Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Jönnek a parkolási zónák?

Az önkormányzat tervei alapján januártól ismét változás várható a Hegyvidék parkolási rendjében. A kerület két fizetési övezetét zónákra osztanák fel, a módosítás azonban a parkolási díjakat nem, csupán a helyi lakosok által igénybe vehető területeket érintené, ezáltal igazságosabbá téve a rendszert.

Muvesz_es_vendeg_a_porondon1

Művész és vendég a porondon

Új budai színjátszó hely nyílt a Széll Kálmán tértől öt perc sétára lévő Városmajori Szabadtéri Színpadnál. Gasztronómia és művészet találkozik a Garden Café & Lounge étterem-színházban, amely valamennyi korosztálynak programokat biztosít decembertől májusig szerda esténként, illetve vasárnap délelőtt és délután.

Guzsba_kotve_tancolni

Gúzsba kötve táncolni

Különleges kiállításnak ad otthont advent ideje alatt a MOM kupolaterme: az öt éve elhunyt Agárdy Gábor, a Nemzet Színésze ikonjaiból nyílt tárlat.

Gubanc_Mufurc_es_a_tobbiek1

Gubanc, Mufurc és a többiek

Kispupák Zsömle, Roóz Már, Gubanc és a többi hókupackavackai lakó vár minden kicsit és nagyot Faltisz Alexandra grafikusművész kiállításán a Jókai Klubban. A megnyitón Gaál Zsuzsának, a mese írójának és a Normafa Óvoda lurkóinak egy nem várt problémát kellett megoldaniuk: hirtelen eltűntek Guriga Natália pöttyei.

Oceanon_ativelo_muveszeti_elismeres1

Óceánon átívelő művészeti elismerés

Az életművet honoráló gesztus most kivételesen fordított irányban szelte át az Atlanti-óceánt. Tibor Kalman tervezőgrafikust a MOME poszthumusz Moholy-Nagy-díjjal tüntette ki november 17-én. A laudációt dr. György Péter esztéta, egyetemi docens mondta el, az oklevelet és a vele járó értékes ajándékot Kopek Gábor rektor adta át Maira Kalmannak, Tibor Kalman özvegyének és egykori alkotótársának.

Posa_Zoltan_az_ezereves_kamasz

Pósa Zoltán, az ezeréves kamasz

A fehér bohóc feltámadása címmel tartott költői estet Pósa Zoltán a MOM Kulturális Központban. Az interaktív író-olvasó találkozón Pokorni Zoltán polgármester és Madarász Imre irodalomtörténész mutatta be az „ezeréves” költőt és műveit.

Meses_podiumbeszelgetes

Mesés pódiumbeszélgetés

Bukovinai székely népmesékkel gazdagította a Hölgy Kaszinó novemberi rendezvényét Kóka Rozália Magyar Örökség-díjas előadóművész, mese- és népdalgyűjtő, aki azt is elárulta: világ életében a bukovinai székelyek érdekelték a legjobban.

Banan_a_kertben_es_a_lakasban

Banán a kertben és a lakásban

Kevés növény futott be akkora karriert az utóbbi évtizedekben, mint a banán. Gyümölcsét repülőgépek százai szállítják a világ számtalan pontjára, s méltán kedvelt dísznövény, amely kertben vagy a lakásban bizonyítja rendkívüli növekedési erélyét.

A pánik népbetegség

A szakirodalom huszonnyolcféle kórképben írja le a köznyelvben pánikrohamként ismert lelki zavart – derült ki a Hegyvidéki Egészségklub legutóbbi előadásán. Népbetegségről van szó, hiszen a világ lakosságának közel öt százaléka folyamatosan küzd a pánik valamilyen formájával.

Fokuszban_az_ivoviz_es_az_UV-vedelem2

Fókuszban az ivóvíz és az UV-védelem

A Hegyvidéken tartotta meg ötödik konferenciáját a XII. kerületi önkormányzatot is a sorai közt tudó Klímabarát Települések Szövetsége. Az előadásokon a természetben tapasztalható folyamatokról, köztük a globális felmelegedéssel együtt járó vízhiányról, valamint a fokozódó hő- és UV-terhelésről esett szó.

Sikeres a „házhoz járó” szelektív hulladékgyűjtés

Alig több mint másfél hónap alatt száznegyven társasház csatlakozott a Budapesten elsőként a Hegyvidéken elindított „házhoz járó” szelektív hulladékgyűjtő programhoz. A kapualjakba kihelyezett papír- és italospalack-gyűjtő edényeknek köszönhetően jelentős összeget takaríthatnak meg a lakóközösségek a szemétszállítás díjából.

Unnepi_fogasok_az_asztalon2

Ünnepi fogások az asztalon (1.)

