Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Öltöztesse virágba kertjét vagy balkonját!

A Hegyvidéki Önkormányzat 6 db egynyári virággal és 6 db muskátlipalántával ajándékozza meg a kerületi lakosokat május 11-én 8.30-12.00 között öt különböző helyszínen a készlet erejéig.

Spenóttól eperig szabad a gazda!

Ilyenkor, április vége felé már bőven kapható a friss spenót, úri nevén paraj, népiesen laboda, ami talán az egyik legmegosztóbb zöldségfélénk. Az eperárusok is megjelentek, kóstolgathatunk az első – méregdrága – szemekből. Az anyák napi süteményekhez ez a gyümölcs illik leginkább. A friss spenót szezonja sokkal rövidebb, mint az eperé, különösen ha a zsenge, ún. bébispenótot vennénk, amit nyersen is salátákba lehet keverni.

A spenót a klorofiltól kapta a színét. Ez a festékanyag a természet csodája, ugyanis értékes szénhidrátokká alakítja át a napból érkező fényenergiát, ezeket fogyasztjuk el minden kanál spenóttal. A zöldség áldás stresszes világunkban, mert bőséges A-, B-, C-, E-, K-vitamin-tartalma és ásványi anyagai – kalcium, réz, vas, kálium – gyorsan feltöltik kimerült szervezetünk tápanyagraktárait. Gazdag antioxidánsokban, rostokban, valamint az A-vitamin mellett koncentrált formában tartalmaz luteint és zeaxantint, amik fontos szerepet játszanak a szem egészségének megőrzésében. Gyerekeknek az új sejtek képződésében, időseknek a biológiai óra lassításában segít. A spenót jelentős vastartalma viszont csak mítosz – nem ideális vasforrás, mivel nagy az oxálsavtartalma. Érdemes olyasmivel együtt enni, ami csökkenti ennek hatását: például paradicsommal, burgonyával, brokkolival, tejtermékekkel.

„Amíg a lábam bírja, nem hagyom abba a természetjárást”

A XII. kerület sportjáért végzett évtizedes munkájáért az idén önkormányzati kitüntetést kapott Sütő-Nagy István, a Hegyvidéki Sportközpont természetjáró-szakosztályának vezetője. Vele beszélgettünk a túrázás szeretetéről, a közösségépítésről és arról, hogyan lehetne a fiatalokat is bevonni a szervezett természetjárásba.

Az anyaghiány újrafogalmazza a művet térben és időben

Milyen szándék vezérelje a torzók sorsát? Maradjanak torzóállapotban, rekonstruálják, vagy egészítsék ki ezeket kortárs eszközökkel? A képzőművészetben és az építészetben lévő „hiányokról” beszélt előadásában Beöthy Mária építész a Hegyvidék Galériában.

Milliárdokból újulhattak meg a védett hegyvidéki épületek

Különösen sok védett épület van a Hegyvidéken. Ezek felújítását értékvédelmi pályázati támogatásokkal és szabályozási eszközökkel ösztönzi az önkormányzat, vagy – saját tulajdon esetében – maga végzi el a beruházást. Erről beszélt Pokorni Zoltán polgármester azon a konferencián, amit az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága rendezett a műemléki világnap alkalmából a MOM Kulturális Központban.

Az Erzsébet-kilátó díszkivilágítása és a toronyőr ebédje

Budapest egyik kedvelt kirándulóhelye az Erzsébet-kilátó. Az építmény a főváros legmagasabb pontján, a Budai-hegység János-hegy nevű csúcsán helyezkedik el, 527 méter magasságban. A kilátótornyot 1910. szeptember 8-án nyitották meg a látogatók előtt, abban az időben ez volt Európa egyik legnagyobb ilyen típusú létesítménye. A következőkben a kilátóhoz kapcsolódó két kevésbé ismert történetet idézünk fel a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény gondozásában nemrég megjelenő, A legendás Hegyvidék című könyv segítségével.

Természeti kincsekben is gazdag a Hegyvidék

A fenntarthatóság szempontjából kulcsfontosságú természeti kérdések és a Hegyvidék páratlan történeti kincsestárának idevonatkozó emlékei jelennek meg egymás mellett a Vízben rejlő értékeink című új kiadványban. A XII. kerület természetes vizes élőhelyeit és a kerti tavak kiemelt értékeit bemutató füzet a „Természeti kincsek a Hegyvidéken” sorozat ötödik részeként jelent meg.

