Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Istenem, de boldog vagyok! Majd, hogy sírva nem fakadok.”

A világ leghíresebb magyar költője, Petőfi Sándor élete talán legboldogabb napját a Zugligetben töltötte, ahol feleségével, Szendrey Júliával az első és egyben az utolsó házassági évfordulójukat ünnepelték. Petőfi születésének 200., valamint az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kezdetének 175. évfordulója alkalmából korabeli beszámolók, tanulmányok és újságcikkek segítségével elevenítjük fel a költőhöz kapcsolódó hegyvidéki történeteket.

Jeles magyarok jó fogásai

A 1848–49-es szabadságharc hősei elsősorban a politika, a költészet és az irodalom asztalánál foglaltak helyet. Kossuth, Petőfi, Jókai nem tartoztak sem az ínyencek, sem a nagyevők közé. Kossuthot jobban érdekelte a nemzet sorsa, mint a terített fehér asztal, a mai fogalmaink szerint leginkább vegetáriánusnak számított. Petőfi sorsa sokszor az éhezés és a nélkülözés volt – ki hinné, hogy a híres bordalok szerzője még bort sem ivott?! Jókai kis étkű volt, ám lelkesen tudott írni az ételekről. Talán csak a főnemesi származású gróf Batthyány Lajosról, az első magyar miniszterelnökről, valamint az agglegényként az Angol Királynő szállodában élő Deák Ferencről, az első felelős magyar kormány igazságügy-miniszteréről, a kiegyezés atyjáról mondható el, hogy élvezték a gasztronómia örömeit. Jeles magyarjaink kedvenc fogásairól keveset tudunk. Azt, hogy egyáltalán vannak, amiket máig őrzünk és főzünk, a hálás utókor megtartó emlékezetének köszönhetjük.

Az MTK-ban pallérozódik a hegyvidéki labdarúgó

Már több mint félmillió jegyet adtak el a nyári női labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseire, ami jól mutatja, hogy nem csak a férfifocinak óriási a népszerűsége. Nem véletlenül választotta ezt a sportágat beszélgetőtársunk, a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium diákja, Diramerján Zsófia, aki idővel külföldön is kipróbálná magát.

Tízéves a MOM Sport

Tíz év már elég ahhoz, hogy egy nagyszabású projektről kiderüljön, működik, vagy sem. Nos, a születésnapos MOM Sport “él és virul”, a tizedik születésnap pedig alkalmat adott a visszatekintésre.

Kezdődik a kerékpáros szezon

A tavasz tévedhetetlen hírnöke az utcákon megszaporodó biciklik látványa. Az idei szezon nyitányára az Európai Unió is tartogatott egy kis meglepetést, de vajon mit jelent ez nekünk itt, a Hegyvidéken?

Szemezni tanultak a hegyvidéki hobbikertészek

A laikus számára az oltás és a szemzés a kertészkedés misztikus magasiskolája, pedig valójában mindenki által könnyen elsajátítható alapműveletekről van szó. A gyakorlati bemutató hírére ezúttal is megtelt a kívánatos tudás megszerzésében bízó érdeklődőkkel a Hegyvidéki Kulturális Szalon nagyterme.

Utazásra hív a Gadányi Jenő-emlékkiállítás

Kék fák, Kék növények, Víztükör, Elvont vegetáció – Gadányi Jenő emlékkiállítása a szakrális természeten keresztül hívja gondolatébresztő utazásra az ügyeiket intéző hegyvidékieket a polgármesteri hivatalban. A magyar festészet egyik kiemelkedő alakjáról az a „szőke kisfiú” is mesélt lapunknak, aki egykor – a tiltás ellenére – titokban rendszerint besurrant a műterembe, hogy megcsodálja az éppen készülő remekműveket.

Szobanövény is lehet a vanília

A vanília egyszerre egzotikus fűszer, amit sokoldalúan használ a konyhaművészet, különleges botanikai ritkaság és a kalandorok növénye, ami hatalmas gazdagságot hozhat, de akár pusztulást is. A trópusi különlegességet nevelhetjük otthon, cserépben is.

Hogyan lehet olcsóbb az áram?

A gázhoz képest hajlamosak vagyunk úgy tekinteni az elektromos áramra, mintha ingyen lenne. Pedig egyáltalán nem adják ajándékba, ezért érdemes elgondolkodni azon, hogyan lehet legalább valamennyivel olcsóbb, amit elfogyasztunk.

„A legnagyobb siker, ha bíznak bennünk, és segíteni tudunk”

Több mint három évtizede alakult meg az a hegyvidéki intézmény, amely ma a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ nevet viseli. 1991-ben – még a szociális és gyermekvédelmi törvény megszületése előtt – pszichológusok, pszichiáterek szakértői csapata kezdte el működtetni a szervezetet, amelynél az évek során kialakult a mai forma, megtartva a rendszerszemléletű, családterápiás gyökereket. Machács Mihály pszichológussal, a központ vezetőjével beszélgettünk, aki másfél éve, igen nehéz időszakban vette át a stafétabotot elődjétől.

Járdákat újíttatott fel az önkormányzat

Itt a tavasz, aminek az egyik csalhatatlan jele, hogy városszerte megkezdődtek az út-, járda- és lépcsőfelújítások, -építések. Így van ez a Hegyvidéken is, ahol négy helyszínen már el is készültek a kivitelezők az önkormányzat által megrendelt munkákkal.