Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Farsangi családi délelőtt február 22-én

Kézműves foglalkozás, interaktív hagyományőrző mesélés és hangszeres körjáték feburár 22-én 9.00-12.00 között a Virányosi Közösségi Házban.

Február, farsang, fánk

A néphit szerint a farsangi nagy evések az aktuális év bőségét is jelzik, ezért ilyenkor nem kell visszafogni magunkat, fánkból például kifejezetten sokat kell sütni! Mindenképpen megéri, mert sülés közben megsokszorozódik a térfogata, az alapanyagai sem drágák, és mindenki szereti. Eredetéről több kedves történet született az idők folyamán, amint az oldalunkon is olvasható. Közben annak a titka is kiderül, hogy miként kerül a szép fehér szalag a sülés közben megduzzadó fánkok derekára. A többi fogás is a jókedv és a jó étvágy jegyében született.

A lány, aki csillagász lett

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kislány, akit Balázs Júliának hívtak. Felnőve ő lett az első magyar női csillagász, aki élete nagyobb részét a svábhegyi csillagvizsgálóban töltve kutatta az égboltot és a kozmosz titkait. Róla szól A lány, aki csillagász lett című könyv, amelyet a Hegyvidéki Kulturális Szalonban tartott író-olvasó találkozón ismerhetett meg a nagyközönség.

Megragadni az elmúló időt

Mostanában leginkább az idő megragadása foglalkoztatja; a múlt, a jelen, a jövő érzése, az elmúlás. Képeinek felületei ezért is ilyen kopottak, súroltak, színei visszafogottak. Miroljuba Gendova majd’ harminc éve él Magyarországon, félig magyarnak vallja magát. A bolgár festőművész alkotásaiból nyílt tárlat a Galéria 12 Kávézó és Borbárban.

Mindenki győzött a fittségi versenyen

Szó szerint zajos sikert aratott a MOM Sportban megrendezett „Fitt leszel, ha itt leszel” játékos sportverseny, amelyen kétszáznál is több hegyvidéki óvodás és kisiskolás mérte össze gyorsaságát, ügyességét és kitartását. A végén mindenkinek járt ajándék, a legjobb iskolák pedig külön jutalmakat kaptak, mint ahogy az említett „zajt” okozó, a lelátókat zsúfolásig megtöltő szurkolótáborok lelkesedését is díjazták a szervezők.

„…két csillag a földön, ha egymással ölelkezik”

Sok nagy művész született a 19. században magyar földön, szellemi gazdagságunk és alkotóerőnk hírét öregbítve a világban. A halhatatlan „sereg” élén hárman haladtak: Liszt Ferenc, Jókai Mór és Munkácsy Mihály. A zeneszerző és az író sokszor hódoltak egymás művészetének, és egy közös nagy művet is létrehoztak.

Száz éve született Posch Gyula, a MOM legendás igazgatója

Az alapító Süss Nándor után Posch Gyula volt az, aki a leghosszabb ideig – huszonhét évig, 1956-től 1983-ig – vezette az egykori Magyar Optikai Műveket. A Csörsz utcai központtal működő gyár az ő irányítása alatt vált világszerte ismert, színes termékpalettát kínáló nagyvállalattá. A dolgozók körében különösen népszerű igazgató emlékét lánya, Sereg Istvánné Posch Adrienne segítségével idézzük fel Posch Gyula születésének századik évfordulója alkalmából.

A zöld környezet egészségesebbé tesz

Ha tudatosabban fejlesztjük a városok zöld területeit, egészségesebbek lesznek a lakóik? Erre a kérdésre keresi a választ kilenc európai város a Hegyvidéki Önkormányzat vezetésével egy új, uniós támogatással megvalósuló projekt keretében.

A puffadás figyelmeztető jel

Egészségügyi veszélyt jelent a puffadás, amelynek hátterében súlyos betegségek is állhatnak, ezért mindig ki kell vizsgálni. Dr. Szilvás Ágnes belgyógyász, gasztroenterológus a megelőzés és a kezelés lehetőségeiről is beszélt az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem idei első összejövetelén.

Bővítés előtt a Városmajori Gimnázium

A kormány támogatásával közel ötszáz új nyílászárót kapott a Városmajori Gimnázium. Az átadóünnepségen Szebedy Tas igazgató bejelentette: az iskola bővítésének tervezését is támogatja a Miniszterelnökség.

Nagyszülőknek segít a stroke-ovi program

A Szent János Kórház neurológiai osztályán működő stroke-centrum nemcsak az agyi működészavart okozó érkatasztrófák kezelése és a betegek gondozása, hanem a megelőzés terén is sok szempontból hiánypótló munkát végez. A világon másodikként, Magyarországon először honosítja meg például azt a nemzetközi programot, ami óvodásokat készít fel arra, hogy felismerjék nagyszüleiknél a stroke első jeleit – mondta el interjúnkban dr. Folyovich András osztályvezető főorvos.

Soha nem látott képek Budapest ostromáról

Az elmúlt napokban rendhagyó köztéri kiállítással emlékezett a hetvenöt évvel ezelőtti ostrom áldozataira az I., a II. és a XII. kerületi önkormányzat. Az öt budai helyszínen bemutatott tárlaton számos Magyarországon eddig még nem publikált fényképet láthattak a járókelők.

Óvodakóstolgató a hegyvidéki családoknak

Melyik óvodába és hogyan lehet jelentkezni, mikor kötelező a beiratkozás, milyen feltételei vannak a felvételnek? Ezekre a sokakat érintő és érdeklő kérdésekre is válaszokat kaphattak azok a szülők, akik jelen voltak a Hegyvidéki Önkormányzat hagyományos Óvodakóstolgató című rendezvényén a Jókai Klubban.

Közszolgálati fecskeház épül

Másfél milliárd forintos kormányzati támogatással közszolgálati apartmanházat hoz létre a Hegyvidéki Önkormányzat az Alkotás utca 21. szám alatti épületében – egyebek mellett erről is döntött a képviselő-testület az idei első ülésén.

Sokkal több fa és kevesebb aszfalt az áttervezett normafai parkolóban

Annak érdekében, hogy a Normafa védett erdőövezetéből ki lehessen vinni az autóforgalmat, új parkolót épít az önkormányzat a Konkoly-Thege Miklós út legfelső, zsákutcává alakítandó szakaszán. A parkoló tervei az elmúlt hetekben jelentősen átalakultak, így a közlekedési területen lévő fák túlnyomó többségét meg lehetett őrizni – mondta el lapunknak Rimóczi János, a városfejlesztési iroda vezetője.