Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Folytatódott a ZebraFest kampány a gyalogosokért

A járműreklámokkal, poszterekkel, dekorált parkolóórákkal, újsághirdetésekkel megtámogatott önkormányzati ZebraFest programot Pokorni Zoltán polgármester és Schell Judit színművésznő a napokban szórólaposztással is erősítette. A lapokon figyelmeztették a járművezetőket, hogy lassítsanak a gyalogátkelőhelyek előtt, figyeljenek jobban oda a gyalogosokra.

Útfelújítások a Városmajorban

Befejeződött két útszakasz rekonstrukciója a városmajori park környékén. Új aszfaltburkolatot és parkolósávot kapott az Ignotus utca, míg az Acsádi Ignác utca Szilágyi Erzsébet fasor felőli részét befüvesítették és elzárták az autók elől. A munkálatokat a Vianova Zrt. a karbantartási feladatok keretében alig két hét alatt végezte el.

Felújítási munkákra pályázhatnak a társasházak

Megjelent a hegyvidéki önkormányzat 2009. évi társasházi pályázata. A kerület ebben az évben összesen 75 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a társasházi közösségek beruházásaihoz.

Muskátliosztás és kerülettakarítás

Negyvenezer tő futómuskátli talált gazdára a harmadik alkalommal megrendezett hegyvidéki virágosztáson. Az ajándékpalánták mellé ezúttal műanyag kesztyűt és hulladékgyűjtő zsákot is adott az önkormányzat, így próbált kedvet csinálni a Föld napi programsorozathoz kapcsolódó kerülettakarítási akcióhoz.

Elszabadul a vonat?

Elindult a hegyvidéki Klímaklub. A klímaváltozással, klímatudatos életmóddal kapcsolatos ismeretek átadására szolgáló, havi rendszerességgel tervezett fórumot első ízben a Föld napján tartották meg. A klub kezdeményezői, Antal Z. László kutató és Kovács Lajos alpolgármester a közösségi cselekvés jelentőségét hangsúlyozták.

Favágás a fogas mentén

A BKV jelentős fakivágást tervez a fogaskerekű vasút pályája mentén. A vállalat állítása szerint csak az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető fákat vágják ki. Ezek mennyiségéről az önkormányzattal történő egyeztetést követően dönt végleg a közlekedési társaság.

Önkormányzati szövetség a társasházakkal

Idén járnak le az ötvenlakásosnál nagyobb társasházakkal elsőként megkötött, öt évre szóló támogatási megállapodások. A felújítási pályázat keretében mintegy kétszázmillió forintból gazdálkodhattak a lakóközösségek. Sorozatunkban a programban részt vevő társasházakat mutatjuk be.

Iskolások védik meg Hegyvidékfalvát

Katasztrófavédelmi versenyt rendezett a kerületi polgári védelem a Hegyvidék iskolásai számára. Egy katasztrófahelyzetet szimuláltak a szervezők: Hegyvidékfalván a rendkívüli időjárás következtében különböző veszélyhelyzetek álltak elő, amelyeket a gyerekeknek kell elhárítaniuk.

Portugál vendégek a Tamási iskolában

Budapesten az elsők között indult emelt szintű portugálnyelv-tanítás a Tamási Áron iskolában. A gyerekek a kiterjedt testvériskolai hálózatnak köszönhetően anyanyelvi környezetben is kipróbálhatják nyelvtudásukat. A diákcsereprogram keretében áprilisban a portugáliai Viana do Castello középiskolájának tanulói látogattak Budapestre.

A nyelv és az irodalom ünnepe

Radnóti Miklós születésének századik évfordulója alkalmából szavalóversenyre hívta a kerületi általános iskolák alsó tagozatos tanulóit a Jókai Klub. A gyerekek szabadon választott versekkel nevezhettek.

Tarpatak utca

Bár nem tartozik a felvidéki települések sorába, a Tarpatak utcát mégis e sorozatunkban kell megemlítenünk, mivel olyan felvidéki földrajzi helyről van szó, amelyet – mint a korábbi utcáknál láthattuk – az első világháborút követően neveztek el, az elcsatolt területekre emlékezve.

Sportpillanatok fekete-fehérben

Azok a 60-as, 70-es évek címmel nyílt meg Almási László fotóriporter tárlata a Barabás Villában. A gazdag életműből összeállított válogatás nem pusztán az alkotó munkásságából ad ízelítőt, de betekintést enged egy ma már talán a nosztalgia ködébe vesző korszakba is.

