Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Kezdődik a tanév...

Kezdődik a tanév – sokan jelentkeztek a kerületi iskolákba

Az előző évhez képest jelentősen emelkedett a kerületi általános iskolákba és önkormányzati fenntartású gimnáziumokba felvett gyerekek száma. Míg a kisdiákok szinte kivétel nélkül hegyvidékiek, a középiskolások csak alig fele kerületi.

Kánikula hadművelet a fogyasztókért

„Kánikula hadművelet” – ez volt a neve annak az ellenőrzés-sorozatnak, amelyet június 30. és augusztus 25. között tartottak az egész ország területén, a fogyasztók, vásárlók védelmében. Ezúttal is a korábbi „hadműveletekben” részt vevő hatóságok és hivatalok vizsgálták meg a nyári élelmiszerkínálatot. A főbb tapasztalatokat összegeztük.

A hinták éve

Az idén is elvégeztette a közterületeken telepített játszóeszközök szabványosítási felülvizsgálatát az önkormányzat. A folyamatos karbantartásnak köszönhetően az ellenőrök alig találtak hibákat, cserére csupán két játék szorult. A kerületi játszóterek fejlesztése ezzel nem fejeződik be, szeptember végéig szinte mindenhol új játszószereket helyeznek ki, illetve a Rácz Aladár úton és a Böszörményi úton két vadonatúj játszóteret alakítanak ki.

Nem süllyed tovább a Csermely ovi

Gőzerővel folynak a nyári felújítási munkálatok az önkormányzati fenntartású bölcsődékben, óvodákban és iskolákban. Az ilyenkor szokásos karbantartási feladatok mellett több intézményben jelentős fejlesztéseket hajtottak végre.

Schola Europa – az egyetem „előszobája”

Az élethosszig tartó tanulás filozófiája több olyan képzési intézményt hívott életre, ami szétfeszítette a korábbi iskolai kereteket. A Beethoven utcában található Schola Europa is egyfajta speciális felsőfokú szakképző iskola, jóval több, mint egy egyetemi előkészítő nulladik évfolyam. De mi is pontosan a Schola Europa? – ezt próbáltuk megtudni Kazarján Erzsébet igazgatónőtől.

Kezdődik az iskola – drágultak a tankönyvek

Átlagosan 6,5 százalékkal emelték tankönyveik árát a kiadók. Mivel az iskolák saját pedagógiai programjuknak megfelelő kiadványokat választanak, a tankönyvcsomagok árai intézményenként jelentősen különbözhetnek. Nem változott a tankönyvtámogatás rendszere.

Önkormányzati segítség rászorulóknak

Országos jelenség, hogy a romló gazdasági helyzet hatására egyre többen szorulnak az önkormányzatok segítségére. Így van ez a XII. kerületben is, ahol Hegyvidék önkormányzata a rendelkezésre álló központi források folyamatos csökkenése ellenére szociális támogatási rendszerén keresztül igyekszik megteremteni polgárai mindennapi létbiztonságát. Müller Csabával, a népjóléti iroda megbízott vezetőjével beszélgettünk.

Bábszínház az egész világ…

Barátoknak Domi, a gyerekeknek Domi bácsi. Az életkor megkívánta tisztelettel mégis így mondhatjuk: Domonkos Béla, a veterán bábjátékos augusztus harmadikán betöltötte hetvenedik életévét.

Legendák a vásznon

A Hegyvidék legendáival, nevezetességeivel ismerkedik ezekben a napokban tizennégy festőművész, hogy aztán az impresszióikat együtt vászonra vigyék. Az eredményt leghamarabb augusztus 31-én tekinthetik meg az érdeklődők.

Zongoraművész a háttérből: Gyarmati István

„Évtizedekkel ezelőtt, amikor még nem volt divat az elektromos zongora, egy vidéki fellépésemen kerestem a hangszert, de sehol nem találtam. A »népművelő« meglepetten kérdezte: »Hát nem hozott magával? Pedig a szerződésben ott van, hogy zongorakísérő! «” A pódiumműfajban fellépők életére jellemző anekdotát Gyarmati István meséli, akinél nehéz eldönteni, mit tud jobban: tökéletesen kísérni bármilyen műfajban, legyen az opera, operett, musical, sanzon, kuplé, táncdal, magyar nóta, vagy szellemes történetekkel szórakoztatni.

Mediterrán növények a kertekben

A Hegyvidék előző számában már foglalkoztunk a nyaralás alatt meglátott és megszeretett növények szaporításának lehetőségeivel. Azonban hiba lenne azt gondolni, hogy a legkedveltebb nyaralóhelyek csak egyetlen rövid cikknyi csodálatos növénnyel kápráztatják el a pihenni vágyókat. Itt a következő összeállítás, amely a Földközi-tenger mellékének növényeit ajánlja a mediterrán nyárba utazó hegyvidéki kertbarátok figyelmébe.

Egész évben kullancsveszély

Az általános felmelegedés hatására alaposan elhúzódik a kullancsszezon, az enyhe teleknek köszönhetően egész évben találkozhatunk aktív példányokkal. Ráadásul a természetes élőhely csökkenésével az apró, de annál veszélyesebb vérszívók egyre gyakrabban fordulnak elő a városok zöldterületein, a parkokban és a hegyvidékihez hasonló családi házas övezetekben.

Késik az erdei kerékpárút kiépítése

A gyalogosan és kerékpárral túrázók biztonsága érdekében a kerület támogatná egy elkülönített erdei kerékpárút kialakítását a Normafa és Budakeszi között. Az erdőt pusztító, vandál módon közlekedő fiatal biciklisek megfékezésére ugyanakkor a Természetvédelmi Őrszolgálat közreműködése jelenthet megoldást.

Itt van, megjött Bagaméri…

…de hol van az már, hogy a fagylaltját maga méri? Vagy ismét fel-felbukkan? A valaha maguk készítette fagylaltot árusító mesterek helyét hosszú-hosszú időre átvették a gyári készítmények, a porból, aromákból és festékből adagolt kétforintos vegyesek, aztán az előre csomagolt, kockamargarin formájú, csokoládénak és vaníliának nevezett jégkrémek – nem is vágytunk jobbra a régi nyarak első napsugarainak melegében. Ma meg már jégkrém, fagylalt, szörbet, parfé, sőt jégkrémdrazsé készül – minél kisebb tételben, annál eladhatóbban.

Ásványvizet csak olvasva! (2.)

Az ásványvíz kétségkívül egészségesebb a kólánál, ám a csapvíz is kifogástalan minőségű – legalábbis a fejlett országokban. A csapvíz többnyire felszíni vízbázisokból vagy parti szűrésű vizekből származik, amelyek nem meríthetők ki olyan könnyen, mint a mélyebb vízrétegek. Hiába jön „házhoz” a csapvíz, a legtöbben mégis inkább ásványvizet vásárolunk, és sokszor magunknak sem tudjuk megmagyarázni, miért isszuk azt inkább.

Küzdelem az „amerikai triatlon” ellen

A kerületi diák- és szabadidősport szervezését, valamint a Városmajori uszoda üzemeltetését ellátó XII. kerületi Szabadidősport Központot július óta Rétai Gábor irányítja. Az intézmény új vezetője a sportcélú pályázatok hatékonyabb kihasználásával és intenzívebb kommunikációval fejlesztené a kerületi sportéletet.

Bringafalva Csillebércen

Új hegyvidéki kerékpáros centrum nyitotta meg kapuit az idén májusban a Csillebérci Ifj úsági és Szabadidő Központ területén. A Bringafalvában a sportág szinte valamennyi vállfaját kipróbálhatják az érdeklődők.