Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Komposztáló keret kedvezményesen

A Hegyvidéki Önkormányzat idén összesen 200 db komposztáló keret megvásárlására biztosít lehetőséget kedvezményes, 1000 Ft/db áron. A komosztáló eszközök átvételére október 30-án 9 és 14 óra között van lehetőség a Bürök utca 77-87. sz. alatti telephelyen a készlet erejéig.

Verolinóról nevezték el a diákotthont

Az olasz Gennaro Verolino nevét vette fel a Hegyhát úti iskola. A fővárosi fenntartású, bentlakásos intézmény névadója a második világháborúban zsidó üldözöttek százainak életét mentette meg vatikáni diplomataként.

Hegyvidek_kosarra_fel

Hegyvidék, kosárra fel!

Immár másodszor rendezik meg a Hegyvidék Jam Sessiont november 14-én a Sportmax Hegyvidékben. A tavalyi sikeres rendezvény folytatásaként idén minden korosztályt szeretettel várnak a szervezők és a Hegyvidéki Önkormányzat.

Jarda-_es_lepcsofelujitasok

Járda- és lépcsőfelújítások

A folyamatos útrekonstrukciók, kátyúzások és útépítések mellett a gyalogos közlekedés megkönnyítésére is hangsúlyt helyez az önkormányzat. Október közepéig több járdaszakasz és lépcső felújítása történt meg, a munkák egészen a fagyok beálltáig folytatódnak.

Kábítószerrel kiváltott skizofrénia

A kábítószer-használat veszélyeit bemutató sorozatunk keretében ezúttal pszichológus mesél egy fiúról, aki a kezdeti elutasító magatartása ellenére később mégis az „anyag” rabjává vált. A drogok súlyos skizofréniás tüneteket váltottak ki nála.

Családi nap a Virányosban

Az egészséges életmód népszerűsítése kapott főszerepet Virányos Általános Iskola hagyományos őszi családi napján. A házi készítésű finomságokat kínáló vásár bevételét az iskola udvarának fejlesztésére fordítják.

Takarékosabban is világíthatunk

Ahogy rövidülnek a nappalok, egyre többet világítunk, és ez a villanyszámlánkon is meglátszik. A hagyományos izzókat magas fogyasztásuk miatt fokozatosan kivonják a forgalomból – ezek helyett számos, jóval takarékosabb LED-es és fénycsöves világítótestet vásárolhatunk a boltokban. Ám az energiatakarékos égők sem egyformák.

En_szalag_vagyoka__kenyeren

„Én a szalag vagyok a kenyéren”

A Jászai Mari-, Greguss Zoltán-, MSZOSZ-, Emerton-, Mensáros- és Kazinczy-díjas Érdemes művész, Dunai Tamás vette át idén a Bilicsi-díjat. A MOM-klubban rendezett, bemutatóval színesített ünnepélyes díjátadás előtt beszélgettünk vele színészetről és értékekről.

Hegyvideki_olimpia_az_ovodasoknak5

Hegyvidéki olimpia az óvodásoknak

Megirigyelték az óvodások az ötödik osztályos diákoknak idén nyáron első alkalommal megrendezett Hegyvidéki Olimpiát. A gyerekeknek külön ötkarikás játékokat szervezett a XII. kerületi Szabadidősport Központ.

Diakok_segitenek_a_bajbajutottaknak

Diákok segítenek a bajbajutottaknak

Akárcsak tavasszal az észak-magyarországi árvíz, most a Veszprém megyei vörösiszap-katasztrófa is sokakat adakozásra sarkall a kerületben. A hegyvidéki diákok különösen aktívak: jó látni, hogy átérzik a társadalmi szolidaritás jelentőségét és lelkes résztvevői az adománygyűjtő programoknak.

Harmincéves a Zugliget Óvoda

Egykori és mai óvodások, dadusok és óvodapedagógusok együtt ünnepelték a Zugliget Óvoda harmincadik születésnapját. A jeles esemény alkalmából az intézmény kertjében meglepetésműsor, az épületben kiállítás fogadta a vendégeket.

Ezer daru egy kívánságért

Egy bátor japán kislány, Sadako Sasaki emlékére ezer papírdarut hajtogattak a Virányos Általános Iskola diákjai. A gyerekek munkáit – a világ minden pontjáról érkező darukkal együtt – Sadako hirosimai emlékműve mellett állítják ki október 25-én.

Sikeres Hangfoglalás

Különdíjjal jutalmazták a Fekete István iskola együttesének produkcióját a Hangfoglaló Hétfő országos zenei pályázaton. A The Black Hole zenekar az egész intézményt megénekeltette videoklipjében.

Kepviselo-testulet_2010_3

Megalakult az új önkormányzati képviselő-testület

A korábbinál kevesebb, a polgármesterrel együtt tizennyolc helyi képviselő dönt a következő négy esztendőben a XII. kerületi ügyekről. A képviselő-testület alakuló ülésén három alpolgármestert választottak, továbbá megalakultak a döntés-előkészítő munkát segítő bizottságok.

