Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hegyvidéki nagytakarítás április 30-án 9 órakor

Ismét tavaszi nagytakarítás a Hegyvidéken! Varázsoljuk tisztává lakókörnyezetünket együtt! Találkozó április 30-án 9 órakor a Normafa parkolóban. Csatlakozzon Ön is! Tisztán szebb a kerület!

 

Napelemek_a_zugligeti_ovoda_es_bolcsode_tetejen1

Napelemek a zugligeti óvoda és bölcsőde tetején

Magyarország egyik legnagyobb napenergia-erőművét helyezték üzembe a Zugligeti úti óvoda és bölcsőde épületében. Az 50 kilowattóra teljesítményű, teljesen „zöldüzemű” fotovoltaikus rendszer a két intézmény 62 ezer kWh átlagos energiaigényének 97 százalékát biztosítja.

Elultettel_a_MOM_beruhazas_fajat

Elültették a MOM-beruházás fáját

Lakossági fórumot szervezett a Hegyvidéki Önkormányzat a megújuló MOM Kulturális Központ, illetve annak átalakuló környezetének bemutatására. Ezt megelőzően a beruházás befejező munkafázisát, a felszíni rendezést jelképesen egy fa elültetésével indította el Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester.

Szovetseg_a_tarsashazakkal

Szövetség a társasházakkal

Sikeresnek bizonyult az ötvenlakásosnál nagyobb társasházakkal először 2005-ben megkötött, öt évre szóló önkormányzati felújítástámogatási program. A pályázat keretében a lakóközösségek mintegy kétszázmillió forintból gazdálkodhattak. Sorozatunkban a kerület segítségével megújuló társasházakat mutatjuk be.

Holokauszt_megemlekezesek_a_Hegyvideken

Holokauszt-megemlékezések a Hegyvidéken

A magyar holokausztról április 16-án emlékezünk meg, ezen a napon kezdődött 1944-ben a magyar zsidóság deportálása. Sokat tudunk a zsidókat végsőkig megalázókról és elpusztítókról, de méltatlanul ritkán említjük meg azokat, akik csendben, természetes erkölcsi érzéküket követve, sokszor életüket feláldozva segítették az üldözötteket. Az ő példájuk adhat reményt arra, hogy minden korban vannak és lesznek olyanok, akik egyéni módon, az általános erkölcsi törvényt követve képesek cselekedni.

Ismét lesz 21-es busz

Május elsejétől lép életbe az új Paraméterkönyv, amely a BKV Zrt. járatainak legfontosabb üzemeltetési adatait határozza meg. Ebbe tartozik egyebek között az első és utolsó járművek indulási időpontja, illetve napszakonként az átlagos követési idő. Az eddigiekhez képest nem lesz sok változás, de érdemes megismerkedni néhány általános újdonsággal, illetve a XII. kerületet érintő módosítással.

Fakat_ultettek_a_vizilabdasok

Fákat ültettek a vízilabdások

Ásót ragadtak vízilabdázók, köztük olimpiai bajnokok, hogy Kemény Dénes szövetségi kapitánnyal, valamint Pokorni Zoltán polgármesterrel közösen facsemetéket ültessenek el a Városmajori Óvoda kertjében. A Föld napja alkalmából megtartott rendezvény a környezettudatos magatartás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Begyűjtik a zöldhulladékot

Megkezdte a kertekben felgyülemlett őszi zöldhulladék begyűjtését a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. A szolgáltatást december 2-ig lehet igénybe venni, az FKF Zrt. kizárólag a kukák mellé kihelyezett, saját logójával ellátott, „Kerti zöldhulladék” feliratú műanyag zsákokat viszi el.

Kezdodnek_az_utepitesek

Kezdődnek az útépítések

Várhatóan még a nyár folyamán öt kerületi útszakasz nagyfelületű felújítását végzi el az önkormányzat, valamint megkezdődik az Irhás árok régóta várt rekonstrukciója. Jelenleg is folynak a közműcserék, április végén, illetve május elején további hat helyszínen kell számítani burkolatbontással járó közműépítésre.

Kizoldult_az_iskola

Kizöldült az iskola

Tavaszváró környezetvédelmi délutánt szerveztek a diákoknak és szüleiknek a Németvölgyi Általános Iskolában. A második alkalommal megrendezett „Iskolazöldülésen” a szomszédos Mackós Óvoda is részt vett, a gyerekek sok más mellett virágültetésben és állatlábnyom-felismerésben is bebizonyították ügyességüket.

