Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Téli futóklub a Gesztenyés kertben

Ha tél és futás, akkor a sportág XII. kerületben élő szerelmesei minden bizonnyal azonnal rávágják: Gesztenyés kert. Ott működik ugyanis a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. szervezésében – az Aktív Hegyvidék program részeként – az a futóklub, amelyhez bárki csatlakozhat.

A legdinamikusabb, a leggyorsabb és a leglátványosabb

Mi kell ahhoz, hogy egy ifjú sportoló sikereket érjen el? Ezt is megkérdeztük Csoba Botondtól, aki 12 évesen már több bajnoki címmel és nemzetközi sikerrel büszkélkedhet kardvívásban. A Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium diákja ráadásul a tanulásban is kiválóan teljesít.

Készülődés és kísérletezés ünnep előtt a konyhában

Mára már mindenkit – így vagy úgy – megérintett az ünnep szele. Az előrelátók beszerezték az ajándékokat, de legalábbis eldöntötték, hogy kinek mit szánnak. Ők valószínűleg azt is tudják, mikor mi kerül majd az asztalra. Nekik könnyebb dolguk van, az improvizálásra hajlamosabbaknak kevésbé. Előbbieknek csak a készülődniük kell, utóbbiaknak még kísérletezniük. Az viszont mindenkinek használ, ha amit lehet, előre elkészít, például megsüti a mézeskalácsot, a habcsókot, az ajándéknak sem utolsó birsalmasajtot, az ünnepi finisig pedig kipróbál néhány olyan új fogást, aminek a megalkotásához rutin szükségeltetik. Ha nem is kerül fel mindegyik a karácsonyi asztalra, egy-egy adventvasárnapi ebédet, vacsorát megújíthat. Ilyen például a friss zsályából készült leves, a kacsasültet kísérő sütőtökös zöldségköret vagy a különleges mézes lila hagyma. A ricsetről nem is beszélve, amely kiben nosztalgiát, kiben kíváncsiságot ébreszthet. Mindenesetre egy kiadós téli séta után mindenki jóllakhat vele!

Ünnepnapok a vadasparkban

Mikulás-látogatás, interaktív játékok, Állatok Karácsonya – decemberben is sok kalandot kínál a Budakeszi Vadaspark a természetet és állatokat kedvelő vendégeinek. A gyerekek pedig akár le is rajzolhatják, hogyan képzelik el Szilveszter, a vadmacska karácsonyát.

Hetven éve a kultúra szolgálatában a MOM „csodapalotája” (II.)

Kettős jubileumát ünnepelhetjük a MOM Kulturális Központnak: a felavatása hetven éve, 1951 novemberében történt, a korszerű felújítása pedig tíz éve, 2011-ben fejeződött be. Korabeli lapok írásait, híradásait felidézve zárjuk az épület történetének bemutatását.

A Hegyvidéken is nagy sikere volt az oltási akcióhétnek

Egy héttel meghosszabbította a kormány a november 22-én kezdődő oltási akcióhetet, így december 5-ig a kerületi oltópontokon is előzetes időpontfoglalás nélkül lehet oltakozni. Dr. Janecskó Máriát, az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő kútvölgyi oltóközpontjának szakmai koordinátorát az akcióhéttel kapcsolatos tapasztalatokról, a megerősítő oltásokról és az 5–12 éves gyerekek számára hamarosan elérhető vakcináról is kérdeztük.

Diabétesz Centrum a Szent János Kórházban

„Komoly előrelépést jelent, hogy a Szent János Kórházban létrejöhetett a felnőtt Inzulinpumpa Centrum. Ennek köszönhetően most már a felnőtt- és a gyermek-diabéteszellátás teljes spektrumát biztosítani tudjuk a Szent János Kórházban" – mondta prof. dr. Winkler Gábor. A Szent János Kórház orvos-igazgatója a Diabétesz Centrum legfontosabb feladatai mellett a cukorbetegség veszélyeiről is beszélt lapunknak.

