Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kiszolgáltatott a magyar fogyasztó

A leggyakrabban előforduló fogyasztói panaszokról, a fogyasztóvédelmi törvény nemrégiben bekövetkezett változásairól, illetve ezek már érezhető hatásairól tartott sajtótájékoztatót a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége és a Budapesti Békéltető Testület. A szakemberek megegyeztek abban, hogy a magyar vásárlók továbbra sem tudják megfelelően képviselni saját érdekeiket.

Értékmegőrzés és fejlődésösztönzés

A Hegyvidék arculatának, hagyományos építészeti karakterének megőrzése, valamint a kerület fejlődése szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy milyen városrendezési és építési szabályokat határoz meg az önkormányzat. Ezeket a szabályokat hoszszas előkészítő munka után tavaly év végén módosította a képviselő-testület – a túl- és az alulszabályozottsággal összefüggő problémákat egyaránt rendezni kívánták a változtatásokkal.

Megújuló játszóterek, megszépülő zöldfelületek

A végéhez közeledik a tavaly ősszel megkezdett zöldfelület- és játszótér-felújítási program. A legtöbb helyszínen már befejeződtek a munkák, a játszószerek közül azonban néhányat a szokatlanul hideg időjárás miatt még nem szereltek fel.

Jelentősen drágulhat a parkolás

Teljesen átalakítaná a parkolási rendszert a főváros. Az autósok a zónahatárok kiterjesztésére, egységes tarifarendszerre, háztartásonként egy ingyenes várakozási engedélyre és a BKV-vonaljegy árát alapul vévő, jelentősen emelkedő díjakra számíthatnak. Hegyvidék önkormányzata a tervezetet kidolgozatlannak tartja, s nehezményezi, hogy – a paraméterkönyv elfogadásához hasonlóan – nem kérték ki az érintett városrészek véleményét.

Illetékköteles az üzemben tartói jog bejegyzése

Január 23-tól illetéket kell fizetni a gépjárműre vagy pótkocsira vonatkozó haszonélvezet, használat, illetve az üzemben tartói jog megszerzése esetén. Mértéke a tulajdonjog megszerzése után fizetendő illeték huszonöt százaléka. A tulajdonjog átírásának költsége nem változik.

„Az oktatásban nincs olyan probléma, amit ne lehetne megoldani”

„Bevallom, izgultam. De ugyanakkor mérhetetlenül büszke is voltam.” Ezek Hajnal Gabriella első szavai az Iparművészeti Múzeum aulájában, a díjátadás utáni fogadáson. A Mártonhegyi úton lévő Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium igazgatója Hiller István oktatási és kulturális minisztertől vette át az írót ábrázoló bronzplakettet a Magyar Kultúra Napján. Délután felkerestük őt az irodájában.

„A szakmai koncentráció a betegbiztonság követelménye”

Az utóbbi évek kórházi átalakításainak egyik nyertese a Szent János Kórház, amelyet 2007 áprilisában a kormány súlyponti kórházzá nyilvánított, 2008 januárjában pedig a főváros kibővített két intézménnyel, a Budai Gyermekkórházzal és a Szent Margit Kórházzal. Vajon a kerületi betegek is nyertesei az új intézményi struktúrának? A „mamutkórház” helyzetéről, a megvalósított és tervezés alatt álló fejlesztésekről Dr. Pintérné dr. Gönczi Ágnessel, az Észak-budai Egyesített Kórházak új főigazgatójával beszélgettünk.

Kisebbségi közmeghallgatások

Lakossági közmeghallgatásokon számoltak be éves munkájukról a kerületi kisebbségi önkormányzatok. A megcsappant állami támogatás ellenére a kisebbségek ebben az évben is színvonalas programokkal gazdagították Hegyvidék kulturális életét.

Spórolhatunk a gázzal

A lakossági gázfogyasztás csökkentésére, a felhasználás racionalizálására hívta fel a figyelmet az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület. Már néhány egyszerű, pénzbe nem kerülő változtatással is akár 15 százalékkal lehet kevesebb a gázszámla.

A Hegyvidék legidősebb iskolája

Tavaly ünnepelte alapításának 150. évfordulóját a Hegyvidék legrégebbi, ma is működő oktatási intézménye, a Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola. A mai épület elődjét 1858-ban adták át, a svábhegyi szervezett oktatás története azonban még régebbre nyúlik vissza.

Pelsőc utca

A Pelsőc utca 1939 óta része a XII. kerület közúthálózatának. Ekkor nevezték el az egykori Gömör vármegyében lévő felvidéki település után, amelyet ma Plesivec néven találunk meg Szlovákia térképén.

Köszöntő régi és mai filmetűdökből

A házunk hátsó kertjében áll egy fenyőfa. A környék legmagasabb fája. Ágait minden évben kövér tobozfürtök húzzák, alig bírja megtartani „gyermekeit”. A növényt kiskorában Czóbel Anna hozta haza a Tátrából. Kivénhedt cseresznyefánk helyébe ültette vagy fél évszázada. A fagyos szélben ijesztően hajladozik, de nem adja fel, ösztövéren, szívósan tartja magát. Jó helye van itt, a védett Németvölgyben, csak kevesen látják.

A félévi bizonyítvány is fontos lehet

Január utolsó hete a félévi bizonyítvány kiosztásának ideje. Sok szülő és gyermek bizonytalan ilyenkor, hogy mennyire kell komolyan venni az osztályzatokat, szöveges értékeléseket, mire érdemes figyelni, min kell változtatni, hogy év végén ne érje kellemetlen meglepetés a tanulókat. Két szakembert, kerületi iskolaigazgatót kérdeztünk.

Lencse – szerencse egész évben

Az köztudott, hogy a néphit szerint ha az új esztendő első napján lencsét eszünk, akkor pénz állhat a házhoz. Az viszont kevésbé ismert tény, hogy ez nem magyar „találmány”, a szokást az olaszoktól vettük át. Mi, magyarok böjt idején is szívesen fogyasztjuk a „szegények étkét”, amely ha a meggazdagodásban nem is segít, egészségünk megőrzésében bizonyosan szerepet játszik.

Hajtatott virágok

A téli hónapokban a kertbarátok a szobába szorulnak, ám ez nem jelenti azt, hogy tétlenül kellene várni az enyhülést hozó tavaszt, s vele a kerti munkákat. A hajtatás éppen ebben az időszakban végezhető tevékenység.

Tilos a káromkodás

Szombatonként a Városmajor utcai szabadidő- és sportközpontban tart edzéseket a hátrányos helyzetű gyerekeket összefogó Black Stars Juniors. A Fair Play Foci program keretében szerveződött csapat tagjai az elmúlt két évben bebizonyították, hogy a sport nemcsak a testet, hanem a lelket is nemesíti.