Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kinek pótcselekvés, kinek relaxáció a sütés-főzés

Ki örömében eszik, ki bánatában, van, aki jókedvében süt-főz, és van, aki ezzel vigasztalja magát. A bezártság és az aggodalom nehéz heteiben mind rászorulunk egy kis boldogságforrásra, nem csoda, ha sokan a konyha felé fordulunk. Unaloműzésre, figyelemelterelésre, kreatív energiák felszabadítására, sikerélmények kiváltására egyaránt alkalmas ez a terep. Ehhez igyekszünk ötleteket adni a következőkben.

Egykori „búfelejtők” a Farkasréti temető környékén

A budai hegyvidék komoly hagyományokkal rendelkezik a vendéglátás terén. A lombos fák alatt megbúvó hangulatos kerthelyiségek, a finom budai borok számtalanszor csalogatták ki a természetbe az embereket. A Farkasrét név hallatán azonban leginkább a szomorúság és a halál jut eszünkbe, annak ellenére, hogy a temető körül számtalan „búfelejtő” vendéglő várta a látogatókat az elmúlt több mint száz évben. A következőkben ezeket mutatjuk be Szántó Andrásnak a Budapest folyóirat 2016. augusztusi számában megjelenő egyik tanulmánya alapján, kiegészítve néhány további információval.

Őszi séta a nemzet nagyjainak síremlékei között

Újabb sétára invitálta az érdeklődőket a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény. Szilágyi Rita, a Budapesti Temetkezési Intézet munkatársa mesélt a Farkasréti temetőben nyugvó kiemelkedő személyiségek életéről és művészeti szempontból is jelentős síremlékeikről.

Mérnöknek készül a jövő hegyvidéki bajnoka

A TF-en nem számoltak vele komolyabban, ma már az YBL-SWIM Team színeiben sikert sikerre halmoz Szappanos Kristóf. A Virányos Általános Iskola nyolcadikos diákjával beszélgettünk, aki bekerült a Jövő Bajnokai programba, és rendre ott van a korosztályos országos úszóranglista legjobb tíz versenyzője között.

Gyógyszer helyett Normafa!

Akár húsz évet is letagadhatna Véssey Katalin, aki bár elmúlt nyolcvan, hasonló korú barátaival rendszeresen síel a Normafánál. Ráadásul nemcsak Budapest tetején lehet találkozni vele, hanem más pályákon, kül- és belföldön is rendszeresen megfordul. Mi a titka? – erről kérdeztük őt hegyvidéki otthonában.

Standby – kortárs magyar művészek szabadtéri kiállítása

A művészet mindig utat talál: amikor a múzeumok, kiállítótermek, galériák zárva tartanak, akkor szabadtéren – most éppen a MOM Kulturális Központ mellett. A koronavírus-járvány szülte kortárs reflexiókból született Standby tárlaton több mint negyven magyar alkotó fotó- és képzőművészeti reprodukciója tekinthető meg.

Rófusz Ferenc és az Oscar-díjas sikersztori

„A filmjeim alapján mindenki azt hiszi, hogy én egy depressziós, szorongó ember vagyok. Pedig ez egyáltalán nem igaz” – mondja Rófusz Ferenc, aki A légy című animációs rövidfilmjével írta be magát a műfaj történelemkönyvébe. Az ízig-vérig hegyvidéki Oscar-díjas alkotó az Auguszt Pavilonban mesélte el sikerének storyboardját.

A szépség és a szabadság örök eszméje

Mindig a szobrászat klasszikus hagyományait tekintette mércének, számos író, költő, szobrász tartja őt a példaképének. Ferenczy Béni szobrászművész születésének 130. évfordulója alkalmából Bodonyi Emőke művészettörténész, a Ferenczy Múzeumi Centrum kurátora tartott előadást októberben a Hegyvidék Galériában.

Művészet hittel, alázattal és áldozattal

A győri Püspökvár udvarában talált otthonra Borza Teréz ünnepélyes keretek között felavatott szoborkompozíciója. A Ferenczy Noémi-díjas alkotóművésszel, a Galéria 12 Egyesület vezetőjével beszélgettünk.

Küzdelem a láthatatlan szemét ellen

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét szervezői ebben az évben a láthatatlan szemét elleni küzdelem témakörével motiválják a vállalkozó kedvű önkénteseket. Magánszemély kategóriában tavaly egy kerületi szomszédunk lett a fődíjas, így kézenfekvő volt, hogy őt, Szöllősi-Sebestyén Zitát kérdezzük a tapasztalatairól és terveiről.

Mimó és Csipek a Hegyvidékért

Már tíz éve fáradhatatlanul küzd Mimó és Csipek, a két mesefigura, hogy a gyermekkorban végzett szemléletformálás által tegye élhetővé jövőnk környezetét. A színes bábok mögött álló emberekről, célokról, eredményekről és az idei év kihívásairól beszélgettünk Szűcs Krisztinával, az Európalánta Egyesület elnökével.

Értékközpontú építési szabályozás készül

Hét különböző hatályos rendezési terv egységesítésével új építési szabályzat készül a XII. kerület több mint felét lefedő észak-hegyvidéki területekre. Az egységes szabályozás alapelve az épített és természeti értékek védelme, valamint a fenntarthatóság.

Újraindul a Hegyvidéki Segítő Központ

Egyre szigorúbb óvintézkedéseket igényel a koronavírus-járvány felfutóban lévő újabb hullámának megállítása, ezekre tekintettel ismét megkezdi tevékenységét a tavasszal létrehozott Hegyvidéki Segítő Központ. Az alapítóval, Fonti Krisztina alpolgármesterrel arról beszélgettünk, milyen módon tudnak most segítséget nyújtani a nehéz helyzetbe kerülő időseknek.

Támogatja a kormány a buszsávépítést

Közel hatszázmillió forintot biztosít a kormány a Budakesziről a fővárosba vezető buszsávok és a Budakeszi határában létesítendő P+R parkolók előkészítésére. A tervek megvalósításával sokkal vonzóbbá válik a közösségi közlekedés a térségben, így a hegyvidéki utcákat is kevesebb olyan gépjármű terheli majd, aminek a sofőrje menekülő-útvonalat keres a rendszeres dugók miatt.

A maszkkal jó ideig együtt kell élnünk

A Hegyvidék alsó, nagyvárosias részein – a parkok, játszóterek, kutyafuttatók és az egyéni sportolás kivételével – kötelező maszkhasználatot írt elő a Hegyvidéki Önkormányzat. A kerület többi részén csak a buszmegállókban és a bölcsődék, óvodák, iskolák előtti várakozás során kell maszkot hordani, továbbá akkor, ha nem tartható az előírt távolság. E szabályok indokairól, az egyéb járványügyi intézkedésekről, a szűkülő bevételi forrásokról, valamint a rendkívüli helyzetekben megmutatkozó összefogás erejéről beszélgettünk Pokorni Zoltán polgármesterrel.

Centenáriumi fesztivál és emlékév Cziffra György tiszteletére

Számos nagyszabású rendezvénnyel bővül a hagyományos Cziffra György Fesztivál. A névadó születésének 100. évfordulóját Magyarországon emlékév keretében ünnepeljük, és az UNESCO is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Impozáns számokkal büszkélkedhet a Cziffra György-emlékév: 12 fővárosi helyszínen, 13 hazai vidéki városban, 15 országban összesen több mint 100 zenei esemény valósul meg a magyar zene géniusza tiszteletére.