Folytatodik_a_parkerdo_rekonstrukcio

Folytatódik a parkerdő-rekonstrukció

Újabb nagyszabású természetvédelmi fejlesztés indult a Pilisi Parkerdő területén. A kerületben több erdőrészletet is megtisztítanak az őshonos fafajok védelmében, valamint sorompókat helyeznek ki az erdészeti bekötőutakhoz, hogy megakadályozzák az illegális szemétlerakást.

Elkeszult_az_okokert

Elkészült az ökokert

Két éve adták át a kerület egyik legmodernebb, zöldenergiákat hasznosító iskolai tornacsarnokát a Tamási Áron iskolában. Az európai uniós pályázati támogatással megvalósuló fejlesztés részeként elkészült ökokertet áprilisban ültették be növényekkel.

Tiz_eve_all_az_evangelikusok_temploma1

Tíz éve áll a hegyvidéki evangélikusok temploma

Egy évtizede szentelték fel a Budahegyvidéki Evangélikus Egyházközség Kék Golyó utcai templomát. A jubileum alkalmából ünnepséget szervezett a gyülekezet, ezen felidézték a templomalapítás messzire visszanyúló előzményeit.

Valtozasok_a_bolcsodei_felvetelben1

Változások a bölcsődei felvételben

A korábbi évek fejlesztései ellenére még mindig meglehetősen szűkös bölcsődei férőhelyek igazságosabb elosztása érdekében az önkormányzat az idei nevelési évtől megváltoztatta az ellátás igénybevételének feltételeit. A kérelmek beadásakor az egy főre jutó havi jövedelem mellett már a családok vagyoni helyzetét is vizsgálják.

Szamitogepes_jatekok_-_csak_mertekkel

Számítógépes játékok – csak mértékkel!

A számítógépes játékok lélektanáról és a gyerekekre gyakorolt hatásáról esett szó az idei tanév utolsó Szülői Fórumán. A Hunniareg Budai Módszertani Központ rendezvényén Tóth Dániel pszichológus arra hívta fel a figyelmet, hogy a túlzásba vitt számítógépezés károsan befolyásolja a fiatalok szociális kapcsolatait.

Katasztrofahelyzet_Hegyvidekfalvan

Katasztrófahelyzet Hegyvidékfalván

A szokásokhoz híven az önkormányzat Fülemile úti napközis táborában rendezték meg a Hegyvidéki Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyt. Hegyvidékfalván egy elképzelt, de nagyon is valóságos katasztrófahelyzetet kellett megoldaniuk a diákoknak.

Sikeres_diakcsereprogram_a_Tamasiban

Sikeres diákcsereprogram a Tamásiban

Portugál és francia cserediákokat fogadott a Tamási Áron iskola. A külföldi vendégek egy-egy hetet töltöttek Budapesten, a hegyvidéki gyerekek a következő tanévben viszonozzák a látogatást.

Itt_konyvszereto_emberek_elnek

"Itt könyvszerető emberek élnek"

Több mint négy évtizeden keresztül vett részt a hegyvidéki olvasáskultúra alakításában dr. Szatmári Istvánné. Az Ugocsa utcai könyvtár nemrégiben nyugállományba vonuló vezetőjének nevéhez fűződik a bibliotéka szakmai programjának, szolgáltatási rendjének kidolgozása. A kerületi gyerekek és felnőttek érdekében végzett munkáját Pokorni Zoltán Polgármesteri Dicsérettel ismerte el.

Szines_tintak_varazslatos_szavak

Színes tinták, varázslatos szavak

Felnőtteknek és gyerekeknek szóló programokkal ünnepelte a kerület a költészet napját. A Virányosi Közösségi Házban Színes tinták címmel az APS Stúdió tagjainak Kosztolányi Dezső verseit megidéző fotóiból nyílt kiállítás, míg a Jókai Klubban harmadik és negyedik osztályos kerületi diákoknak rendeztek szavalóversenyt.

Husvet_a_hivatalban2

Húsvét a hivatalban

A húsvéthoz kötődő két kiállítás nyílt a polgármesteri hivatalban. A második emeleti folyosó vitrinjeiben míves tojások, a földszinti falakon pedig Német Réka Viktória csendes-óceáni fotográfiái kaptak helyet.

Pulit_a_Holdra

Pulit a Holdra!

Nem kisebb célt tűzött ki maga elé egy magyar alkotócsapat, mint hogy saját erőből, illetve szponzori támogatással egy járművet juttasson fel a Holdra. A MOME-n bemutatkozó Puli Space Technologies tagjai elmondták: a Google Lunar X Prize elnevezésű versenyen vesznek részt, amelyen a küldetést elsőként teljesítő csapatot 20 millió dollárral jutalmazzák.