Magaságyások hegyvidékieknek önkormányzati támogatással

A környezeti fenntarthatóság érdekében a Hegyvidéki Önkormányzat továbbra is nyitva tartja azt a pályázati lehetőséget, aminek keretében magaságyások építéséhez kérhetnek pénzügyi támogatást a kerület sűrű beépítettségű részén álló társasházak. A vissza nem térítendő pénzbeli támogatás legkisebb összege 50 ezer, maximuma pedig bruttó 250 ezer forint.

A közösség várja a demenciával élőket

Egy csőtörés miatt jelentős felújításra volt szükség a Németvölgy Gondozási Központban. A kényszerű leállás alkalmat adott arra, hogy az intézmény újabb akadálymentesítési munkákat végezzen el, és olyan feltételeket teremtsen, hogy demenciával élő időseket is fogadni tudjon.

A zugligeti lóvasút újjávarázsolt végállomás-épülete

A Normafa közvetlen és tágabb környezetének rendezésekor a Hegyvidéki Önkormányzat számára kiemelt szempont volt a pusztuló építészeti értékek megmentése, valamint ezek új, életképes funkciókkal való megtöltése. Az értékmegőrző felújítások eredményeit az Octogon című építészeti szakfolyóirat is méltatta – ezúttal az egykori zugligeti lóvasút megújított műemlék épületét bemutató írását tesszük közzé.

A Városháza térről indultak útnak a zarándokok

A Magyar Zarándokút a barátság, békesség, szeretet, elmélyülés és megnyugvás útja. A Hegyvidékről induló, testi, lelki és szellemi megújulásra vágyó zarándokokat Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester reggelivel, valamint az Erzsébet-kilátó mellett létrejövő új zarándokszállás hírével fogadta.

A generációk közötti kapcsolatot erősítheti az ifjúsági önkormányzat

Fonti Krisztina alpolgármester fogadta a Klebelsberg Központhoz tartozó XII. kerületi iskolák diákönkormányzatainak képviselőit a polgármesteri hivatalban. Minden hegyvidéki középiskolában működik diákönkormányzat, ám a tanulóknak nincs kerületi szintű képviselete. Ez most megváltozik, mert a XII. kerületi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ részvételével már közel fél éve zajlanak az egyeztetések a Hegyvidéki Ifjúsági Önkormányzat megalapításáról. A kezdeményezést támogatja az önkormányzat, amely egyeztetésre hívta az érintetteket.

Energetikai fejlesztések a közintézményekben

A Hegyvidéki Önkormányzat az oktatási-nevelési intézmények folyamatos fejlesztésével, karbantartásával is gondoskodik a gyerekek és a munkatársak minél színvonalasabb ellátásáról. Most három XII. kerületi óvodában és bölcsődében kezdődnek nagyobb felújítások, amik minden esetben a fűtési rendszert érintik, ezért is kellett megvárni ezekkel a melegebb időjárást. További intézményekben is várhatók energetikai beruházások, valamint több helyen megújulnak a vizesblokkok.

Kavicsok a holokauszt áldozatainak emlékére

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1944. április 16-án kezdődött meg a hazai zsidóság gettóba zárása, nem sokkal később pedig a haláltáborokba hurcolása. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján a Hollósy Simon utcai botlatóköveknél, valamint az Apor Vilmos téri Igazak falánál tartott megemlékezést a Hegyvidéki Önkormányzat.

Önkormányzati választás: polgármesterjelöltek a Hegyvidéken

Négy hegyvidéki polgármesterjelölt vette át lapzártánkig azokat az ajánlóíveket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy valaki összegyűjthesse az induláshoz szükséges támogatást. Közülük Fonti Krisztina alpolgármester, a Fidesz–KDNP jelöltje már a kampány első napján leadta a szükséges számú ajánlást, mások még gyűjtik, és vannak, akik még munkához sem láttak. Az alábbiakban azokat a politikusokat mutatjuk be, akik már jelezték, hogy ringbe szállnak a polgármesteri tisztségért a Hegyvidéken.