Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Völgyes Valéria Budapestje

Színes és fekete-fehér, néhol sápadtan elmosódó, rejtélyes, mégis kitárulkozó. Budapest, ahogyan a fotós látja és láttatja, körbekeretezett képekbe sűrítve a város állandóan változó életét. A polgámesteri hivatal földszinti folyosóján Völgyes Valéria fotói fővárosunkról mesélnek.

Óperencián innen

Kedves hegyvidéki hagyomány, hogy a tanév végéhez közeledve a polgármesteri hivatal folyosóin megrendezett kiállításon mutatkoznak be a kerületi napközikbe járó gyerekek. Az országban egyedülálló tárlat a délutáni foglalkozások keretében készült rajzokból és kézműves alkotásokból válogat.

Hegyvidéki Napok: zene, tánc, ének az esőben

Május idusán harmadszor rendezték meg az önkormányzat által támogatott Hegyvidéki Napok programsorozatot. Ezen a hétvégén minden nehézség ellenére jól érezhették magukat a Hegyvidék polgárai. S ez nem csupán a látszat, a tapasztalat szerint is így volt. Reméljük, jövőre az időjárás kegyesebb lesz.

Kutyapiszok-gyűjtőkkel a tisztább Hegyvidékért

Várhatóan még májusban újabb tizenöt fedeles kutyapiszok-gyűjtőt telepít a közterületekre az önkormányzat. Az új típusú, esztétikus, fémből készült tárolóedények többsége a Németvölgyi út és az Alkotás utca közötti magas házas övezetbe kerül.

Szelvihar_pusztitott_a_Hegyvideken

Szélvihar pusztított a Hegyvidéken

Viharos, időnként 80-90 kilométer/órás szél tombolt a Hegyvidéken, a kidőlő fák autókban, épületekben okoztak jelentős károkat. A Költő utcai Német Közösségi Ház tetőzetére egy hatalmas gesztenyefa zuhant, a helyreállítás költsége milliós nagyságrendű lehet.

Ízkavalkád és borkóstoló

A vigasztalanul szakadó eső ellenére meglepően sokan és jó hangulatban kóstolgatták a készülő bográcsos, tárcsás étkeket a Hegyvidéki Ízkavalkádon. Szerencsére némi védelmet nyújtottak a Gesztenyés kert terebélyes fái, valamint néhány sörsátor. Korántsem a teljesség igényével szemezgettünk a finomságok között, és persze a borkóstolót sem hagytuk ki.

Negyszazmillio_a_keruleti_utakra

Négyszázmillió a kerületi utakra

A tavasszal megkezdett felújítási és karbantartási munkálatokról, valamint az idén várható fejlesztésekről esett szó a Hegyvidéki Útfejlesztési Testület legutóbbi ülésén. Mint kiderült, 2010-ben közel négyszázmillió forint jut a kerületi úthálózat rendbetételére. Újdonság, hogy a szervezet javaslatára az úthibák kijavításakor bitumencsíkot alkalmaznak a kivitelezők.

A Hegyvidék új díszpolgára: Sándor Károly

Sándor „Csikar” Károly 75-szörös válogatott labdarúgó, a nemzeti csapat egykori kapitánya május 13-án a Hegyvidék Díszpolgára kitüntetést vehette át Pokorni Zoltán polgármestertől. Negyvenhat évvel ezelőtt éppen ezen a napon játszotta a KEK-döntőt az MTK és a Sporting Lisboa Brüsszelben, ahol a három magyar gól egyikét „Csikar” szerezte.

Őrangyalok a családsegítőben

Gyermekjátékokból összeállított ajándékcsomagot kapott az egyik pénzügyi szolgáltató helyi kirendeltségétől a XII. kerületi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ. A mintegy százötven játékot az Őrangyal Program keretében három hónap alatt gyűjtötték össze a cég munkatársai.

