Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Úriemberek hová viszik azokat a léceket?”

A magyar sísport Budapesten, egészen pontosan a Hegyvidéken tette meg az első sílépéseit – a Turistaság és Alpinizmus 1918-as számában Bély Mihály mesélt a kezdetekről. Ebből és egy 1932-es Turisták Lapja-cikk beszámolójából szemezgetve idézzük fel a legelső magyar síegyesület, a „budai lábszáncsapat" megalakulásának körülményeit.

„A hiphop egyszerre felpörget és megnyugtat”

„Sokszínű stílus, szinte bármilyen érzelmet ki lehet fejezni vele” – így jellemzi a hiphoptáncot Mészáros Emma. A Városmajori Gimnázium tizenegyedikes tanulójával beszélgettünk, aki számos sikert elért már ebben a fiatalok körében egyre népszerűbb színpadi sportágban.

Kaland az élet

Balogh Tamás – akit mindenki Tominak hív, ő maga is így szerepelteti nevét a szórólapjain – tavaly indította el a túráit bemutató előadás-sorozatát a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. Ennek sikerén felbuzdulva Zöld faluséták címmel kirándulásokat szervez februártól a túravezető, aki saját példájával igazolja: az életünk, ha úgy akarjuk, bármikor egy felfedezésekkel teli kalanddá alakulhat.

Közösen a hatékony energiafelhasználásért

Több mint ezer fő részvételével közvélemény-kutatást végzett a Hegyvidéki Zöld Iroda, amelyből kirajzolódott, milyen környezetvédelmi témák foglalkoztatják leginkább az itt élőket. Az alábbiakban arról lesz szó, milyen programok indultak az energiahatékonyság javítása érdekében, hogy csökkenteni tudjuk az üvegházhatású szén-dioxid kibocsátását.

Az év fája a tatárjuhar

Szinte hagyománynak tekinthető, hogy év elején, amikor a kertek alszanak, a kertbarátok pedig tétlenségre ítéltettek, bemutatjuk az év növényeit. Így olyan fajok is látókörbe kerülnek, amikről valószínűleg külön nem esne szó – ez is e kezdeményezések egyik célja. Következzék tehát a 2020-as év fája: a tatárjuhar!

Új évtized, új fogadalmak és új kihívások

Vízkereszttel lezárult a karácsonyi ünnepkör, elkezdődött a farsang. Ez a hónap a megtisztulás időszaka. Divatba jött a „száraz”, azaz alkoholmentes, vagy a „vegán” január, megtisztítjuk szervezetünket a sok lakmározás után, és morzsapartin, netán kelt tésztába sütve eltakarítjuk a maradékokat is.

A hegyvidéki nemzetiségi önkormányzatok közmeghallgatásai

Hagyományaik és anyanyelvük ápolásával, őrzésével, kulturális és történelmi értékeik bemutatásával gazdagítják a Hegyvidéket a XII. kerületben működő nemzetiségi önkormányzatok. Elvégzett munkájukról, valamint terveikről az év végén megtartott közmeghallgatásokon számoltak be képviselőik. (A többi nemzetiségi közmeghallgatásról előző lapszámunkban olvashattak.)

Kisbuszt kapott a Szent Ferenc kórház

Elektromos kisbuszt adományozott a Hegyvidéki Önkormányzat a Budapesti Szent Ferenc Kórháznak. A környezetkímélő járművel betegeket, valamint az otthonápoláshoz szükséges eszközöket is lehet szállítani.

Gyerekek ajándékoztak gyerekeknek

Hagyomány a Hegyvidéken, hogy az iskolák év végén különböző adománygyűjtéseket szerveznek, ezzel szebbé téve határon inneni és túli fiatalok karácsonyát. Ezek egy részéről előző lapszámunkban olvashattak, most a többi akcióra tekintünk vissza. Nem csak gyerekek ajándékoztak gyerekeknek: a Gennaro Verolino iskola egy cégtől kétmillió forint értékben kapott élelmiszert.

Összművészeti ötödik Cziffra György Fesztivál

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész öt évvel ezelőtt hívta életre a XII. kerületben a Cziffra György Fesztivált, a Hegyvidéki Önkormányzat és a MOM Kulturális Központ támogatásával. A programsorozatnak hatalmas a sikere. Balázs Jánossal beszélgettünk, akinek valóra vált az álma: példaképe, Cziffra György méltó helyére került a magyar kultúrában.