Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Friss zöldfélék és gyümölcsök az asztalon

Valaha pünkösd táján került az első „idei” rántott csirke az asztalra. Eleink nagy becsben tartották, friss fejes salátával, petrezselymes újkrumplival ünnepi fogásnak számított. Ma már akkor veszünk rántani való csirkét, vagy zsenge csirkecombokat, amikor kedvünk tartja, de a fejes saláta és az újkrumpli megjelenése miatt most mégiscsak érdemes egy-egy vasárnap ezzel megörvendeztetni a családot. Júniusban még használjunk ki minden lehetőséget a friss zöldfélék és gyümölcsök – zöldborsó, cukkini, tölteni való zsenge tök, karalábé, ribiszke, egres – felvonultatására asztalunkon!

„Sportszerelem, amit nem lehet abbahagyni”

Két dudás nem fér meg egy csárdában – tartja a régi magyar szólás, amit alaposan megcáfolnak a Zugligetben élő Krebs testvérek. Az asztaliteniszező Bálint és öccse, Levente ugyanis egymást segítve lépnek egyre feljebb a ranglétrán. Mindketten korosztályos válogatottak, ott vannak az ország legjobb tíz játékosa között.

„Málnarobbanás” – Magyarországon először

Furka Zsuzsa képei misztikusak, a látvány mögött mindig felsejlik a mögöttes érzés, az értelmezés látomása. Festményein az emberi lélek, a természet, a város, az utazások ihlette, a pillanat örökkévalóságát megragadó, látomásszerű ábrázolásmóddal találkozunk.

Generációk együttélésének nehézségei és örömei

Az unoka születésével nem válunk automatikusan nagyszülővé! – vallja L. Stipkovits Erika klinikai szakpszichológus, gyakorló pszichoterapeuta, aki nemrégiben megjelent Nagyszülők a kispadon? – 11 tévhit a generációk közötti konfliktusokról című könyve témáit bontotta ki a MOM Kulturális Központban tartott érdekfeszítő előadásában.

Vigyázzunk az antibiotikumokkal!

Mik az antibiotikumok, mire jók, mire használjuk ezeket a gyógyszereket, milyen mellékhatásaik lehetnek? Ezekre a kérdésekre is válaszolt az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem nyár előtti utolsó összejövetelén Holub Lili. A klinikai gyógyszerész elmondta, hogy az antibiotikum nem csodaszer; ha nem megfelelően szedik, akár ártalmas is lehet.

Az ismeretlen porcsin

Bár hazánkban színes dísznövényváltozatai is gyakoriak, a porcsinnal mégis leggyakrabban azok találkoznak, akik a kerteket gyomlálják. Régen megbecsült növény volt, mert egyrészt tápláló, másrészt gyógyít, ezek mellett még igénytelen és szapora is.

Javaslat az energiaszegénység csökkentésére

Tüttő Kata XII. kerületi önkormányzati képviselő az Európai Szocialisták Pártja színeiben aktív tagja az Európai Unió tanácsadó szervének, a tagállamok regionális és helyi képviselői, polgármesterei részvételével működő Régiók Európai Bizottságának. E feladatkörében a kontinens egészét érintő javaslatcsomagot terjesztett elő, amelynek célja a rossz lakhatási körülményekből adódó energiaszegénység leküzdése.

„Nekünk jó pedagógusaink vannak”

Szent-Györgyi Albert szerint az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk, és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni. Ezt az elvet követik a hegyvidéki oktatási intézmények, amelyeknek a vezetőit az idén is tanévzáró gálára hívta az önkormányzat. Mellettük az önkormányzati intézmények képviselői is hivatalosak voltak a MOM Kulturális Központban megtartott programra, amely a Dalinda énekegyüttes Menyecske című produkciójával vette kezdetét.

Első helyezett lett a „Bújberdő”

A Normafa gerincére összpontosuló látogatóforgalom széthúzása érdekében fejlesztené a Hegyvidéki Önkormányzat a Hegyhát úttól délre eső egykori golfpálya területét. Az idei Árkay-pályázaton részt vevő építészhallgatóktól is e cél megvalósításához kértek ötleteket: az első helyezett csapat az őshonos virágfajokra fókuszáló, mobiltelefonos alkalmazással használható interaktív tanösvények kialakítására tett izgalmas javaslatot.

Megnyitott a Hegyvidéki Ízlelő

Már az első napon több mint százan ebédeltek a Hegyvidéki Ízlelőben. A polgármesteri hivatal épületében megnyílt étteremben megváltozott munkaképességű embertársaink ízletes fogásokkal és sok szeretettel várják a vendégeket.