Mátray László kapta a Kaszás Attila-díjat

A tavalyi díjazott, Nemes Levente után idén ismét egy sepsiszentgyörgyi színész kapta a magyar színésztársadalom elismerését, a Kaszás Attila-díjat. Mátray László a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, nagyszabású gálaműsor keretében vehette át a díjat az alapítóktól, Pokorni Zoltán polgármestertől és Szűcs Gábortól, a Mozaik Művészegyesület elnökétől.

A Hegyvidék új díszpolgára: Timár Sándor

Az idén első alkalommal a kerületi néptáncfesztiválon adták át a Hegyvidék díszpolgára kitüntetést. Timár Sándor koreográfust, a XII. kerületben működő Csillagszemű Gyermektáncegyüttes nemzetközi hírű megalapítóját a hegyvidéki iskolák néptánccsoportjai köszöntötték.

Egészségnap nem csak betegeknek

Tinédzserek csoportosultak, kisgyermekes szülők tolták a gyerekkocsikat, idősebbek álltak türelmesen egy-egy szűrővizsgálat pultja előtt – az idén sem maradhatott el a Hegyvidéki Egészségnap, amelyet ezúttal a Sportmax impozáns épületében rendeztek.

Bővült a bölcsődei férőhelyek száma

A folyamatosan romló gazdasági környezetben egyre több édesanya kénytelen idő előtt visszatérni munkájához. Hogy ezt megtehessék, az esetek többségében kénytelenek bölcsődébe adni gyermeküket. Ahhoz, hogy szeptembertől bölcsődés legyen a gyermek, a felvételi kérelmet már májusban be kell nyújtani.

Járda a fogas megállójában

Térkővel burkolt járdát alakított ki a BKV a Zsibói lépcső és a fogaskerekű Orgonás megállója közötti üzemi területen. Az önkormányzat támogatásával megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően a sínek mellett hosszú évek alatt kitaposott, nagy forgalmú gyalogosösvény kapott szilárd burkolatot.

A_ZebraFest_sikere

A ZebraFest sikere

Ugye, még ön is emlékszik a gyerekek által kifestett, életnagyságú műanyag zebrákra, amelyek a közúti zebrák, azaz a gyalogátkelőhelyek óvatos megközelítésére intették a járművezetőket? Ha igen, az önkormányzat tavalyi ZebraFest-kampánya elérte célját, és méltán érdemelt ki egy újabb jelentős szakmai díjat az Európai Kommunikációs Ügynökségek Szövetségétől.

Eredményes évet zárt a hegyvidéki rendőrség

A Hegyvidék közbiztonsága kifejezetten jónak mondható – derült ki a kapitányságvezető beszámolójából az önkormányzati képviselő-testület legutóbbi ülésén. A rablási ügyek felderítésében a helyi rendőrök a legjobbak a fővárosban.

Pollerek a Csörsz utcában

Néhány hete fejeződött be a Csörsz utcában a Novotel szálloda parkolójához vezető, évekkel ezelőtt betonelemekkel lezárt szervizút becsatlakozásának átépítése. A fejlesztés ellenére a területet továbbra is ingyenes parkolónak használják az autósok, ezért az önkormányzat úgy döntött, a gyalogosok védelmében pollereket telepít a járdára.

Előbb figyelmeztetnek, aztán bírságolnak

A korábbinál hatékonyabban léphet fel a Hegyvidéki Közterület-felügyelet a parkokba behajtó, illetve a fűre, fák közé parkoló autósokkal szemben – köszönhetően az áprilisban életbe lépő zöldfelület-rendeletnek. A helyszíni bírságolás mellett súlyosabb esetekben feljelentik a szabálytalankodókat.

Zöld szemlélet a Jókai iskolában

Milyen egy környezettudatos háztartás, hogyan lehet takarékosan bánni az árammal és a vízzel? Hasonló, a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos ismeretek átadására nagy hangsúlyt helyez pedagógiai munkájában a Jókai iskola. A tanórákon megszerzett tudásukról a Föld napján, illetve az ahhoz kapcsolódó projekthét keretében adtak számot a diákok.

