Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Marad_a_jelzorendszeres_segitsegnyujtas

Marad a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

Januártól ugyan kikerült a kötelező ellátás köréből a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, a központi támogatással járó normatíva megszűnése ellenére azonban a szolgáltatást változatlan formában továbbra is fenntartja az önkormányzat. Az üzemeltetés költségeit a kerület a saját költségvetéséből, illetve pályázati forrásokból fedezi.

Napelem-kutatóbázis Csillebércen

Hazánkban elenyésző a napenergia-felhasználás, pedig az előrejelzések szerint 2020-ra a napelemek az energiapiac szereplőinek túlnyomó többségével szemben versenyképesek lesznek. A versenyképesség növelése érdekében létesült az a legmodernebb technológiákkal felszerelt napelem-kutatóbázis és oktatólabor, amelyet március végén adtak át Csillebércen.

Elviszik_a_gazdatlan_autokat

Elviszik a gazdátlan autókat

Áprilistól a Hegyvidéki Közterület-felügyelet gondoskodik az utak mellett „felejtett” roncs-, rendszám és vizsga nélküli, illetve forgalomból kivont autók elszállításáról. A hivatalos felszólítást követően a tulajdonosnak, illetve az üzembentartónak harminc napja van arra, hogy járművét következmények nélkül elvigye a közterületről.

Két könyvtáros kapott Győri Gáspár-emlékdíjat

A modern iskolai könyvtárakat létrehozó Győri Gáspárról elnevezett emlékdíjat idén két könyvtárostanár vehette át. Perlainé Vezér Katalin a Virányos Általános Iskola, Molnárné Vajda Zsuzsanna pedig a Semmelweis Egyetem Diana úti gyakorlóiskolájának könyvtárát vezeti magas szakmai színvonalon.

A legjobbak között a Tüskevár

Szép sikert ért el a szellemi olimpia országos elődöntőjében a versenysorozaton első alkalommal induló Tüskevár iskola csapata. A hegyvidéki gyerekek a kerületi és a budapesti fordulók megnyerése után a kilencedik helyen végeztek a váci vetélkedőn.

Átépítik a parkolót

Lezárták a Budapest Kongresszusi Központ parkolójának alsó bejáratát. A behajtás korlátozásával egy időben a parkoló területén megszűnt a kétirányú forgalom. Újdonság, hogy a Gesztenyés kert védelmében hamarosan pollerek kerülnek a parkolóból kivezető átkötő gyalogjárdákra, valamint a háborús emlékmű közelébe.

Homokzsákból gátépítés

Meglehetősen sokat tudnak arról a kerületi diákok, milyen védelmi feladatok végrehajtására van szükség például árvíz, tűzvész, vagy éppen vegyi baleset esetén. Az iskoláscsapatok a Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyen adtak számot tudásukról.

Ismét választ a magyar színésztársadalom

Ahogy az elmúlt két évben, az idén is választ a magyar színésztársadalom: eldönti, hogy művészi kvalitásai és közösségépítő ereje alapján ki kapja meg 2010-ben a Kaszás Attila-díjat. A kiválasztás módja teljesen demokratikus, minden hazai és határon túli színházi társulat tagja jelölhet, illetve jelöltté is válhat.

Módosul a 212-es autóbusz útvonala

A Svábhegy felé módosítja a 212-es autóbusz útvonalát a BKV Zrt., illetve az eredetileg is tervezett végleges útvonalon járatja május elsejétől, de legkésőbb május 15-től.

Orszaggyulesi_kepviselo_valasztas_2010

Országgyűlési képviselőválasztás 2010

Pokorni Zoltán a XII. kerület országgyűlési képviselője, ismét így döntöttek a hegyvidéki polgárok. A Budapest 18. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületben érvényes, eredményes volt az április 11-i szavazás. Pokorni Zoltánra, a Fidesz–KDNP képviselőjelöltjére az érvényesen szavazó választópolgárok 56,10%-a voksolt, ezzel – a fővárosban a második legjobb eredményt elérve – már az 1. fordulóban megszerezte a mandátumot.

