézségeiről, a családról, az emlékek erejéről, sőt még arról is, milyen titkot rejtenek a gesztenyekönyvek.

Mángold, a sokoldalú nyári zöldség

A mángoldra mint valami egzotikus zöldségfélére tekintünk a piacon, holott a Földközi-tenger mentén élő népek, ­főként a rómaiak és a görögök ­már a Kr. e. V–IV. században bőven éltek vele. Nyugat-Európában és Amerikában ma is népszerű. Örök titok marad, hogy ez a kedvelt zöldség miért merült nálunk a feledés homályába. Ahhoz képest, hogy milyen olcsó és igénytelen, rendkívül sokoldalú. Hatalmas, zöld levelei leginkább a spenótéra emlékeztetnek, és spenót módjára is készíthetők el. A nagyobbakat, a káposztához hasonlóan, meg lehet tölteni. A dalmátok például a fokhagymás olajon megpárolt mángoldot krumplival köretként kínálják roston sültjeik mellé. A levelek vastag, fehér szárából, pontosabban levélnyeléből – ami megszólalásig hasonlít a spárgához, és akként is használható – kitűnő hamis spárgaleves főzhető. Mind a levél, mind a szár sokféle saláta és könnyű, nyári fogás alapanyaga lehet. Elkészítési módjainak valójában csak a fantáziánk szab határt.

A tájfutásból nem lehet kiöregedni

Egyike az ország legeredményesebbjeinek a MOM Sportban működő Hegyvidéki Szabadidősport tájfutószakosztály. Egyrészt itt sportol a junior-világbajnok, négyszeres ifjúsági Európa-bajnok Gárdonyi Csilla, másrészt különös hangsúlyt helyez az utánpótlás-nevelésre. A tájfutás szépségeiről, a hazai és nemzetközi sikerekről is beszélgettünk Kisvölcsey Ákos edzővel.

Még egyszer a parlagfűről

A parlagfűszezon júliustól októberig tart. A nyári időszak beköszöntével a Kormányhivatal az idén is előzetes tájékoztatót adott ki a parlagfű-mentesítés kötelezettségéről és az allergén virágpor veszélyeiről.

Az egészséges utcáké a jövő

A főváros minden kerületét érintő fejlesztési koncepció egyeztetései kezdődtek meg a Városházán. A cél a közterületek emberközpontúvá alakítása, ami a Hegyvidék utcáinak megújulását is eredményezheti.

Rejtelmes vadon a társasház kertjében

Korábban nem volt szokatlan vendég a vaddisznó sem a Széchenyi-hegy tetején lévő társasház kertjében. A természet ki-be jár a kerítésen, mégsem magától értetődő, hogyan lesz – és marad – természetközeli a körbekerített tölgyliget. Gomba, vadvirág, tök, paradicsom, erdei sikló és számos madár, legfőképpen pedig az ember is jól érzi magát itt egymás közelében.

Hűsítő nagyvárosi függőkertek

Képtelenségnek tűnhet a vertikális kert gondolata, mégsem példátlan megoldás. Sőt, könnyen megeshet, hogy a jövő kedvelt városi zöld területe nem a földön, hanem a falakon nyújtózik majd!

Semmelweis-napi kitüntetések

Minden évben a Semmelweis-naphoz kapcsolódva köszönti a Hegyvidéki Önkormányzat a XII. kerület egészségügyi alapellátásában dolgozó szakembereket. Az idei ünnepség része volt a Hegyvidék Egészségügyi Ellátásáért Díj és a Polgármesteri elismerő oklevél átadása, valamint a nyugállományba vonuló kollégák búcsúztatása is.

Napközis táborral segít az Egyszülős Központ

Az egyszülős családok mindennapjait könnyíti meg a Magyar jakobinusok terén közösségi helyet működtető Egyszülős Központ. A nyári hónapokban ez kiegészül azzal, hogy jelképes részvételi díj fejében napközis tábort biztosít gyerekeknek és nyaralást akár az egész családnak.

Mintapinty a Normafán

Vidám családi programmal búcsúzott a nevelési évtől a Normafa Óvoda és tagóvodája. A Mintapinty zenekar koncertje egyben a gyermeknapot is ünnepelte, az esemény pedig lehetőséget adott az évértékelésre Doba Csilla óvodavezetővel.

Art factory az Árkay-díj győztese

Novák Máté Lénárd kapta meg ebben az évben a Hegyvidéki Önkormányzat által alapított Árkay-díjat. A Hegyvidéki Kulturális Szalonban megtartott ünnepség alkalmat adott az Árkay-pályázat eredményhirdetésére is, amelyen Monti Elvira nyerte el az első helyet.

Családias hangulatú marad a Hollósy Simon utcai játszótér

Vadonatúj, a reformkort felidéző, különleges játékok, megújuló növényzet és pihenőrészek – ilyen lesz a Hollósy Simon utcai játszótér a felújítás után. Egy fontos dolog viszont megmarad: a családias hangulat, ami védjegye ennek a házak között megbúvó, árnyas gyerekparadicsomnak, ahol a szülők is ugyanolyan jól érezhetik magukat. A „Hegyvidék főutcája” program részeként már megkezdődött az átépítés. A fejlesztés részleteiről Sikota Krisztinát, a választási körzet önkormányzati képviselőjét kérdeztük.

Megújul a szántódi nyári tábor

Hamarosan teljes egészében megújulhat az önkormányzat szántódi tábora. A fejlesztés koncepciótervét részletesen bemutatta a terveket jegyző építésziroda a képviselő-testület legutóbbi ülésén, amin a lakbérrendelet és a parkolási rendelet módosítása is napirendre került.