Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hegyvidéki hősök harca a forradalomban

Az 1956. október 23-án kirobbant forradalom természetesen a XII. kerületre is hatással volt. Bár az események nem tépázták meg annyira utcáinkat, mint a Corvin közben, vagy éppen Pesterzsébeten, azért a Krisztinavárosban komoly harcok folytak. A Hegyvidéken is éltek olyan polgárok, akik szembe mertek szállni a diktatúrával, és fegyverrel a kezükben küzdöttek a Szovjetunió hatalmas fölényben lévő hadserege ellen. Voltak, akik az életüket adták, másoknak hosszú börtönévekbe került ez a szerepvállalás. Rájuk (is) emlékezünk most.

Kalauz környezetünk védelméhez

Zöld Hegyvidék címmel környezetvédelmi kalauzt jelentetett meg az önkormányzat. A kerület vezetésének célja, hogy a hasznos és hiánypótló kiadvány, amelynek terjesztése a jövő héten kezdődik, a Hegyvidék valamennyi háztartásába eljusson.

Ne legyünk áldozatok!

Ha a fi atalok betartanak néhány alapvető „biztonsági szabályt”, jó eséllyel elkerülhetik, hogy bűnelkövetők célpontjaivá váljanak. Az egyes bűncselekmények megelőzési technikáiról Fülöp Valter kerületi rendőrkapitány és Bácskai Tünde, a BRFK bűnmegelőzési osztályának munkatársa tartott előadást a Városmajori Gimnáziumban.

Összevonják a három gondozási központot

Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ néven új intézmény működik januártól a kerületben – erről döntöttek az önkormányzati képviselők legutóbbi ülésükön. A jelenlegi három gondozási központ összevonását a szakmai szempontok alapján történő egységes munkaszervezés indokolja. Jövő évben emelkedik az építményadó és a lakbér, ugyanakkor bővül a szociális ellátások köre.

Piros zebra gyermekbalesetek ellen

Fényvisszaverő prizmákat helyezett el és piros keretet festett a Németvölgyi úti iskola előtti zebrára Pokorni Zoltán polgármester és Piros Ildikó színművésznő. A fi gyelemfelkeltő akció része a „Biztonságos úton a kerület iskoláiba, óvodáiba” elnevezésű, a hegyvidéki gyermekbalesetek megelőzése érdekében tavaly indított programnak.

Pántlika Sao Paulóban

Világszerte ismert és elismert a kerületben működő, Prima Primissima-díjas Csillagszemű Táncegyüttes. A Tímár Böske és Tímár Sándor vezette csoport a közelmúltban több helyen is tovább öregbítette a magyar népzene és néptánc jó hírét.

Kirakatba kirakott képek

Egy rendhagyó és egy „rendes” tárlattal készült a Magyar Festészet Napjára a Hegyvidék Galéria. Elsősorban kerületi művészek alkotásaiból látható válogatás a jól ismert kiállítóteremben – illetve a Városmajor utca kirakataiban.

Déry Gabriella, akit Ferencsik már el sem engedett

A színpadi szerepek halhatatlanok, ám az ezeket estéről estére életre keltő művészeknek a varázslat múltán hétköznapi halandókká kell válniuk. Déry Gabriellának, az Operaház örökös tagjának se színpadi könny jelent meg a szemében, valahányszor „a Mesti” került szóba. A balettművész-koreográfus férj, Jeszenszky Endre, akit májusban kellett Farkasrétre kísérnie.

Önkéntes természetvédő őrszolgálat

A XII. kerület rendkívül gazdag természeti értékekben. Ezek megőrzése nem könnyű feladat, hiszen a szemetelők, hajléktalanok és túrakerékpárosok, valamint a védett növényeket tizedelők sajnos a Hegyvidéken is megjelentek. A helyiek a hivatásos természetvédőkkel szövetkezve próbálják megvédeni a területeket. A Természetvédelmi Őrszolgálatot vezető Bajor Zoltánnal beszélgettünk.

Hortenzia kertben és szobában

Ritkaság, hogy ugyanazt a növényt egyszerre lehessen gazdagon virágzó kerti bokorként nevelni, illetve cserépben szobai dísznövényként tartani. A hortenzia mostanában kettős szerepkörben kelleti magát a kertészetek és a virágboltok kirakatában.

Mikes Kelemen kedvenc étele

A káposzta a legrégebbi ismert zöldségeink közül való. A „szegények doktoraként” is emlegetett növény nemcsak ízletes, de sok kórságot is orvosolhatunk vele.

A káposzta, ha vecsési

Manapság országszerte több helyen is készítenek jobbnál jobb ízű, zamatos levű savanyított csemegéket, de a valódi házias savanyúságokat (élén a káposztával) Vecsésen rakják, „tapossák”.

Teniszklasszi(ku)sok gáláztak Budapesten

Björn Borg, John McEnroe – erre a két névre évtizedekig tódultak a teniszrajongók a stadionokba, főleg ha a sors(olás) úgy hozta, hogy egymással játszottak. Bár mindketten régen visszavonultak, ha valahol ütőt ragadnak, még mindig ezreket vonzanak. Azaz, ez már csak múlt idő. Borg ugyanis nem versenyzik többé, még a veteránok között sem – utoljára nálunk, Budapesten játszott (épp McEnroe ellen is), a Tennis Classics gálán, amelyet Taróczy Balázs szervezett. Wimbledoni bajnokunkkal, hegyvidéki szomszédunkkal ez alkalommal arról beszélgettünk, mi mindenre van szükség ahhoz, hogy létrejöjjön egy ilyen nagyszabású torna.

Vérfoci a négyzethálós táblán

BloodBowl – vérfoci. A furcsa név mögött egy taktikai játék rejlik, amelyben fantázialények és emberek az amerikai foci és a rögbi szabályai szerint versengenek egymással. Nemrég vérfocibajnokságot rendeztek a Csörsz utcai művelődési központban.