Irodák helyett lakások és üzletek lesznek a „Hegyvidék főutcáján”

Hamarosan az összes bérlő elhagyja az önkormányzat Böszörményi úti irodaházait, amelyek lebontásáról – mivel az állapotuk olyannyira leromlott, hogy gazdaságosan már nem újíthatók fel – tavaly nyáron döntött a képviselő-testület. A tervezett lakóingatlan-beruházás részleteiről, aktuális helyzetéről Orbán Imre, a BBSZ Ingatlan 2022 Kft. néven létrehozott projektcég vezetője adott tájékoztatást lapunknak.

Az ellenzék centrumában, a centrumkórház ellenében

Túl sok a kivételezett helyzetű, kiemelt beruházás a Hegyvidéken, a Szent János Kórház felújítása pedig bőven időszerű, de nincs szükség arra, hogy centrumkórházzá fejlesszék – mondja Hajnal Miklós, aki az ellenzéki összefogásban részt vevő pártok közös hegyvidéki jelöltje lesz a jövő évi országgyűlési választáson. A Momentum elnökségi tagja és országos kampányfőnöke interjúnkban arról is beszélt, mit gondol az ellenzéki pártok jövőbeni együttműködésének esélyeiről, valamint melyek azok a helyi és országos problémák, amikre szeretne megoldást találni parlamenti képviselőként.

A vörös vonalon innen és túl

Szöllősi Istvánné a rendszerváltás utáni években vált a közélet ismert szereplőjévé: a Pedagógusok Szakszervezetének egykori főtitkáraként nagy tüntetések, valamint az első országos pedagógussztrájk egyik főszervezőjeként írta be nevét a köztudatba. Múltjáról, kerületi kötődéseiről, újbóli közéleti szerepvállalásának hátteréről és az ellenzéki összefogás elutasításának okairól kérdeztük a politikust, aki évekig a szocialista párt tagja és országgyűlési képviselője volt, a jövő évi választáson azonban az Eredeti Ellenzék Egyesület jelöltjeként kíván elindulni a XII. kerületben.

Megújulhat a Turul-szobor környezete

Ötletpályázatot írt ki a Hegyvidéki Önkormányzat és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a hegyvidéki Turul-szobor környezetének átalakítására. A beérkező építészeti tervekről és a pályázat előzményeiről a zsűri elnöki tisztét betöltő Turi Attilát, az MMA Építőművészeti Tagozatának vezetőjét kérdeztük.

Elkészültek az Anna-réti kápolna tervei

Egy apró, alig harminc négyzetméteres, de kisebb-nagyobb szabadtéri misék szervezésére is alkalmas, két irányba kinyitható kápolna épülhet az Anna-réten az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és a Hegyvidéki Önkormányzat együttműködése eredményeként. A tervezési folyamat lezárult, jelenleg az engedélyeztetés zajlik, így akár már jövőre elkészülhet a tájba illő miséző- és emlékhely.

Felkészülés a télre a Normafánál

Egyre hidegebb van, közeledik a tél, ami pluszfeladatokat ró a Budapest legnépszerűbb kirándulóhelyét gondozó Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézményre. Mik ilyenkor a konkrét teendők, és mire számíthatnak a következő hónapokban a Normafára kirándulni, sportolni érkezők?

Decemberben nyit az új park

Szinte teljesen befejeződött a régi normafai parkoló és a mellette lévő buszforduló átépítése. A fejlesztés eredményeképpen a levegőt szennyező járművek helyén növényekkel gazdagon beültetett pihenőövezet jött létre.

Kigyúlt az első adventi gyertya a Városháza téren

Egy év kihagyás után különösen jó volt újra átélni a hegyvidéki adventi vásár hangulatát: a kürtőskalács és a forralt bor illatát, az árusok kedves kínálását, a jóízű beszélgetéseket, a mindig lelkes előadóművészek műsorait. A karácsonyra készülő hegyvidékieket – a járványügyi helyzettől függően – december 23-ig további színes ünnepi programok várják a Városháza téren.