Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egymilliárd forintból újulnak meg a kerületi utak

Lezárult a nyár végi teljes pályás útfelújítások első szakasza. A pontos ütemezésnek köszönhetően a kerületi kezelésű útszakaszok zökkenőmentesen, a lakók és a közlekedők számára a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozva készültek el. Jó hír a környéken élőknek, hogy a tervezettnél néhány nappal korábban, szeptember 17-én fejeződik be az Apor Vilmos tér és a Stromfeld Aurél út rekonstrukciója. Ezzel megszűnik a lezárások és elterelések miatt hetek óta tartó közlekedési káosz a hegyvidéki városközpont útjain.

A válság dacára

Szellemi, fizikai s nem utolsósorban pénzügyi összefogás eredményeképpen – hazánkban elsőként a Hegyvidéken – kiemelt reálosztály kezdte meg az idei tanévet az Arany János Általános Iskola és Gimnázium falai között. Az ehhez nélkülözhetetlen – 20 millió forintból létrehozott – szaktantermeket és a hozzájuk tartozó laboratóriumokat, szertárakat szeptember elsején vehették birtokba a diákok.

Segítség a hegyvidéki családoknak

A tapasztalatok szerint a folyamatosan romló gazdasági környezetben országszerte egyre több család szorul szociális támogatás igénybevételére. Hegyvidék önkormányzata a csökkenő központi támogatások ellenére igyekszik segíteni a bajba jutott, netán rossz körülmények között élő polgárain. A kerület szociális ellátórendszerében kiemelt figyelmet kapnak a gyermekes családok. Összeállításunkban a helyi családtámogatásokat gyűjtöttük össze.

Mindennap testnevelés az első osztályosoknak

Elkezdődött! A 2009–2010-es tanévben heti öt testnevelésórát tartanak azoknak az első osztályos tanulóknak, akik a hegyvidéki önkormányzat által fenntartott általános iskolákba iratkoztak be. Bak Ferenc, az oktatási és közművelődési iroda vezetője kiemelte, nagy reményekkel várják az új program eredményeit, és a lehető legtöbb támogatást igyekeznek nyújtani az oktatási intézményeknek.

Színes járda a Tamási iskola előtt

Hamarosan egyre több hegyvidéki útszakaszon találkozhatnak színes járdákkal a gyalogosok. A jövőben a gyalogosfelületek átépítésekor az egységes szürke viacolor, illetve aszfaltburkolatot vörös térkővel teszik barátságosabbá. A Bürök utcában és a Tamási iskola előtt már elkészültek az új típusú járdák.

Szépülő parkok, megújuló zöldfelületek

Az idei évben minden eddiginél több pénzt fordított a kerület zöldfelületeinek fejlesztésére az önkormányzat. A program keretében több ezer tő virágot ültettek, pótolták az elöregedett fákat, felújították a pihenőparkokat, zöldszigeteket alakítottak ki az utak mentén, valamint új pihenőrészeket hoztak létre.

Befedik az Irhás árkot

Várhatóan a jövő év elején megkezdődhet az Irhás árok régóta várt átépítése. Az első ütemben, a „Dél-budapesti régió vízrendezése” uniós kiemelt projekt keretében a főváros az útszakasz teljes hosszában felújítja és balesetmentesíti az évek során életveszélyessé vált vízelvezető árkot.

Változások a közlekedésben

Mint már lapunk is hírt adott róla, augusztus 22-től változott a Budapesti Közlekedési Vállalat paraméterkönyve. A változások egy része közvetve, más része közvetlenül érinti a XII. kerületben élőket.

Önkormányzati támogatás a méhnyakrák megelőzéséhez

Tudományosan bizonyított tény, hogy a méhnyakrák kialakulásának kockázatát jelentősen csökkenti a HPV vírus elleni oltás, ehhez mégsem ad támogatást az állam. A hegyvidéki önkormányzat ezért Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére úgy döntött: a kerületi leánygyermekek beoltásához – a szociális helyzettől függő mértékben – támogatást nyújt az érintett családoknak.

Kríziskezelési támogatás igényelhető

November 30-ig lehet támogatást igényelni a kormány által elindított Kríziskezelő Program keretében, amelynek célja a válság miatt krízishelyzetbe került családok támogatása. A támogatási programot nagyobbrészt önkéntes adományozók: gazdasági társaságok és magánszemélyek finanszírozzák.

