Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A konyhákba is végérvényesen beszökött az ősz

Szeptember a konyha hónapja. Ilyenkor, kora ősszel lenyűgözően gazdag és színpompás a kínálat a piacokon és az üzletekben, alig lehet betelni vele. Feltehetően már mindenki mindent megkóstolt, amit szeme-szája kívánt, a dinnyétől az őszibarackig, a paradicsomtól a cukkiniig, a harsogóan zöld új kelkáposztát, a zsenge tököt, a délceg pórét, az aranyló körtét, a bíbor áfonyát. Forduljunk most inkább egy kicsit a kevésbé felkapott zöldségek, gyümölcsök felé! Itt van például a csillagtök, a főzni való kukorica, a fejes káposzta és az őszi gyümölcsök sereghajtója: a szilva. Nem utolsó szempont, hogy ezek most olcsón is kaphatók.

Értékvédelmi támogatás védett épületeknek

Az idén is hozzájárul a védett és az elővédelmi jegyzékben szereplő XII. kerületi épületek felújításához, valamint az ezekhez kapcsolódó engedélyezési terv szintű építészeti tervek díjazásához a Hegyvidéki Önkormányzat. A tizennegyedik alkalommal kiírt értékvédelmi pályázaton összesen 25 millió forintot kaphatnak az igénylők.

Egy korsó Hegyvidék, zeneszóval, tánccal, énekkel

Banános, csokis, világos, barna – nem kevés sörkülönlegességet kóstolhattak meg az immár negyedik alkalommal megrendezett Hegyvidéki Sörfesztivál vendégei. A négy napon át tartó programon mindvégig felhőtlen volt a hangulat, az pedig már csak a hab a sörön, hogy a jókedvet még az eső sem mosta el.

Játékos Virányos – kaland az egész családnak

Harminc esztendővel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Virányosi Közösségi Ház. Megszámolni is nehéz lenne, hogy ez idő alatt mennyi programmal és szórakozási lehetőséggel örvendeztette meg a Hegyvidéken élőket a kulturális intézmény. A többi között ez a tapasztalat és a hatalmas lelkesedés a titka annak, hogy az első alkalommal megrendezett Játékos Virányos című program nemcsak a gyerekek, hanem a szülők és a nagyszülők körében is komoly sikert aratott.

Az igazi művészet mindig szakrális

A XIII. Ars Sacra Fesztiválhoz csatlakozva közös tárlata nyílt a Galéria 12 Egyesület művészeinek a Galéria 12 Kávézó és Borbárban. A művek azt üzenik – mondta a megnyitón dr. Prokopp Mária művészettörténész –, hogy ha az ember igazán magába néz, nem is tud más lenni, mint szakrális.

Több figyelmet érdemel a selyemakác!

A hegyvidéki kertekben kifejezetten ritkaságnak számít a selyemakác, ez a szubtrópusi díszfa, amely nyáron nyíló virágaival és lombozatával mediterrán hangulatot áraszt. Ellenálló, ezért gondozása nem jelent különösebb kihívást. Beéri annyival, amennyit a legtöbb kerti vagy utcai fa kap.

Plébánosi áldás a Szent Erzsébet-ablakon

Nyáron került helyére a Szent Erzsébet-ablak a Városmajori Jézus Szíve Plébániatemplomban. A Szethlo Lili eredetei tervei alapján helyreállított műalkotást Pokorni Zoltán polgármester, Fonti Krisztina alpolgármester, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Hegyvidék országgyűlési képviselője, valamint a hívek jelenlétében áldotta meg Lambert Zoltán plébános.

Egynapos sebészet az új szakrendelőben

Évekig bizonytalannak tűnt, mi lesz a Szent János Kórház sorsa. Természetes, hogy a kerületünkben élőket komolyan foglalkoztatja ez a kérdés. A múlt év végén hozott döntést a kormány a Szent János Kórház centrumkórházzá fejlesztéséről, valamint az eddig egyetemi kézben lévő Kútvölgyi-tömb kórházi átvételéről. Úgy tűnik, végre valóban megkezdődhet az intézmény évtizedek óta esedékes modernizációja és az új hegyvidéki szakrendelő kialakítása, ezért a kezdetektől kezdeményező szerepet vállaló Pokorni Zoltán polgármestert kértük meg arra, rendszeresen visszatérő módon mutassa be lapunkban, hogyan halad a nagyszabású projekt. A kerület vezetője elsőként a járóbeteg-rendelések helyzetének rendezéséről beszélt annak apropóján, hogy az önkormányzat megbízásából elkészült az új szakrendelő orvosszakmai terve, aminek megvalósítását a kormány is támogatja.

Forgalomtechnikai változások a Fácánosnál

A zugligeti diákok már birtokba vették az egykori Fácános vendéglő területén felépített új iskolaépületet. A fejlesztéshez kapcsolódva a Hegyvidéki Önkormányzat átalakíttatta a Kútvölgyi út–Béla király út kereszteződését, valamint a szomszédos buszfordulót is. Mindkét esetben a még biztonságosabb közlekedés megteremtése volt a cél.

Hatszázmilliós fejlesztés az onkológiai intézetben

Az Egészséges Budapest Programhoz kapcsolódóan az Országos Onkológiai Intézet közel 630 millió forintból megújította informatikai eszközparkját. A beszerzés részeként megvásárolt videokonferencia-rendszerek a néhány éven belül több mint 10 milliárd forintból megépülő új onkodiagnosztikai központban is fontos szerepet tölthetnek majd be az intézményeken átívelő virtuális orvosi konzultációk eszközeként.

Elkészült a MOME világszínvonalú kampusza

Öt év alatt teljes egészében átépült a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hegyvidéki kampusza: korábban elkészült a Műhelyház, valamint a Média- és Műteremház, most pedig a megújított főépület, továbbá azzal föld alatti összeköttetésben két új oktatási tömb. Az újjávarázsolt, másfél hektáros kert pedig a környéken élők előtt is nyitott, szabadon bejárható közparkká vált.