Kedvezmenyes_viragvasar

Kedvezményes virágvásár és akkumulátorgyűjtés a Hegyvidéken

A Jánoskert Kertészet a XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával kedvezményes muskátli- és egynyári palántavásárt szervez a polgármesteri hivatal okmányirodájának bejáratánál, a XII., Böszörményi út 23–25. alatt, 2010. április 22.–május 3-ig.

 

Kamerak_figyelik_a_szemeteloket

Kamerák figyelik a szemetelőket

Tavaly óta táblák figyelmeztetnek arra, hogy tilos bármiféle szemét lerakása a Zugligeti úton korábban kialakított zöldhulladékgyűjtő ponton. Ennek ellenére tovább gyűlnek a háztartási szeméttel, vagy éppen építési törmelékkel megrakott zsákok a közterületen, ezért az önkormányzat úgy döntött, térfigyelő kamerák üzembeállításával próbálja az elejét venni a további környezetszennyezésnek.

 

Ökoiskolák találkozója a Sas-hegyen

Fővárosi és Pest megyei ökoiskolák tanárainak szervezett szakmai találkozót az Arany János Általános Iskola és Gimnázium biológia-munkaközössége. A szemléletformálás eszközeiről szóló előadások között Aszódi Judit, az Arany pedagógusa például arról számolt be, hogyan próbálják csökkenteni „ökológiai lábnyomukat” a gyerekek egy nemzetközi projekt keretében.

Együttműködés az intézmények között

Fontosnak tartja a kerületi óvodapedagógusok és általános iskolai tanítók munkakapcsolatának szorosabbra fűzését a Hunniareg Budai Módszertani Központ és a Hegyvidéki Önkormányzat. Az immár hetedik alkalommal megrendezett Óvodai Hetek szakmai találkozóin az iskoláskorba lépő gyerekekkel foglalkozó XII. kerületi intézmények közötti együttműködés került előtérbe.

Új fák a Gesztenyés kertben

A nemrégiben elvégzett kényszerű fakivágásokat követően növénytelepítéssel folytatódott a fővárosi kezelésű Gesztenyés kertben megkezdett fasormegújítás. Önkormányzati beruházásban ezúttal tíz többször iskolázott, a városi klímának és az aknázómoly károkozásának ellenálló, rózsaszín virágú gesztenyefa-csemetét ültettek.

Az élet apró rezdülései

Gyűjteményes kiállítással mutatkozott be a hegyvidéki művészetbarátoknak a Budai Képzőművészek Egyesülete. A Budai Középiskolában megrendezett tárlat képei az élet apró szépségeit elevenítik fel.

Térképország a Hegyvidéken

A helyi önkormányzatnak köszönhetően a Fülemile tábor adott otthont az első alkalommal megrendezett Tájékozódási Sportok Fővárosi Fesztiváljának. A hegyvidéki „térképországban” izgalmas tanpályákon próbálhatták ki magukat a sportág iránt érdeklődő kicsik és nagyok.

Egészségtudatosság: fél egészség

Az egészség nem a betegség hiányát jelenti, hanem egy olyan ideális állapotot, amiben legalábbis megközelítjük szellemi és fizikai teljesítőképességünk maximumát. Sajnos, ez manapság egyre kevesebb embernek sikerül, amiben a helytelen gondolkodás és negatív érzelmek mellett a nem megfelelő táplálkozás, a környezeti ártalmak, a stressz, valamint a mozgásszegény életmód is szerepet játszik.

Tavaszi_viragositas_a_Hegyvideken

Tavaszi virágosítás a Hegyvidéken

Negyvenezer muskátlit osztott szét az önkormányzat április közepén a kerületi polgároknak, az akció keretében mindenkinek egy tálca, azaz tíz palánta jutott. Személyi igazolványt vagy lakcímkártyát most sem kértek, elegendő volt a név és a cím bediktálása. Nyolc helyszínen várták a lakosokat, akik a növényeket a polgármesteri hivatal munkatársaitól és az egyéni választókerületek önkormányzati képviselőitől vehették át.

Merre tart a világ?

„Quo vadis…?” címmel nyílt időszaki kiállítás Károlyi András grafikusművész alkotásaiból a Hegyvidék Galériában. A műveken az emberiség segélykiáltása és kétségbeesett menekülése jelenik meg, miközben a széteső, pusztuló világból való kiutat keresi.

