Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Áfamentes marad a lakbér

Általános forgalmi adóval terhelte meg a kormány az új áfa-törvényben a bérlakások díjait; ennek súlyos szociális következményeire Pokorni Zoltán polgármester hívta fel a figyelmet az Országgyűléshez benyújtott indítványával. A parlament ezzel a módosító indítvánnyal megegyező kiegészítéssel fogadta el néhány napja a törvénytervezetet. Így ugyan az év első három hónapjában az önkormányzatoknak még be kell fizetniük a lakbérek húsz százalékát az államnak, utána viszont megszűnik ez az át nem gondolt intézkedés.

Tavaszi nagytakarítás

Senki sem szereti, ha szemét hever az utcákon, parkokban, ha az erdő szélén hegyekben áll a háztartási hulladék – mégis gyakran előfordul az ilyesmi. Hogyan lehet kiutat találni ebből a helyzetből? A megoldási lehetőségekről Kovács Lajos alpolgármesterrel beszélgettünk.

Tisztelgés a márciusi ifjak emléke előtt

Hegyvidék polgárai méltósággal, békésen ünnepeltek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulóján. Pokorni Zoltán polgármester ünnepi beszédeiben párhuzamot vont a jelen és a múlt között, és kiemelte: véleménye szerint az utóbbi napokban közelebb kerültünk március 15-e értékeihez. A megemlékezés részeként átadták a Brunszvik Teréz-díjat, valamint a „XII. kerület Sportjáért” kitüntetéseket.

Rokkantnyugdíj helyett rehabilitációs járadék

Jelentősen megváltoztak a rokkantnyugdíjazás szabályai. Az újonnan kialakított rendszerben kétféle ellátás, rokkantsági nyugdíj és rehabilitációs járadék folyósítható.

Négyszázmillióval több jut a kerületi utakra

Nem függesztik fel a második világháborús polgári áldozatok emlékművével kapcsolatos építkezéseket – erről döntöttek a helyi önkormányzati képviselők a legutóbbi ülésükön. A testület elfogadta a kerület idei költségvetését, valamint egyetértett azzal, hogy megfelelő előkészítés után egyesülhet a Városmajori Gimnázium és a Kós Károly iskola.

Otthon az iskolában

A EuroSkills informatikai verseny országos döntőjének a Hegyhát úti Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon adott helyet, amely a vendéglátásért cserébe értékes számítástechnikai eszközöket kapott a szervezőktől. A gépeket az értelmileg sérült gyerekek fejlesztéséhez is használni tudja majd az intézmény.

Emelkednek a közlekedési bírságok

Alaposan a zsebébe kell nyúlnia annak, akit májustól gyorshajtáson érnek. A legkisebb kiszabható bírság 30 ezer forintra emelkedik, de a sebességhatárok jelentős túllépése esetén a büntetés a 300 ezer forintot is elérheti.

Sebességet is mérhetnek a közterület-felügyelők

Egy decemberi kormányrendelet értelmében májustól a közutak kezelői – Budapesten a kerületi és a fővárosi önkormányzatok – is mérhetik az autók sebességét. A főutakon várhatóan az egyre több jogkört kapó közterület-felügyelet üzemelteti majd a traffipaxokat.

Nem csak játék a LEGO

Néhány éve még elképzelhetetlen lett volna, hogy óra alatt, tanári felügyelet mellett legózzanak a gyerekek. Ma éppen ezt teszik a Budai Középiskola diákjai, akik pedagógiai programjuk keretében használják a dán építőjáték iskolai taneszközcsomagját.

Adófizetés a társasházakban

A társasházak 2008-as adózási szabályairól tartott előadást Szederháti Anita, az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatóságának osztályvezetője az önkormányzat által rendezett közös képviselői fórumon. Az alábbiakban a társasházak adóköteles jövedelmeit mutatjuk be.

A tudás őrzői

Szakmai találkozóra hívta a budai régió könyvtárostanárait és közkönyvtárosait a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, valamint a Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet. A rendezvényen a bibliotékák mindennapi működéséről és fejlesztésük lehetőségeiről esett szó, illetve mód nyílott a személyes tapasztalatcserére is.

Ültess fát gyermekednek!

A hegyvidéki önkormányzat által – idén először – meghirdetett program arra ösztönzi a kerületben megszülető gyerekek szüleit, hogy fát ültessenek, amely együtt cseperedik a kicsikkel. A tavasszal induló program keretében a helyi faültetési tervben szereplő növényekből lehet választani. Az ültetés ideje – a fák életciklusához alkalmazkodva – minden év tavasza és ősze lehet.

Irodapalota a Nagyenyed utcában

Megkezdődtek az építési munkák a Nagyenyed utcában. A lebontott lakóházak helyén egy üveghomlokzatú, modern irodaház készül, üzlethelyiségekkel, étteremmel és egy nagy befogadóképességű mélygarázzsal. A Krisztina Palace elnevezésű komplexumot egy év múlva adják át.

