Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Túl zajos a Győri úti sportsátor

Hétköznap 20.30, szombaton 16.00 óra után, vasárnap pedig egész nap nem lesznek edzések, meccsek a Győri úti sportsátorban. Ha napközben elviselhetetlenül nagy lenne a zaj, az önkormányzat mérésekkel ellenőrzi majd a zajhatárértékeket – erről Fonti Krisztina alpolgármester beszélt, amikor a környéken élők képviselőivel találkozott.

Egynapos gasztroenterológiai ellátás a Kútvölgyi Tömbben

Pontosabb diagnózis, kevesebb fájdalom és hatékonyabb működés: a Szent János Centrumkórháznak a Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával megújuló Kútvölgyi-tornyában újabb életmentő módszerek állnak a betegek rendelkezésére az egynapos gasztroenterológiai ellátásnak köszönhetően. Dr. Sike Róbert főorvost, az I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály munkatársát kérdeztük erről.

A városi méhlegelő-kutatás meghatározó bázisa a Hegyvidék

A Hegyvidéki Önkormányzat környezeti fenntarthatóság érdekében indított beporzóbarát kezdeményezéseinek hatását a Magyar Kutatási Hálózat is vizsgálja. Erről tartott szemléletformáló előadást Szigeti Viktor, a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.

Magyaros vacsoraverseny a Hegyvidéken Gundel Károllyal

A budai Hegyvidék és az otthonos vendéglátás évszázadok óta összetartozó fogalmak. Lehetetlen még csak felsorolni is mindazokat a hangulatos kertvendéglőket, kiskocsmákat, fogadókat, éttermeket, amelyek a környéken működtek, ráadásul majd’ minden évben gyarapodik az ezzel kapcsolatos tudásunk. Most, farsang farka, a bőség, a jó ételek, a nagy bálok idején egy kevésbé ismert hegyvidéki vendéglőt mutatunk be, ahol egykoron komoly gasztronómiai versenyek és lakomák zajlottak.

„Sokszor elmosódunk egymás előtt”

A használt papírszalvéta magányosan őrzi az ebéd nyomát. A zsebbe csúsztatott kéz mélyen barázdált ráncokkal mesél az idő múlásáról. Az elmosódó pillanatok tragédiája, a vihar előtti csend feszültsége és az apró mozaikok szinergiája – az 50. születésnapját ünneplő Beregi Edina fotó- és videóművész lencséjén keresztül fedezhetjük fel a részletekben rejlő értékeket a Galéria 12 Egyesület legújabb kiállításán.

Egy nap, amikor „szívesen” süthetünk-főzhetünk

Az angolszász országokban Bálint, azaz Valentin napját, február 14-ét „szerelmes ünnepként” tartják számon. Vallási eredete, miszerint Szent Bálintra, a szerelmesek védőszentjére emlékezünk ilyenkor, az idők során elhomályosult. E nap megünneplése mára az egész világon elterjedt, Magyarországon azonban csak az 1990-es évektől vált népszerűvé. Játékos ünnep, a kedves figyelmességek, a vallomások, az érzelmek kimutatásának ideje. És van-e egyszerűbb módja a szeretet „tálalásának”, mint egy-egy jó falat, egy színesen, szellemesen kínált fogás szerettünk tányérján? Ha pedig ez még szív alakúra is sikerül, akkor dupla lesz a meglepetés!

„Fitt leszel, ha itt leszel!” – négy év után újra

Az önkormányzat sportprogramok szervezésével is gondoskodik a hegyvidékiek egészséges életmódjáról. A „Fitt leszel, ha itt leszel!” már több mint egy évtizede színesíti a XII. kerületi sportéletet, és töretlen a sikere: ezúttal is több száz gyerek zsivaja töltötte be a MOM Sport csarnokát.

Az 1945-ös ostrom az itt élők legdrámaibb emléke

Mintegy 120 ezer katona és közel 40 ezer civil vesztette életét Budapest második világháborús ostromában, ami 79 évvel ezelőtt ezekben a napokban ért véget. Az évfordulón közösen emlékezett az áldozatokra az I., a II. és a XII. kerületi önkormányzat.