Nosztalgikus anyák napi ebéd

Az anyák megünneplésének története az ókori görögökig nyúlik vissza, akik múlhatatlan kék egük és vakító, fehér szikláik alatt monumentális tavaszünnepségeket tartottak Rhea, az istenek anyja, illetve személyében valamennyi édesanya tiszteletére. A történelem során később más helyeken is méltó módon köszöntötték őket. Mi is megtesszük ezt most, rovatunkhoz illő módon egy kitűnő menüsorral megspékelve.

Húsvét után: sonka, tojás, ha marad...

Négygyermekes barátnőm jegyezte meg egyszer a húsvéti ünnepek után: "maradékban verhetetlen vagyok!" Valóban, soha nem volt nála ételmaradék, mindent hasznosított és felhasznált, ahogy ő nevezte: újraalkotott. A mai drága időkben hajlamosak vagyunk rátartással vásárolni, húsvétkor is sok helyen marad a tojásból, jó esetben a sonkából. Íme, három bevált ötlet az újraalkotásra.

Empatia_hitelesseg_talalkozas

Empátia, hitelesség, találkozás

Buda Béla, a világhírű pszichiáter tartott előadást a Rogers Személyközpontú Oktatásért Alapítvány rendezvényén. Az empátia, hitelesség, találkozás Carl Rogers-i hármasának a nevelésben betöltött szerepéről esett szó a Jókai Klubban.

Az_ev_vadviraga_a_kaeruletben

Az év vadvirága a kerületben

Idén választották meg először az év vadvirágát Magyarországon. A választás a Hegyvidéken is igen gyakori leánykökörcsinre esett. A növény szépségéhez nem fér kétség, aki erről szeretne megbizonyosodni, elég a kerület számtalan élőhelyének egyikére ellátogatnia, vagy beszereznie egy bizonyosan nem a természetben begyűjtött tövet.

Az_arany_haztol_harom_olimpiai_bajnoki_cimig2

Az „arany háztól” három olimpiai bajnoki címig

Azt szokták mondani, hogy a vívás az egyik legkifinomultabb, tökéletes testi és szellemi felkészültséget igénylő sportág. Talán ez az oka annak, hogy a vívók szinte kivétel nélkül kiemelkedő eredményeket érnek el a civil életben is. Sikeres életutat mondhat magáénak az évtizedek óta a Hegyvidéken élő háromszoros olimpiai bajnok, dr. Fenyvesi Csaba is, akivel születésnapja alkalmából beszélgettünk.

Mother_Goose_Nemzetkozi_Ovoda1

Mother Goose Nemzetközi Óvoda - Családias légkör, angol nyelvű környezet

A Mother Goose Nemzetközi Óvoda legfőbb célja, hogy a gyerekek megismerjék önmagukat és egymást, s a másság elfogadása során alakítsanak ki harmonikus gyerekközösséget; kiegyensúlyozott, harmonikus fizikai, szellemi fejlődésüket biztosítva aktívak, érdeklődők és társas kapcsolataikban sikeresek legyenek. Az óvodáról a vezetővel, Magyarné Papp Eszterrel beszélgettünk.

Magánóvodák a Hegyvidéken

Egy ember életét alapvetően meghatározza, hogyan foglalkoznak vele kisgyermek korában. A mondás szerint: „Az első évek örökké tartanak!” – mondta Gilicze Zoltán, az önkormányzat oktatási és közművelődési irodájának vezetője. Nehéz választás előtt áll tehát az a szülő, akinek arról kell döntenie, melyik óvodába íratja be gyermekét. A kerületben működő önkormányzati óvodák maximálisan megfelelnek az általános igényeknek, ám ha a családnak különleges elvárásai vannak – például fontos az idegen nyelven történő oktatás, a vallási hagyományok ápolása vagy a speciális képességfejlesztés –, akkor érdemes a magánóvodák kínálatát is áttekinteni. Ehhez próbálunk segítséget nyújtani most induló sorozatunkban: bemutatjuk, mit nyújtanak a különféle intézmények, társadalmi szervezetek, egyházak, illetve magánvállalkozások által működtetett óvodák a Hegyvidéken, amelyek az önkormányzati fenntartású óvodák palettáját kiegészítik, tovább színesítik. Így biztosítanak a hegyvidéki családok számára nagyobb választékot az óvodaválasztásnál.