 

A gének hagyománya

Az Erkel- és e tavasz óta Bartók–Pásztory-díjas Sugár Miklósnak a vérében van a zene: édesapja zeneszerző volt, nagyapja pedig orgonista és karnagy. A Hegyvidéken élő művész a karmesteri diplomáját 1978-ban, zeneszerzői oklevelét 1980-ban szerezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Zeneszerzői munkásságában meghatározó szerepet tölt be a magyar népzene iránti vonzódás és az élő elektronikus műfaj. Több mint száz műve közül számos darab lemezen is hallható.

Tavaszi fogyókúra

Tudjuk, a kiegyensúlyozott étkezés magában foglalja az egészséges táplálkozás mennyiségi és minőségi kritériumának harmóniáját. A naponta elfogyasztott ételek kalóriatartalma, a bennük lévő szénhidrátok és zsírok aránya határozza meg testsúlyunkat, ennek következtében egészségünket is. Enni jó, elhízni azonban hiba.

Földrajztanárok vendégségben

A Földrajztanárok Egylete volt a Hegyvidék vendége áprilisban. A látogatás célja az ismeretszerzés volt a XII. kerületről, amit a tanárok a pedagógiai munkájukban is hasznosítani tudnak a későbbiekben.

Megélték a varázslatot

Közel ötven első és második osztályos kisdiák részvételével tartották meg az idei költészet napi versmondó versenyt a Jókai Klubban. A rendezvényen szabadon választott költeményeket adtak elő a gyerekek.

A_lelkek_kozosseget_unneplik

A lelkek közösségét ünneplik

Felszentelésének 150. évfordulóját ünnepli az Istenhegyi Szent László Plébánia. Az egy esztendőn át zajló jubileumi programsorozat nemcsak a templom, hanem a hozzá kötődő gyülekezet sorsáról szól: az események célja, hogy lelkiekben, emberségben, szeretetben még inkább egybeforrjon a helyi közösség.

 

Az első fővárosi golfpálya

A Hegyvidéken egykor olyan golfpálya működött, amelyet még a külföldi szaklapok is világszínvonalúnak értékeltek. Ma már a nyomát is alig látni a nagy múltú sportlétesítménynek.

Hegyvidéki sakksiker

Három hegyvidéki kisiskolás is bejutott az Országos Sakk Diákolimpia döntőjébe. A különböző kerületi iskolákba járó ifjú sakkmesterek valamennyien a Tabán Spartacus-Vízművek egyesület igazolt versenyzői.

Szobában vetett, teraszon termett

Vannak olyan zöldségfélék, amelyeknek elég egy közepes cserép ahhoz, hogy akár a teraszon is termést érleljenek. Ha már tél végén-kora tavasszal a lakásban elvetjük magjaikat, korábban szüretelhetjük az első saját termésű zöldségeket, gyümölcsöket.

Hieronymi Károly

A kerület egykori utcanévadói között találunk olyat, akinek nevét már csak lexikonokban, történelemkönyvekben olvashatjuk, mások emlékét pedig az utcanévváltozás ellenére is megőrizte a köztudat. Mai főszereplőnk Hieronymi Károly.

A magas vérnyomás étrendi kezelése

A magas vérnyomás a szívinfarktus és az agyvérzés egyik rizikófaktora. A kialakult állapot megterheli a szívműködést, kihat az erek állapotára, a veseszűrési funkciókra, továbbá hatással van a hormonális és az emésztőrendszer működésére is.

Beteg gyerekeken segítenek

Jótékonysági úszónapot szervez a Hegyvidéken a Csodalámpa Alapítvány a XII. kerületi Szabadidősport Központ és a Buborék Úszóiskola támogatásával. A nevezési díjakból befolyt összeget beteg gyerekek kívánságainak teljesítésére fordítják.

tarsashaz1

Társasházi pályázatok: kötelező a kéményellenőrzés

Szigorúbb formai követelmények és némileg egyszerűsített adminisztráció, valamint az elszámolható költségtípusok bővülése jellemzi az idei kerületi társasházi pályázatot. A rendelkezésre álló hatvanmillió forintból a fejlesztések, felújítások és graffitimentesítés mellett, 2010-ben először, a beadási határidő lejártát követően kialakuló vis major helyzetek megoldását is támogatja az önkormányzat.