Jövőre jön a kockázati alap

Az utóbbi hetekben több hegyvidéki társasházban zárta el a gázcsapot a Fővárosi Gázművek. Minden esetben az utcában zajló vezetékcsere miatt elvégzett nyomáspróbát követően döntöttek a szolgáltatás szüneteltetéséről. A bajba került lakóközösségeket vis major pályázattal és a tervek szerint kamatmentes hitelfelvételi lehetőséggel támogatja az önkormányzat.

 

Szövetség a társasházakkal

Sikeresnek bizonyult az ötvenlakásosnál nagyobb társasházakkal első alkalommal 2005-ben megkötött, öt évre szóló önkormányzati felújítástámogatási program. A pályázat keretében a lakóközösségek mintegy kétszázmillió forintból gazdálkodhattak. Sorozatunkban a kerület segítségével megújuló társasházakat mutatjuk be.

Sikeres_tarsashaz-felujitasi_palyazatok

Sikeres társasház-felújítási pályázatok

A gazdasági válság ellenére az idén is jelentős összeggel segíti a társasházakat a Hegyvidéki Önkormányzat, pályázatok keretében összesen hatvanötmillió forint áll a lakóközösségek rendelkezésére. A kerület a graffitimentesítést folyamatosan támogatja, erre további tízmilliót különítettek el. A fővárosi felújítási pályázaton tizennégy társasház kilencmillió forintot kapott.

A szem az egészség tükre

Az íriszdiagnosztika rejtelmeibe vezetett be az érdeklődőket a Hegyvidéki Egészségklub legutóbbi előadásán dr. Szolnoki Lajos. A bemutatón kiderült, hogy a szem nemcsak a lélek, hanem az egészség tükre is.

Egészség és kreativitás

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem DEMO csapata, vagyis az egyetem diákjai és tanárai már negyedik esztendeje törekszenek arra, hogy 9–14 éves diákokat bevezessenek a design világába. Az idei a második év, hogy a DEMO-hétvége helyet kapott a Design Hét Budapest programsorozatában – ezúttal az analóg fotózás és a divattervezés rejtelmeibe avatva a gyerekeket.

Növényes kerületi utcanevek (2.)

Néhány héttel ezelőtt olvashattak a Hegyvidék hasábjain a kerület növényes utcaneveiről és a névadókról. Persze, minden utca nem fért egyetlen cikkbe – alább következik a következő „csokor”.

Kedvezményes virágvásár, papír és elektronikai hulladék gyűjtése

A Jánoskert Kertészet a Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával kedvezményes virágvásárt szervez a XII. kerületi polgármesteri hivatal okmányirodájának bejáratánál, a Böszörményi út 23–25. alatt 2010. október 21-e és november 3-a között, naponta 8–18 óráig.

Szenvedélyük a tudomány

A világon egyedülálló kezdeményezés a „KutDiák” mozgalom, amelynek révén tehetséges és motivált középiskolások bejuthatnak az ország kiemelkedő tudományos műhelyeibe, ahol elismert szakemberekkel dolgozhatnak, azaz kutathatnak együtt. A Kutató Diákok Országos Szövetsége több mint egy évtizedes ténykedése segítségével már közel hatezer diák kezdte meg tudományos munkáját.

Sampinyontól Winnetou-ig

A kutatók és a termesztők összefogásának köszönhetően több mint tíz gombafaj szakszerű termesztésével foglalkoznak világszerte. Nagy eséllyel előbb-utóbb anélkül fogyaszthatjuk ezeket, hogy tartanunk kellene a gombaevés esetleges veszélyeitől, s közben élvezhetjük valamennyi előnyét.

Édes ízek között

A somlekvár hungarikum, a zárszalagos üvegbe pedig kizárólag Kárpát-medencéből származó méz kerülhet – derült ki a nagy sikerű Hegyvidéki Méz és Lekvár Fesztiválon, amelyet első alkalommal rendeztek meg a Virányosi Közösségi Házban. A hagyományteremtő program során nemcsak kóstolni, de vásárolni is lehetett az édes finomságokból.

Rekordok a Hegyvidéki Fitparádén

A Hegyvidéki Fitparádénak immár rangja van. Mi sem jelzi ezt jobban, mint hogy az idén rekordszámú nevezés érkezett a profi és az amatőr versenyekre. A Sportmax Hegyvidékben október 16–17-én megtartott programot a kerületi önkormányzat rendezvényei színesítették. A szervezők ígérik: jövőre még több különlegességgel várják a sportbarátokat.

Betlehem_2010_1

Felhívás - Építsünk közösen betlehemet!

A karácsony ünnepének régi szép hagyománya a betlehem készítés. A szervezők idén is olyan, nem szervezetten működő közösségek jelentkezését (például lakóközösségek, baráti társaságok) várják, akik vállalják, hogy a kijelölt közterületek egyikén az Önkormányzat anyagi támogatása mellett, saját erőből létrehoznak egy betlehemi jelenetet ábrázoló térbeli alkotást.