Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Karácsonyvárók a merész újítás és a tradíció jegyében

Az ünnepi díszbe öltöztetett asztalok, kiváló fogások ideje következik egy-két hétig. Van, aki az állandóságot szereti, és van, aki változatosságra vágyik. Szokásunkhoz híven mindenkinek igyekszünk kedvezni. A klasszikus ételek mellett különlegességekkel is inspiráljuk a Kedves Olvasót, akinek ezúton kívánunk áldott, békés ünnepeket!

Nem versenysport – életmód

Több mint húsz éve működik a Hegyvidék Sportegyesület röplabdaszakosztálya. Nőket és férfiakat, lányokat és fiúkat egyaránt szívesen látnak, a heti egy edzésen vegyes csapatokat állítanak fel, így mindenkinek tudnak játéklehetőséget biztosítani. A hegyvidéki röplabdázásról Erdős Tibor szakosztályvezetővel beszélgettünk.

Felnőtteknek is hasznos a védőoltás

A felnőttkori védőoltásokról esett szó az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem idei utolsó előadásában. Dr. Török Katalin belgyógyász háziorvos egyebek közt arról is beszélt, milyen betegségektől védenek meg az idősek számára is elérhető vakcinák, s külön kiemelte az influenza elleni védőoltás fontosságát.

Cziffra György Fesztivál februárban

Koncertsorozattal, mesterkurzussal, zenei versennyel, kiállításokkal, gyerekeknek szóló programokkal emlékeznek Cziffra Györgyre, a világhírű zongoraművészre 2016. február 25–28-ig a MOM Kulturális Központban. A rangos művészeket felvonultató esemény a Nemzeti Kulturális Alap és a Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával valósul meg.

Tudásból patkolt világsiker

Már hatévesen eldöntötte: belőle lesz valaki. Kitűnő diplomát szerzett, szakkönyvéből leendő állatorvosok tanulnak. Tudása előtt a hatalom és a politika is fejet hajtott; az angol királynő a mai napig nagy tisztelője. A Hegyvidéken élő dr. Fehér Dezsővel, a világ egyik leghíresebb főlódoktorával beszélgettünk.

A karácsonyfa-állítás története

Manapság a karácsony elengedhetetlen kelléke és jelképe a feldíszített fenyőfa. Érdekes azonban, hogy a szokás nem tekint vissza különösebben hosszú múltra, és elterjedése is meglehetősen lassan zajlott.

„Mind a százötven gyermeket ismerem”

A kisgyermeknevelés területén végzett kimagasló szakmai vezetői tevékenysége elismeréséül szintén Budapestért díjat kapott Pósch Mária, a Mackós Óvoda vezetője. Vele beszélgettünk az óvodai hétköznapokról, terveikről.

Együtt lenni kötetlenül

Az óvodapedagógia területén végzett kimagasló szakmai munkája és vezetői tevékenysége elismeréséül Budapestért díjjal tüntették ki Bálint Beátát, a Városmajori Óvodák óvodavezetőjét. Őt kérdeztük a munkájáról, a mai gyerekekről.

Fényre fókuszáló fizika

A fénnyel kapcsolatos tudományos vívmányok mindennapi életünk során is fontos szerepet játszanak – ezt mutatta be a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola idei programsorozata, amit a Fény Nemzetközi Évéhez kapcsolódóan rendezett meg az oktatási intézmény. Ennek zárásaként előadásokat hallgathattak meg a fizika iránt érdeklődő diákok, valamint egy nyertes pályázatnak köszönhetően látványos kísérletben lehetett részük a Foucault-inga „főszereplésével”.

Tehetségre hangolva

Gráf Zsuzsanna mindig arról álmodott, hogy az Angelica Leánykar Szalonja ne csak egy terem legyen, hanem egy hely, ahol a csodák megtörténnek. A Liszt Ferenc-díjas karvezető nemrég tanítványait, a Zeneakadémia rendkívüli tehetségeit hívta el, hogy bemutassák a muzsika varázsát.

Húszéves a Fejlesztő Napközi Otthon

Nagyszabású kiállítás és zenés műsor, majd szakmai konferencia és ünnepi est tette emlékezetessé a Fejlesztő Napközi Otthon alapításának húszéves évfordulóját. A Kulturális Szalonban rendezett tárlaton kiderült, hogyan látják a világot az intézménybe járó gondozottak.

Hegyvidéki nemzetiségi közmeghallgatások

A szokásoknak megfelelően az esztendő utolsó heteiben tartják közmeghallgatásaikat a helyi nemzetiségi önkormányzatok. Ezúttal a horvátok, a lengyelek, az örmények és a szerbek évösszefoglalóját olvashatják.

Kiváló tűzoltókat jutalmaztak

Kiváló szolgálatteljesítésért huszonnégy tűzoltó kapott év végi jutalmat a Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával. Az elismeréseket Pokorni Zoltán polgármester, Váczi János alpolgármester és Varga Ferenc, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője adta át.

Polgári kezdeményezés az új Szent János Kórházért

Lakossági fórumot tartott az „Új Szent János Kórházért polgári kezdeményezés” a Barabás Villában. Az eddigi eredmények bemutatását követően szakemberek mondták el véleményüket az új budai közkórház felépítésével és a János kórház felújításával kapcsolatban. Megegyeztek abban, hogy az új intézményt a János kórház területén kell kialakítani.

Rászorulókon segítenek a diákok

Hagyomány a hegyvidéki iskolákban, hogy karácsony előtt különböző adománygyűjtő akciókat szerveznek a szegény sorsú, rossz körülmények között élő gyerekek megsegítésére. Az idén sem volt ez másképp, a diákok pedig ismét bebizonyították, hogy a jó ügy érdekében képesek önzetlenül összefogni. Nekik is köszönhető, hogy jó néhány családban nem lesznek érvényesek Wass Albert sorai: „Rebbentek a kicsike gyertyák, fenyőszag volt és nagy csöndesség kereken. Valami szomorúan szépet éreztem akkor. Fájdalmasat, mert egyedül voltam, s mert nem volt ajándék az asztalon.”

Ötcsillagos a MOM Sport uszodája

Ötcsillagos minősítést kapott a MOM Sport uszodája a Magyar Fürdőszövetségtől. Az elismerést a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai államtitkársága is jóváhagyta, így az Nemzeti Tanúsító Védjegynek minősül.

Bemutatták a Böszörményi út megújításának terveit

A főváros megbízásából és a kerület együttműködésével teljes hosszában és szélességében megújulhat a Böszörményi út, valamint annak torkolata az Apor Vilmos térnél, ahol körforgalom tenné gördülékenyebbé a közlekedést. A tervek bemutatására a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) lakossági fórumot szervezett a hegyvidéki polgármesteri hivatalban.

Évzárás az útfejlesztési testületben

Jelentős közterületi fejlesztéseket hajtott végre ebben az évben az önkormányzat. Az út-, járda- és lépcsőfelújításokat, valamint -építkezéseket a kommunálisadó-bevételek felhasználását koordináló Hegyvidéki Útfejlesztési Testület decemberi ülésén összegezték.