Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ne vedd fel a telefont, amíg fő a curry…

…erre int egy indiai curryszakácskönyv, arra utalva, hogy ez egy olyan gyorsan elkészülő fogás, amit főzés közben nem tanácsos magára hagyni. Világméretű divatját a mindenütt kapható speciális fűszerkeveréknek, a currypornak köszönheti, amely már nálunk is olyan természetességgel kelleti magát az üzletek polcain, mint a bors és a pirospaprika. Currynek írják, helyes kiejtése kari, de mi, magyarok, ki tudja, mi okból, körinek mondjuk. Délkelet-Ázsiában, ahonnan származik, nemcsak az ételt és a fűszerkeveréket nevezik így, hanem a cserjét is, aminek a levele is a currypor része. Ez utóbbi a kurkuma-, koriander-, kömény-, édeskömény-, mustármag, görögszéna, szárított gyömbér, Cayenne bors, szerecsendió egzotikus egyvelege.

A Speciális Olimpián is remekelt a Fekete diákja

Úgy tűnik, Magyarország a jégen is egyre komolyabb sporteredményeket ér el, elég csak a nemrég véget érő pekingi téli olimpiára gondolni. Kőrösi-Fehér Nándor műkorcsolyázóval, a Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola tanulójával beszélgettünk, aki a 2017-es Speciális Olimpián dobogóra állhatott fel, nemrég pedig egy grazi versenyen győzött.

Varrott vásznak üzenetei

Jézus a nagyon régóta szenvedő, minden reményét elvesztett beteg embertől kérdezi a Bethesda fürdőnél, mielőtt meggyógyítja: „Akarsz-e meggyógyulni?” Ez a Szentírásból vett idézet a címe Richter Sára textilművész kiállításának, ami a Hegyvidék Galériában nyílik meg március 3-án. Az alkotó műveivel a gyógyulás lehetőségét keresi, tágabban értelmezve, szélesebb kontextusban vizsgálva, nem csak a testi, fizikai betegségeket figyelembe véve. Interjúnk a megnyitó előtti napokban készült.

A bizánci egyházzenétől a „pandeókon” át a Queenig

Húsz évvel ezelőtt alakult meg a Szent Efrém Férfikar. A kezdetekben csak liturgikus, pravoszláv, bizánci egyházzenét éneklő együttes az utóbbi években érdekes és izgalmas átiratokkal, előadásokkal is megörvendeztette a közönséget. Bár a repertoárt bővítették, és bátran hozzányúltak más stílusokhoz is, nem mondtak le eredeti vállalt missziójukról: továbbvinni a magyar férfikari hagyományokat, megismertetni a bizánci rítusú kereszténység zenéjét, és kialakítani a kultúrák közötti párbeszédet. Hamarosan – mintegy születésnapi ajándékként – új lemezt adnak ki, amelyből a MOMkult-ban mutatnak be ízelítőt március 12-én. Volt miről beszélgetni Bubnó Lőrinccel, a férfikar menedzserével, egyik vezetőjével.

A környezeti nevelés szerepe az egészségmegőrzésben

Ma már köztudott, az orvosok is megerősítették, hogy a természeti környezet jótékony hatást gyakorol a közérzetre. A Hegyvidéki Önkormányzat „Zöld környezet és Egészség” programjának tapasztalatairól és lehetőségeiről beszélgettünk Kremnicsán József környezeti nevelővel, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársával, aki örömmel vállalt szerepet a XII. kerületi kezdeményezésben.

Az online térben is megmaradtak a társas kapcsolatok

A koronavírus-járvány előtt is fontos volt, ám a pandémia idején még inkább felértékelődött a munkájuk. Az ÉKC, Új Szent János Kórház és Szakrendelő 2018 óta működő Egészségfejlesztési Irodájának pszichológusai, gyógytornászai, terapeutái a testi és a lelki jóllétünket hivatottak megőrizni, javítani – és az elmúlt két esztendőben erre nagy szüksége volt mindenkinek. Még az itt dolgozóknak is, akik a bezártságban sem akarták egyedül hagyni a hozzájuk forduló embereket. Inkább segítségül hívták a 21. századi technológiát, aminek az alkalmazása a járvány enyhülésének szakaszaiban is megmaradt.

Kezdődik az irodaházak belső bontása

A napokban megkötött szerződések alapján megkezdődik a Böszörményi úti és a Beethoven utcai irodaépületek belső bontása, ezzel párhuzamosan pedig a szomszédos lakóházak állapotfelmérése. Orbán Imrét, a BBSZ Ingatlan 2022 Kft. vezetőjét a Hegyvidéki Önkormányzat megbízásából elindított ingatlanprojekt aktuális helyzetéről kérdeztük.

Online fogadóóra az országgyűlési képviselővel

A Kútvölgyi-tömb fejlesztéséről, a Városmajor rendbetételéről és a fogaskerekű vonalának meghosszabbításáról is szó esett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, a Hegyvidék országgyűlési képviselőjének az online fogadóóráján. A tárcavezető Facebook-oldalán szervezett fórumon részt vett Pokorni Zoltán polgármester és Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, országgyűlési képviselőjelölt is.

Segítség a háború elől menekülőknek – megalakult a Hegyvidéki Menekültsegítő Csoport

Az ukrajnai háború elől menekülők, továbbá a nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyarok szervezett és összehangolt megsegítése érdekében széles körű egyeztetést folytatott a Hegyvidéki Önkormányzat. A segítségnyújtás és együttműködés lehetséges formáiról Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester, Őrsi Gergely II. kerületi polgármester, Fürjes Balázs államtitkár és Fonti Krisztina alpolgármester mellett karitatív szervezetek, a hegyvidéki egyházközségek, valamint a Közép-Budai Tankerületi Központ és az itt működő felsőoktatási intézmények képviselői tanácskoztak a MOM Kulturális Központban.

Többlettámogatások az idei költségvetésben

Elfogadta a képviselő-testület a Hegyvidéki Önkormányzat ez évi költségvetését. A csillebérci építési tilalom újbóli elrendeléséről, a gyermekintézmények életmentő injekciókkal való ellátásáról és az egykori Istenszeme fogadó ingatlanának vagyonkezelésbe vételéről is döntöttek a képviselők legutóbbi ülésükön.

Magyarországnak meg kell tudni védenie magát!

Ukrajna orosz inváziója szomorú aktualitást adott a Hegyvidéki Kulturális Szalonban tartott lakossági fórumnak. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program bemutatása mellett az aktuális háborús helyzetről, Magyarország lehetőségeiről is beszélt. Az eseményen részt vett Fürjes Balázs államtitkár és Pokorni Zoltán polgármester is.