A politikacsinálás szürke eminenciása

A kerületünkben élő Giró-Szász András rendszeres vendége a közéleti témájú televíziós műsoroknak – a Századvég Politikai Iskola Alapítvány ügyvezető igazgatóját az utóbbi hetekben a népszavazás kapcsán kérdezték a szokásosnál is gyakrabban. A politikai szakértő tőlünk ezúttal főként személyes kérdéseket kapott, de azért arra mi is kíváncsiak voltunk, hogyan értékeli a március 9-i referendum eredményét, illetve a hegyvidéki polgárok kiemelkedően magas részvételi arányát.

Hegyvidéki Napok 2008

Rendezvénysorozattal búcsúztatja a tavaszt a kerület. A Hegyvidéki Napok három napján rengeteg gyermek-, kulturális és sportprogram közül választhatnak az itt élők, de részt vehetnek a hagyományos egészségügyi szűréseken is, vagy megtekinthetik a közbiztonsági bemutatókat.

Fényképző

A Budai Rajziskola fotószakos növendékeinek válogatott munkáiból nyílt kiállítás a Barabás Villában. A tárlat érdekessége, hogy a kiállítóteret a bemutatott művek kontextusába helyezve hoz létre részleteiben és összességében egyaránt értelmezhető művészi üzenetet.

A kerület zenekara

Ad magára az olyan kerület, amelyik zeneiskolát működtet, és saját szponzorálású zenekart is a magáénak mondhat. A XII. kerület ilyen. Szorosan a Solti György Zeneiskolához kötődő, mégis független szerveződésként itt működik az Artisjus- és KÓTA-díjas Budapest-Hegyvidéki Kamarazenekar, amelynek zenei vezető karnagyával, Gémesi Gézával beszélgettünk az együttes múltjáról és jövőjéről.

Lajos Mari, a palacsintán vett asszony

Aligha van olyan kezdő és haladó háziasszony, háziúr széles e hazában, aki ne találkozott volna Lajos Mari és Hemző Károly szakácskönyveivel, akár a 99/33, vagy újabban a 66-os sorozatból. A pár évtizedek óta Hegyvidéken él, itt alkotja a szakácstudomány immár klasszikus kézikönyveit. Lajos Marival beszélgettünk.

CIB: a Hegyvidék bankja

Az egy- és kétforintosok jótékony célú gyűjtésében segédkezett a XII. kerületi önkormányzatnak a CIB Bank helyi fiókja, ekként is jelezvén, hogy a pénzintézet nemcsak szolgáltatásaival, hanem egyéb tevékenységeivel is a Hegyvidék mindennapjainak részévé kíván válni. A társadalmi szerepvállalásról és a bank kerületi tevékenységéről Mészáros Károly fiókigazgatóval beszélgettünk.

In memoriam Kovács K. Zoltán

Életének 84. évében elhunyt Kovács K. Zoltán, az 1947-es országgyűlés képviselője, a KDNP XII. kerületi vezetőségi tagja.

Múltból épülő jelen

Százötven éves a Jókai iskola, s a jubileum alkalmából iskolatörténeti kiállítás nyílt a svábhegyi Német Közösségi Házban. A tárlaton a jelenkor diákjainak helytörténeti kutatómunkáiból összeállított tablók, makettek mellett archív fotók és antik taneszközök illusztrálják az intézmény másfél évszázados történelmét.

Tavasz eleji lemosó permetezés

A kerti munkák közül bizonyosan nem a leglátványosabb vagy legkedveltebb a lemosó permetezés elvégzése, mégis egyike a leghasznosabbaknak. Kora tavasszal alapozhatjuk meg az egész éves kórokozó- és kártevőmentességet.

Az édességek helye a táplálkozásban

A helyes táplálkozás, amellett, hogy biztosítja a szervezet energia- és tápanyagszükségletét, szerepet játszik az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében is. Változatosan, az arányokat betartva étkezzünk, s jegyezzük meg: nincs jó vagy rossz étel!

A tavaszköszöntő retek

Reggel méreg, délben étek, este orvosság – tartja a retekről a népi bölcsesség, de a mondást nem kell szó szerint értelmezni. Az apró kis zöldség, amellett, hogy igen finom, gyógynövénynek sem utolsó.

Kulcsár Gergely, az életműdíjas mesterszakács

Bár pályafutása során több bronzérmet is szerzett a világversenyeken, mégsem lehet azt mondani: örök harmadik. Kulcsár Gergely a magyar sport kivételesen nagy egyénisége, akit nemcsak versenyzői kvalitásai, hanem sportszerűsége is a kortársai fölé emelt. A Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play-bizottsága most életműdíjjal jutalmazta a kiváló sportembert.

Olimpiai vetélkedő

A Testnevelési Egyetem látta vendégül a „Peking téged vár” címmel tavaly útjára indított országos olimpiatörténeti vetélkedő budapesti versenyének tizenöt résztvevőjét. A vetélkedősorozat célja az olimpiai eszme terjesztése és népszerűsítése.