A céhes ember

Már nem is tudom, ki, de valaki ekképpen mutatta be nekem Finta Lászlót, a Nyitott Műhely megteremtőjét, fenntartóját: a céhes ember. Aki közelebbről ismeri, annak ő a Fintalaci. Kedves mackó, aki megosztja szuterén otthonát művészekkel, bohémekkel, alkotókkal. Az általuk „összedobott” előadói estek ma már visszhangot találnak az ország távoli sarkaiban is. Esterházy Péter ezt írja a Nyitott Műhelyről: „van, ami ritka és nehéz megteremteni, a helynek szelleme... […], és az időnként fölbukkanó pörkölt is rendben.”

A legrégibb fővárosi művésztelep

A tizenkettedik Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelep alkotói bemutatták elkészült képeiket a Csörsz utcai művelődési központban – ezzel az ünnepélyes rendezvénnyel zárult a kéthetes együttalkotás.

Aba-Novák Vilmos és a Hegyvidék

A XII. kerület méltán büszke hírneves művészeire, sportolóira és tudósaira, az egykori, vagy éppen ma is köztünk élő hegyvidéki polgárokra, akik emberi kvalitásaikkal, szakmai teljesítményükkel kiérdemelték embertársaik csodálatát. Nem mindenkinek adatik meg azonban az őt megillető figyelem. Ilyen alkotó a rövid élete alatt példátlan nemzetközi sikereket elérő Aba-Novák Vilmos, akit Picasso barbár zseninek nevezett.

Veszélyes fákat vágtak ki

A nyári nagy viharok kapcsán egyre többször hallunk olyan balesetekről, amikor lezuhanó vaskos ágak okoznak komoly sérüléseket, károkat. A közelmúltban néhány ilyen veszélyforrással kevesebb lett a Gesztenyés kertben.

Vágott virágok a kertből

Virágot a virágboltból – mondhatnánk. Valóban, szinte kizárólag boltban vásároljuk meg az ajándékba vagy a lakás díszítésére szánt csokrokat. Pedig a virágokat akár a kertben is megtermelhetjük. Így az ajándék is kedvesebb, ráadásul mindig akkor állnak rendelkezésre a friss szépségek, amikor szükség van rájuk.

Eltűnnek a százas izzók

Szeptember elsejétől fokozatosan eltűnnek az európai üzletekből a régi 100 wattos égők. Az elkövetkező években az összes hagyományos izzót kivonják a forgalomból.

Szelektív hulladékgyűjtés: fókuszban a társasházak

A háztartásokban termelődő, újrahasznosítható hulladék helyben történő szelektív gyűjtésében nyújt segítséget a társasházaknak a Feparec Kft. A vállalkozás az önkormányzattal kötött szerződés értelmében közel tíz éve szervez lakossági elektronikai és papírhulladék-gyűjtést a kerületben, valamint heti rendszerességgel elszállítja a Böszörményi úti gyűjtőpontra leadott hulladékot.

Retro Véradás a Városmajorban

Retro Véradás zajlott szeptember első szombatján a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ahol vidám programok és ingyen sör, virsli várta a másokon segíteni kívánó embereket. Az adakozókedv óriási volt – több száz jelentkezőtől vettek vért a szervezők.

Vegetáriánus Fesztivál nem csak vegetáriánusoknak

Húst fogyasztókat is szívesen fogadtak az első hegyvidéki Vegetáriánus Fesztiválon. A felújítás előtt álló XII. kerületi művelődési központban megtartott életmódnapon az egészséges táplálkozás népszerűsítése mellett a prevenció kapta a főszerepet.

A bükki füves ember tudománya

Lapunk egy rendszeres olvasója, régi hegyvidéki lakos levélben számolt be szerkesztőségünknek a Bükkszentkereszten élő Szabó György, azaz „Gyuri bácsi, a füves ember” gyógyító tevékenységéről. Aldea Miklósné részt vett a Bükkszentkereszti III. Országos Gyógynövénynapok rendezvényén, s az ott hallottakat írta le nekünk, mi pedig most tovább adjuk olvasóinknak.

Hull a szilva a fáról…

Ha ősz és gyümölcs, akkor legtöbbünknek valószínűleg a szőlő (és a szüret) jut az eszünkbe először. Ettől függetlenül nem állíthatjuk, hogy a szilvát hanyagolnánk: mi, magyarok például évente hét kilót eszünk meg belőle fejenként, és a legelterjedtebb gyümölcsünk. Népszerűségét íze mellett kalóriaértékének is köszönheti.

Kezdődhet a mozgás!

A XII. kerületi Szabadidősport Központ szervezésében szeptemberben folytatódik a nagy sikerű Sportos, edzett Hegyvidék programsorozat. A kerületiek a síoktatástól az úszáson át az aerobikig valamennyi foglalkozáson ingyen vehetnek részt.

Hegyvidéki Diákolimpia

A Hegyvidéki Diákolimpia versenyeiről is szó esett a kerületi testnevelő tanárok tanévnyitó megbeszélésén.