Egy sakknagymester frappáns rímei

Fondorlatos Jucika címmel nemrég jelent meg a 2000-ben elhunyt Borlóy (Androvitzky) Károly sakknagymester verseskönyve. A történetet Pusztay Pál rajzai illusztrálják.

„Madárfa” a Zölderdőben

Hazai gyermekkönyv-illusztrátorok rajzait mutatják be időről időre a Zölderdő Óvodában. Cserháti Hajnalka legújabb kiállításának fókuszában az Ünnep van! című mese áll, amelyet Nicole Snitselaar francia írónő a Föld napja alkalmából kifejezetten a Zölderdő ovisainak írt.

A „múlt idők koldusa” a jelen legendája

Az idén második alkalommal rendezi meg az önkormányzat a Hegyvidéki Napokat. A háromnapos programkavalkádról különszámunkban olvashatnak részletesen. A fellépő kedvelt és népszerű előadóművészekből talán nem illik kiemelni egyvalakit, de azért Demjén Ferenc koncertje minden bizonnyal nagy élmény lesz a várhatóan szépszámú zenerajongónak. Az énekes-dalszerző a Gesztenyés kertben lép fel a közbiztonsági napon, május 16-án 19 órától.

Óvodások mesevilága

A kerületi óvodások munkáiból összeállított kézműves kiállítás nyílt a polgármesteri hivatalban. A folyosógalérián és a vitrintárban bemutatott rajzok, bábok, maszkok, papírmasék és kisplasztikák a mesék világába kalauzolják a nézőt.

Természetesen az allergia ellen

Az allergiás tünetek enyhítésére a gyógyszeres kezelés mellett, vagy egyéntől függően akár helyette is alkalmazhatjuk a homeopátiás szereket, igénybe vehetünk akupunktúrás kezelést, vagy elsajátíthatunk bizonyos stresszkezelő technikákat. Ezek segítségével már ebben a pollenszezonban is folyamatos tüsszögés és orrdugulás nélkül élvezhetjük a nyarat.

Nem bírok a kölyökkel!

Közeledik a tanév vége, nyakunkon a vakáció. Alsó tagozatos, végzős első osztályos gyermekeink lassan „beletanulnak” az iskolai élet és az otthon világának különbségeibe, de a rendjébe is. Vannak, akik zökkenőmentesen átállnak, de ez nem mindenkinek sikerül egyformán. Erről beszélgettünk a szakemberrel.

Neuropathia Centrum nyílt a János kórházban

Átadták a Szent János Kórházban az ország negyedik neuropathia centrumát. A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődményének, a kóros anyagcsere-folyamatok miatt kialakuló idegrendszeri károsodásnak korábban nem volt megoldott a szervezett szűrése, holott a diabéteszes neuropathia késői felismerése végtag-amputációhoz vezethet.

Májusi zöldségcsodák

Végérvényesen itt a tavasz, és vele együtt a friss zöldségek időszaka. Ezek olyannyira kelletik magukat a piacok standjain, a zöldségesek ládáiban, hogy a téli vitaminhiány után egyetlen vágyunk van: (v)enni belőlük!

Ballagásra eperrolád

A ballagás mindnyájunk életének egyik legkedvesebb emléke, különösen úgy, ha már a visszatekintés boldog felhője veszi körül, nem pedig az előttünk tornyosuló érettségi nyomasztó hangulatával nehezedik ránk. A nagy eseményhez „jobb helyeken” valami finomság is dukál.

Az erkélyládák beültetése

A kertészkedés egyik minden évben visszatérő folyamata a virágládák beültetése. Ezt a munkát annak is el kell végeznie, aki erkélyre, teraszra teszi ki utána a ládákat, de annak is, aki „csak” az ablakpárkányt szeretné tartós virágdíszbe öltöztetni.

Vesztett helyzetből fordítottak

Vert helyzetből lett bajnok a BSE FCSM női röplabdacsapata. A városmajori együttes öt meccsen, 0–2-es hátrányból nyerte meg 3–2-re a Nyíregyháza elleni bajnoki döntőt. Nyári Sándor tanítványai az utolsó összecsapáson már parádéztak, és esélyt sem adtak ellenfelüknek. A szakember a finálé után elmondta, hogy együttesének a vártnál talán korában jött ez a trófea, azonban szerinte a siker nem száll játékosai fejébe, hanem továbbra is éhesek maradnak a győzelemre.

A válság megöli a gyerekfocit?

A gazdasági válság már elérte a gyerekfocit is? Szokatlan a kérdés, az pedig tényleg nem mindennapos, hogy egy ország gazdasági helyzete és a futball között párhuzamot keresünk. Most eljött ennek is az ideje.