Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Segített Berki Krisztián lova

Három hazai alapítvány kapott támogatást abból a pénzből, ami befolyt Berki Krisztián lovának jótékony célú aukcióján. A MOM Park Bevásárlóközpontban rendezett árverésen ott voltak a kedvezményezettek is, akiket az egyik internetes közösségi portálon közzétett felhívás jelentkezői közül választottak ki.

Bajnokokat nevel a HSE

Kimagasló eredményeket értek el a magyar bajnokságban a Hegyvidék SE ritmikus gimnasztika szakosztályának versenyzői. A szakemberek számára nem volt meglepő a sikersorozat, hiszen a hegyvidéki lányok az év közbeni nemzetközi és meghívásos versenyeken is kiválóan szerepeltek.

Gondban a Dévény Anna Alapítvány

Idén jelentősen csökkentek a Dévény Anna Alapítvány bevételei, így veszélybe került a nehéz anyagi körülmények között élő családok születési sérült gyermekeinek ingyenes gyógyítása – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen az alapítvány vezetői vázolták a kialakult helyzetet és annak kockázatát.

Bioételeket kóstolhatnak az óvodások

Az óvodák egyik alapfeladata az egészséges életmódra nevelés, amihez az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismeretek átadása is hozzátartozik. Most egy különleges, a „bio” életmódot és termékeket népszerűsítő programsorozat indult a Hegyvidéki Önkormányzat és a Mammut Biosétány együttműködésével.

A korai felismerés életet menthet

Ma már a férfiaknak is meg kell barátkozni a gondolattal, hogy egészségük megőrzése, vagy egy esetleges meglévő betegség korai felismerése érdekében elmenjenek a szűrővizsgálatokra – hangsúlyozta dr. Kovács András az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi előadásán. A szakember az urológiai daganatok legjellemzőbb tüneteivel ismertette meg a hallgatóságot.

Bambuszfajok a kertekben

Két évtizeddel ezelőtt a bambuszokkal csak botanikus kertekben lehetett találkozni. Mára a magánkerteket is meghódították, ráadásul a fagytűrő változatok egész sora áll rendelkezésre a legkülönfélébb kertészeti célokra. Van köztük alacsony talajtakaró és 8-15 méter magas, sövénynek alkalmas fajta is, csak ki kell választani a megfelelőt.

A tervezőasztaltól a világhírnévig

Csókay András agysebész volt a Barabás Villa szokásos pódiumbeszélgetése, az Ismeretlen Ismerősök sorozat legutóbbi vendége. A Prima Primissima-díjas orvos pályafutása alakulásáról, a hit szerepéről és legújabb találmányairól mesélt Kondor Katalinnak.

„A kultúra adja a szellem fejlődését”

Kékszakállú, Papageno, Leporello, Don Giovanni, Figaro, Almaviva gróf – csak néhány a több tucat szerepből, amelyet a Bartók Béla-díjas bariton, Horváth Ádám operaénekes eddigi pályafutása során elénekelt. A Hegyvidék határán élő művésszel az Anyegin Művészetek Palotájában megrendezett előadása apropóján beszélgettünk.

Életmódprogram az izgő-mozgó óvodásokért

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az egészséges élet alapköveit már a legkisebb korban le kell rakni. A család mellett ennek a szocializációs folyamatnak a leghatékonyabb helyszíne az óvoda, ahol az egy irányba haladó közösség erejével lehet gyors eredményeket elérni. Ezt ismerte fel az Izgő-Mozgó Sportra és Egészségre Nevelő Egyesület, amely ingyenes életmód- és sportprogramot indított a Süni Óvodákban.

A hagyomány lámpásai

Akadt cicomás dunsztos, elemes, előre legyártott és papírból készült is. A Tamási Áron iskola hagyományos ünnepségén lampionokból és mókából sem volt hiány, s a hegyvidéki óvodák többségében is megemlékeztek Márton napjáról.

November végén befejeződnek a közműépítések

A minőségromlás elkerülése érdekében az őszi időszakban csak akkor ad ki újabb, nem veszélyelhárítást szolgáló közműépítésre engedélyt az önkormányzat, ha a kivitelező a fagyok beálltáig befejezi a munkálatokat. A szigorításra azért van szükség, mert a tapasztalatok szerint a hideg időben elvégzett helyreállítások minősége nem megfelelő.

Kortárs segítővé válhatnak az ifjúsági közösség tagjai

Az Ifjúsági Közösségi Teret elsősorban azoknak a tizenéveseknek hozták létre, akik nem tudnak mit kezdeni a szabadidejükkel. A nyitás óta eltelt másfél évben sok fiatal talált itt befogadó és biztonságot nyújtó közösséget. Jó néhányan ma már nemcsak látogatói, hanem aktív szervezői is a programoknak: belőlük a későbbiekben akár kortárs segítők is válhatnak.

Hamarosan költözik az okmányiroda

A január 1-jével megalakuló új járási hivatal az okmányügyintézés mellett a gyámügyeket, valamint a szociális és építésigazgatási terület egyes feladatait is átveszi az önkormányzattól. Ehhez az átszervezéshez kapcsolódva decemberben a Széll Kálmán tér szomszédságába költözik a hegyvidéki okmányiroda, amely 2013 januárjától a kormányhivatal irányításával működik tovább.

Történelmi vetélkedő Mindszentyről

Mindszenty József születésének 120. évfordulója alkalmából a Jókai Klub történelmi-műveltségi vetélkedőt hirdetett a hegyvidéki iskolák diákjai számára. A kétfordulós versenyt a Pannonia Sacra és a Jókai Mór iskola második csapata nyerte azonos eredménnyel.

Elismerések önkormányzati dolgozóknak

A kerületi fenntartású szociális és gyermekvédelmi intézmények közel százhetven munkatársát köszöntötte az önkormányzat a szociális munka napja alkalmából megrendezett ünnepségen. Az eseményen ágazati kitüntetéseket, valamint polgármesteri elismeréseket adtak át.

Szalon Egyetem az oktatásról

A gyerekek tudásszintjének felmérése alapján a hegyvidéki tanulók a legjobbak között vannak – derült ki Pokorni Zoltán Szalon Egyetemen tartott előadásán. A polgármester az oktatás helyzetéről, az átalakítás szükségességéről, okairól beszélt, áttekintve a finanszírozási hátteret, a tankerületté alakítás miatti változásokat, a gyerekekkel szembeni követelményeket.