Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hogyan heverjük ki az ünnepi lakomákat?

Túl a karácsonyi lakomákon és a szilveszteri vendégségeken sokan úgy érzik, meg kell húzniuk a nadrágszíjat, vissza kell térniük a versenysúlyukhoz, vagy egyszerűen csak ki kell heverniük a súlyos ételek okozta túltelítettséget. Nos, akárhogyan is van, mi az új évet is jobbnál jobb receptötletekkel indítjuk. Válogasson belőlük mindenki kedvére!

Bajnok lett a hegyvidéki bokszoló

Azzal a céllal indult el 2013-ban az ökölvívás oktatása a Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémián, hogy belátható időn belül versenyzőket és akár bajnokokat neveljen az első budai bokszegyesület. Az utánpótlás már eddig is szép eredményeket ért el, az igazi áttörés azonban a múlt évben történt: Tóth Szilviának köszönhetően alig néhány hete megszületett az első felnőtt magyar bajnoki arany, a hegyvidéki ökölvívók pedig összesen öt érmet szereztek. Tóth Szilviával és a szakmai munkát irányító Nagy „Csonttörő” Jánossal beszélgettünk.

Mátyás király nem csak vadászni járt a Hegyvidékre

Születésének 575. és trónra lépésének 560. évfordulója alkalmából Mátyás király XII. kerületi kötődéseit feldolgozó szakmai konferenciát szervezett a Hegvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és az önkormányzat. Történészek, régészek, muzeológusok tartottak előadásokat a Hegyvidék Galériában Mátyás és a kerület szoros kapcsolatáról. Sok egyéb mellett olyan témákat dolgoztak fel, mint a korabeli vadászatok, vagy az udvari élet, és természetesen szóba került a szép juhászné is.

A villamos „átfut, mint villámló gondolat”

Takács Zsuzsa Kossuth-díjas költő, műfordító, a magyar irodalom élő klasszikusa nemrégiben ünnepelte kerek születésnapját. A jubileum és A Vak Remény című gyűjteményes kötete megjelenése alkalmából beszélgettünk vele.

Dallamokban gazdag új esztendőt kívánt a Solti György Zeneiskola

Telt ház és szűnni nem akaró tapsvihar – megszokott „kísérőjelenségei” ezek a Solti György Zeneiskola koncertjeinek. A MOM Kulturális Központban ezúttal azért álltak színpadra a tanárok és a növendékek, hogy dallamokban gazdag új esztendőt kívánjanak a zeneszerető embereknek.

Testmozgás, sportolás időskorban

Mennyit kell naponta mozogni ahhoz, hogy idősebb korban is egészségesek maradjunk? Erre a kérdésre is választ kaptak azok, akik meghallgatták az Idősek Egészségiskolája legutóbbi előadását. Jancsó Dóra, az Országos Gerincgyógyászati Központ gyógytornásza számos gyakorlati tanáccsal is ellátta az érdeklődőket.

Növényeink téli nyugalmi időszaka

Minden növény élete hosszabb vagy rövidebb nyugalmi és növekedési időszakokból áll. Vannak, amelyeknek a nevelése során szinte lehetetlen meglátni a különbséget a kettő között, mások viszont látványosan mutatják, hogy életük épp melyik szakaszában tartanak. Az életfázisuk pedig gondozási igényükre is kihat.

Nemzetiségi közmeghallgatások (2.)

Fontos részei a Hegyvidék köz- és kulturális életének a XII. kerületi nemzetiségi önkormányzatok által szervezett programok. A 2018-as eseményekről és a 2019-re szóló tervekről a szokásoknak megfelelően év végi közmeghallgatásokon számoltak be a képviselők.

Jutalom a hegyvidéki rendőröknek

„Kiemelt cél volt 2018-ban a gépkocsifeltörések és -lopások, valamint a lakásbetörések számának csökkentése. Kollégáim áldozatkész munkájának köszönhetően e bűncselekménytípusok számát sikerült jelentősen visszaszorítani” – szólt a legfontosabb eredményekről Sztanyó István, a XII. kerületi rendőrkapitányság vezetője abból az alkalomból, hogy harmincegy munkatársa kiváló teljesítménye elismeréseként jutalomban részesült.

Díjat kapott a legjobb fodrászat

Harmincegy fodrászszalon vett részt az önkormányzat által meghirdetett „A Hegyvidék legjobbjai” elnevezésű program legutóbbi szavazásán, amelyen közel ezren adták le voksukat kedvenc üzletükre. Végül – 227 szavazattal – a Hajnóczy József utca 21. szám alatt működő Old Time Hair Fodrászat végzett az első helyen.

Nívódíj a Lóvasútnak

Műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont nyerte el a 2018-as Építőipari Nívódíjat. A díjjal járó okleveleket az alapító, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ünnepi közgyűlésén vehették át a beruházásban közreműködők képviselői.

Teljesen megújul a Tállya utcai park

Százmillió forint támogatást nyert el a Hegyvidéki Önkormányzat a fővárosi „TÉR_KÖZ 2018” pályázaton a Tállya utcai park közel 228 millió forintos megújítására. A fejlesztés részleteiről szavazáson mondhattak véleményt a környéken élők, akik lakossági fórumon kaptak tájékoztatást az eredményről.

Másokon segíteni a legnagyobb öröm

Sokszor egy kedves szó, mosoly, szívből jövő ajándék csodákra képes. Különösen igaz ez az ünnepek idején, amikor még nagyobb szükség van a jó cselekedetekre. Szerencsére ezekből nem volt hiány a Hegyvidéken, az iskolák és egyéb kerületi intézmények, cégek jóvoltából több jótékonysági program zajlott a múlt esztendő utolsó heteiben a XII. kerületben.

Kemény sport és show egyszerre – történelmet írtak a rokizók

Két héten belül a junior-Európa- és -világbajnokságot is megnyerte a Rock and Magic SE akrobatikus rock and roll egyesület Party Team csapata. Az évek óta a Tamási Áron iskolában készülő, 14-15 éves lányokból álló formáció tagja Illés Rebeka, akit a sportágról és a remek eredményekről kérdeztünk.

Parkolási engedélyek igénylése 2019-re

Tisztelt Ügyfelünk! Hamarosan lejárnak az idei parkolási engedélyek. 2019. január 31. után érvényes engedély nélkül a kerületi lakosok sem állhatnak meg ingyenesen a fizetős parkolási zónákban a lakóházuk előtt.