Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

HSE – tájfutás: Edzés, verseny, győzelem!

A tájfutás az egyik legegészségesebb mozgásforma, karbantartja a testet és a szellemet is. Az egészen kicsik és idősebbek is űzhetik, sokak számára ezért igazi családi program – véli a Hegyvidék SE MOM tájfutó szakosztályának egyik lelkes támogatója, dr. Sárközy Gergely, akivel a sportág szépségei mellett a XII. kerületi tájfutóélet jövőjéről is beszélgettünk.

A legkülönlegesebb hegyvidéki kert

Van egy hegyvidéki kert, amelyiknek nincs párja. Nem ez a legnagyobb, nem is a leggazdagabb, és bár bájos, messze nem a legszebb, mégis minden bizonnyal a legkülönlegesebb – hiszen egyetlen másik kert sincs egy benzinkút tetején és oldalán!

Zsidó bűnbánó ünnepek

Ősz eleje a bűnbánat ideje a zsidó vallásban. Ros hásáná, vagy másképpen ros hasónó szó szerinti fordításban az év feje, a zsidó újév ünnepe. A zsidó naptár hetedik hónapjának, tisri hónapnak első két napján tartják, és nyitánya a jom kippurral záródó tíz bűnbánati napnak.

A zsidó naptár holdhónapokat számlál, emiatt a zsidó ünnepek a Gergely-naptárban mozgó ünnepnek számítanak. Tisri elseje szeptember 6. és október 5. közé eshet, hétfői, keddi, csütörtöki vagy szombati napra. Az idén ros hásáná szeptember 14–15-én, míg jom kippur szeptember 23-án lesz.

A film forog tovább

Kár a benzinért, Zenélő malom, Édes mostoha, Megáll az idő – egyebek mellett ezeket a klasszikusokat is megnézhetjük a Barabás Villa Örökmozgó Filmklubjának vetítésein. A régi idők mozijának hangulatát idéző program szeptembertől várja a film szerelmeseit.

Írók, költők a Hegyvidéken

A Hegyvidék környezete, különleges levegője és polgári miliője a 19. századtól kezdve vonzotta a művészeket, akik szívesen választották lakó- és pihenőhelyül ezt a környéket. A kávéházak, szállodák falai legendákat mesélhetnének irodalmáraink találkozóiról. A költők, írók műveiken keresztül számos emléket, történetet megőriztek, és segítenek nekünk abban, hogy érezzük a múlt hangulatát. Gyakran személyes hangvételű gondolatok, konkrét helyleírások olvashatók a versekben, regényekben. Az alábbi rövid válogatással nem titkolt szándékunk, hogy rávilágítsunk arra, helytörténeti érdekességekről nemcsak a levéltárak dokumentumaiban olvashatunk, hanem akár az otthon lévő szépirodalmi kötetekben is.

Harmincéves a Keresztény Értelmiségi Fórum

Gyülekezeti nap keretében ünnepli meg szeptember 27-én a Budahegyvidéki Evangélikus Egyházközség, hogy immár harminc éve, 1985 óta megszakítás nélkül működik a XII. kerületben a Keresztény Értelmiségi Fórum. Mihályi Zoltánnal, a gyülekezet presbiterével beszélgettünk, aki a kezdetektől szervezi a programokat.

Felhőtlen nyaralás a napközis táborban

Három évvel ezelőtt nyílt meg az önkormányzat napközis tábora a Mátyás király úton, ahol az idén is egész nyáron változatos programokkal várták a hegyvidéki iskolásokat. Közel ezren töltötték el felhőtlenül a vakáció egy részét a táborban.

Fórum a fogaskerekű fejlesztésének terveiről

A főváros megbízásából a Főmterv Zrt. terveket készít a fogaskerekű vasút fejlesztéséről, a vonal alsó és felső meghosszabbításáról. A tervekben szereplő műszaki megoldásokat lakossági fórumon mutatta be a Hegyvidéki Önkormányzat.

Százzal nőtt az óvodai férőhelyek száma a Hegyvidéken

A mostani, 2015–2016-os nevelési év az első, amikor kötelező felvenni az óvodákba az augusztus 31-ig a harmadik életévüket betöltő, iskolaérett gyerekeket. A Hegyvidéki Önkormányzat időben felkészült a feladatra, ennek köszönhetően egyetlen óvodai ellátásra jogosult kerületi jelentkezőt sem kellett elutasítani.

Megszépült a városmajori uszoda

Jelentős változások történtek a nyár folyamán az önkormányzat Városmajor utcai sportközpontjában. A méltán nagy népszerűségnek örvendő uszodának és tornacsarnoknak otthont adó intézmény átfogó szépészeti, valamint kevésbé látványos, ám annál fontosabb energiahatékonysági felújításon esett át. A részletekről Mándoki-Móczán Mónika igazgatót kérdeztük.

Parkolási kedvezmények a hegyvidéki szülőknek

Ezentúl napszaktól függetlenül bármikor igénybe vehető a gyermekszállítási várakozási hozzájárulás, ami húszperces ingyenes parkolásra jogosít a kerületben élő gyermekes családok számára.

Új közvilágítás a Hegyvidéken

A Budapesti Dísz- és Közvilágítás Kft. (BDK) és a Hegyvidéki Önkormányzat közösen olyan környezetkímélő közvilágítást kíván létrehozni a kerületben, amely első lépésben növeli a köz- és közlekedésbiztonságot, valamint a későbbiekben alkalmas olyan intelligens megoldások fejlesztésére, melyek segítségével csökkenthető a zaj és légszennyezettség. Négyféle megoldást tesztelnek különböző útszakaszokon, valamint két különböző megoldást a gyalogátkelők tekintetében. Ezzel kapcsolatban várják a hegyvidékiek véleményét szeptember 15-ig az ujkozvilagitas@hegyvidek.hu e-mail címre.