Nordic walking a Városmajorban

Schwarz Mária nordic walking-tréner minden szerdán 17.30–18.30-ig nordic walking-foglalkozásokat tart a Városmajorban. Első foglalkozás: május 19. Találkozóhely: a BSE kosárlabdacsarnokának parkolója. Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő sportruházat, gyalogláshoz kényelmes sportcipő. A botokat biztosítják!

„Fű, fa szerelmet illatoz”

A Hegyvidék egyik leghíresebb lakója, Jókai Mór több évtizeden keresztül élt svábhegyi villájában. Legszívesebben ottani szobájában írta regényeit, távol a város zajától, visszavonultan. Az évek során a nagy mesemondó fantáziája nemcsak messzi tájakra, hanem közvetlen környezete felé is kalandozott. A Szerelem bolondjai című regénye az egykori azonos nevű kerületi vendéglőről kapta a nevét.

Teljesítette a kívánságot a Csodalámpa

Elérte célját a Csodalámpa Alapítvány városmajori uszodában megrendezett jótékonysági úszónapja. A játékos versenyek végén dzsinné változó több mint száz hegyvidéki iskolás segítségével sikerült teljesíteni egy beteg gyermek kívánságát.

Zipernowsky Károly, a váltakozó áram apostola

Kőtábla egy lepusztult, hajdan jobb sorsra érdemes temetői létesítményen, a Fülkés kriptasoron, Budapest harmadik legnagyobb sírkertjében, az ország második legjelentősebb panteonjában, Farkasréten, távol a mindennapi forgalomtól. Rajta csak ennyi a véset: „Zipernowsky és Vikár család”. Itt nyugszik Zipernowsky Károly. Sokunknak mára ez már csak egy nehezen kimondható nevet jelent.

Látvány és izgalom a Hegyvidéki Napokon

Bár a mostoha időjárás miatt le kellett mondani a vasárnapra tervezett duatlonbajnokságot, nem maradtak program nélkül a Hegyvidéki Napokra kilátogató sportbarátok. A Sportmaxban telt ház előtt zajlottak a diákolimpia úszóversenyei, a műfüves pályán focidöntőket és meghívásos labdarúgótornát rendeztek, míg a nagycsarnokban látványos műsor szórakoztatta a közönséget.

A mesés eper csodái

Kár főzni, forralni, mert az eper frissen, nyersen a legfinomabb, és belső értékei sem vesznek kárba. A sámánok egykor vérszegénység, bélfekély, köszvény ellen használták, állítólag nagyon eredményesen. Leveléből kiváló vízhajtó hatású tea készülhet.

Spárga, te drága!

A spárga drága zöldség, emiatt ritka vendégnek számít az asztalunkon. Amíg magas áron kínálják, addig a legjobb, legzsengébb, ekkor alkalmas igazán a legrafináltabb mártások, levesek, felfújtak, raguk, saláták készítésére. Amint olcsóbban adják, kitelik az ideje, a szára már gyakran fás, csak a bimbós vége élvezhető. De azért szeretjük, hiszen kellemes íze, lénye a tavaszt hozza el a téli, vitaminínséges hónapok után.

A kerületi orchideák dicsérete

Az orchidea szó hallatán mindannyiunk előtt hatalmas virágú trópusi növényritkaságok jelennek meg. Pedig a növényvilág egyik legnagyobb fajszámú családjának képviselői a Hegyvidéken is előfordulnak – igaz, szerényen meghúzódva élnek a házak tőszomszédságában.

Mozgássérültek klubja a Sportmaxban

Újjáalakult a Budapesti Mozgássérültek Egyesületének kerületi szervezete. A hegyvidéki mozgássérülteket tömörítő klub elsődleges feladata a tagság érdekeinek képviselete, valamint szabadidős tevékenységek szervezése.

Az Erkel-sakkverseny eredményei

A nemrég megrendezett XVIII. Erkel Ferenc Sakk Emlékversenyről már beszámoltunk, akkor helyhiány miatt kimaradtak a részletes eredmények. Több olvasónk kérését teljesítve most ezeket közöljük.