Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Diákok százait inspirálta a pedagógus-festőművész

Bakonyi Mihály az élet két területén is ki tudott teljesedni: festőként és művésztanárként is maradandót hagyott hátra. A polgármesteri hivatal folyosógalériájában látható kiállításon alkotói tevékenységébe nyerhetünk bepillantást, amely azonban nem választható el pedagógusi munkájától, harmonikus egységet képez a két életmű.

Ősi mesterségek és örmény értékek

Magyarok nagyasszonya, koronázási ékszerek, híres magyarörmények, tűzzománcok, hiperrealisztikus rovarok, lebilincselő tájak – látszólag két egymástól teljesen eltérő kiállítás darabjai, amiket az örmény tradíciók, az ősi mesterségek és a természet iránti tisztelet kötnek össze. A Szentpéteri József Ötvös Iparművészeti Stúdió és Pál János festőművész független, mégis összetartozó kollekcióit most a polgármesteri hivatal első és második emeleti folyosógalériájában tekinthetjük meg.

Épített értékeink: a városmajori kistemplomtól a reuse-ig

A gondoskodás, a biztonság és a fenntarthatóság mellett az értékteremtés és az értékőrzés is fontos szerepet kap a Hegyvidéken. Ennek megfelelően a Budapesti Városvédő Egyesület XII. kerületi csoportja az idén is tartalmas előadás-sorozattal csatlakozott az építészet hónapjához. Árkay Aladár munkásságába, a városmajori kistemplom múltjába és újjászületésébe, valamint az adaptív reuse kulisszatitkaiba is betekinthettünk a Hegyvidék Galériában.

Rendhagyó raguk ősz végére

A ragu francia eredetű szó (franciául: ragoût). Olyan húsételekre vonatkozik, amiknek a közös jellemzője, hogy az egyforma kockákra – legalább 2-3 centiméteresre, de még jobb, ha ennél is nagyobbra – vágott hús és az egyéb hozzávalók sűrű szaftos étellé főnek össze. Megszámlálhatatlan mennyiségű ragu létezik a világban, csak a felhasználható alapanyagok száma és minősége szab határt sokféleségének. Annál finomabb, minél hosszabb ideig készül, ezért inkább pároljuk, mintsem főzzük. A kevés zsiradékban történő elősütés közben keletkező, jóízű pörzsanyagok és a kevés folyadékban, fedő alatt történő főzés a biztosíték arra, hogy a végeredmény puha és ízletes lesz.

Ha olyan húsunk van, amit egyben nem lenne jó megsütni, és amit nem lehet szépen felszeletelni, legokosabb, ha kockákra vagy csíkokra vágjuk, és ragut készítünk belőle. A magyar konyhában a leggyakoribb ragu a pörkölt, a paprikás, de valamennyi ország ételei között megta­láljuk a különféle alapanyagú, ízesítésű megfelelőjüket. Főleg önálló fogásként adjuk asztalra, ám ha maradék pecsenyénk van, abból is készíthetünk valamilyen ragut; hagymán párolt zöldséggel, borral, fűszerekkel ízesítve egy új fogást kaphatunk. A ragukat általában puha kenyér­rel vagy rizskörettel kínáljuk, és illik hozzá a sós vízben főtt vagy sült burgonya is.

A Pénzügyi Tudás Otthona lett a BGSZC Budai Technikum

Az országban összesen kilenc, ebből Budapesten két helyszínen hozta létre a Pénzügyi Tudás Otthonát a Pénziránytű Alapítvány. Az egyik különleges tanterem a Márvány utcai BGSZC Budai Technikumban kapott helyet, ahol élménypedagógiai módszerekkel és digitális eszközökkel támogatott pénzügyi foglalkozásokon vehetnek részt általános és középiskolás diákcsoportok.

Együtt töltött minőségi időre van szükség

Sokaknak jelentheti a kiutat a függőségből egy kék kapus, kis pincelejáró a Csaba utca elején. A Válaszút Misszió Drogkonzultációs Iroda az 1990-es években alakult, akkor még Válaszút közösségként. Teológushallgatók hozták létre, aztán alapítványi formában működött, majd a 2000-es évek elejétől misszióként, a református egyház intézményeként folytatta a munkát. A munkát, ami a kezdetektől a szerhasználókat, a szenvedélybetegeket és a hozzátartozókat segíti, hogyan szabadulhatnak ki abból az örvényből, ami egyre lejjebb húzza az embert.

„Szeretném, ha az emberek egészséges életet élnének”

Focistaként kezdett a Hegyvidék SE-ben, majd már a TFSE színeiben szerzett magyar bajnoki címet versenyaerobikban. Hunfalusi Dalmával beszélgettünk, aki élsportolóból lett aerobikedző, hogy tudását a hegyvidékiek szolgálatába állítsa: az Aktív Hegyvidék program keretében minden héten két ingyenes edzést tart.

Kizárólagos parkolóhelyek a helyben lakóknak

A Hegyvidéki Önkormányzat a fizetős parkolási övezet határain kívül úgynevezett kizárólagos parkolóhelyeket jelölt ki, amelyeket egész nap (0–24 óráig) csak a helyi lakosok használhatnak. Az intézkedés célja az, hogy a fizetős zóna határán élőknek is mindig jusson parkolóhely. A részletekről Wachsler Györgyöt, a XII. kerület parkolási feladatait ellátó cég ügyvezetőjét kérdeztük.

Emlékezés az ’56-os hős testnevelőre

Hegedüs István a Testnevelési Főiskola tanáraként, úszóedzőként dolgozott az 1956-os forradalom és szabadságharc idején. Azért, hogy tanítványait figyelmeztesse a veszélyekre, október 24-én hajnalban Izabella utcai otthonából elindult a margitszigeti uszodába, ám röviddel később egy géppisztolysorozat oltotta ki az életét. Egykori tanítványai és pályatársai a Testnevelési Egyetem parkjában, a róla készült szobor előtt emlékeztek a korábbi öttusázóra, akinek tiszteletére Pokorni Zoltán polgármester közreműködésével egy fát is ültettek.

Több mint ezer fával lesz zöldebb a Hegyvidék

Sikeresen zárult az önkormányzat által elindított, a fenntarthatóságot is segítő Árnyas Hegyvidék program következő szakasza: összesen 1152 facsemetét igényeltek a hegyvidékiek. A növényeket mihamarabb el kell majd ültetni, amire már most érdemes felkészülni.

Már lehet szavazni a Kaszás Attila-díj idei jelöltjeire

Pokorni Zoltán polgármester volt az egyik alapítója a Kaszás Attila-díjnak, amelynek idei jelöltjeire november 30-ig szavazhatunk. A versenyben maradó négy színművész: Csankó Zoltán, Fehér László, Fila Balázs és Nagy Cili.

Pedagógusokat díjazott az önkormányzat

Az október 23-i ünnepi megemlékezés részeként Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester díjakat adott át azoknak a pedagógusoknak, intézményi dolgozóknak, akik kiemelkedően sokat tettek a hegyvidéki gyerekekért.

A szabadság megléte természetes, de a hiánya fojtogató

1956-ban a magyar embereket a szabadság hiánya vitte az utcára. Elmentek a végsőkig, és megtapasztalhatták, hogy nincsenek egyedül – emlékeztetett Áder János volt köztársasági elnök, aki a Hegyvidéki Önkormányzat október 23-i megemlékezésén mondott beszédet.