Következő heteink már a karácsonyvárás izgalmában telnek. Az ünnepi fogások kigondolásának és előkészítésének időszaka könnyebbé válik, ha nem fáradozásnak tekintjük, és időben, esetleg a család többi tagjával közösen találjuk ki, mit szeretnénk látni a díszesen megterített asztalon. Ehhez adunk néhány ötletet.

Idosebbek_is_elkezdhetik

Idősebbek is elkezdhetik

Az egész országból érkeztek amatőr előadók a MOM Kulturális Központ nyugdíjasok számára kiírt versmondó versenyére. A legjobbnak járó első díjat egy visszatérő vendég, a somogyjádi Bózsa Sándorné vihette haza.

Keruleti_kisebbsegi_kozmeghallgatasok2

Kerületi kisebbségi közmeghallgatások (1.)

Évek óta üde színfoltot jelentenek a Hegyvidék gazdag kulturális kínálatában a kerületi kisebbségi önkormányzatok programjai. A 2011-ben megvalósult rendezvényekről, illetve az önkormányzatok működéséről a hagyományos év végi közmeghallgatásokon számoltak be a XII. kerületi nemzetiségek választott testületei. A bolgár és az örmény kisebbség év végi leltára következik.

Szuloi_forum

Szülői fórum a családról és a sorskönyvről

A korai személyiségfejlődés viszontagságairól, az óvodás- és kiskorú gyerekek szocializációs nehézségeiről tartott tájékoztató fórumot a szülőknek Dávid Tamás klinikai szakpszichológus.

Kos-csillagok_szulettek

Kós-csillagok születtek

„Kós-csillag kerestetik” címmel tehetségkutató napot szervezett a diákönkormányzat a Kós Károly iskolában. A bemutatott produkcióknál nem tettek stílus- és műfajmegkötést; az előadások szünetében a felsős évfolyamok tanulói számára külön vetélkedőt rendeztek.

Barkacsolo_ovodasok

Barkácsoló óvodások

Őszi terményekből, mákból, dióból, makkból és színes falevelekből készítenek különböző játékokat és ajándéktárgyakat a Normafa Óvodába járó gyerekek. Az adventi barkácsdélutánokra a szülők is meghívást kapnak.

Elkotelezettseg_biztos_hatter_hivatasszeretet

Elkötelezettség, biztos háttér, hivatásszeretet

Iskolaigazgató 2002 óta nem kapott Pro Urbe Budapest díjat – egyebek mellett ezért is kiemelkedő, hogy Szebedy Tas november közepén átvehette ezt a rangos fővárosi elismerést. A Városmajori Gimnázium igazgatójával az elkötelezettségről, a biztos hátországról és a hivatásszeretetről beszélgettünk.

Pentek-parti_es_ujjavarazsolt_sportudvar

Péntek-parti és újjávarázsolt sportudvar

Első alkalommal rendeztek Péntek-partit a Fekete István iskolában. A vidám programra meghívást kapott Hevesi Tamás, aki egy gitárerősítővel lepte meg az intézmény zenekarát. A rendezvény végén a diákok felavatták az iskola sportudvarának új gumiborítását.

Halle_vacsora

Hallévacsora a Svábhegyen

Jótékonysági hallévacsorát rendez december 18-án 16 órától a Svábhegyi Református Missziói Egyházközség, az Istenhegyi Szent László Plébánia, valamint a Hegyvidéki Önkormányzat a Diana utcai parkban. Idén több mint háromszáz adaggal készül az esemény fő támogatója, a Bajai Halászcsárda.

Ki_kel_kerulni_az_adossagcsapdabol

Ki kell kerülni az adósságcsapdából!

Az államadósság csökkentése, a foglalkoztatás bővítése, otthonteremtés, a devizahitelesek megmentése, valamint az adórendszer további egyszerűsítése – Halász János szerint ezek a jövő évi költségvetés legfőbb céljai. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára Pokorni Zoltán polgármesterrel közösen számolt be a Hegyvidéken a 2012-es büdzsé legfontosabb részleteiről.

Felkeszules_a_teli_honapokra

Felkészülés a téli hónapokra

A téli időszak nem csupán az üzemeltetési költségek növekedése miatt ró többletterhet az ingatlantulajdonosokra, hanem számos, az év közben elmaradt karbantartási feladat elvégzését is időszerűvé teszi. Összeállításunkban a legfontosabb teendőket gyűjtöttük csokorba.

Az_almok_valora_valtak1

Az álmok valóra váltak

Két édesanya, valamint sérült gyermekeik sorsa fordult jobbra váratlanul, amikor az ÁlomÉpítők című televíziós produkció egyik epizódjának főszereplőivé választották ki őket. Rolkó Zsuzsa és Tunyogi Zsuzsa a VIASAT3, a Nem Adom Fel Alapítvány, valamint a Hegyvidéki Önkormányzat együttműködésével talált új otthonra a XII. kerületben.

Mattoltak_a_gyerekek

Mattoltak a gyerekek

Újabb rangos versenyen nyert a Virányos Általános Iskolába járó Telek Zsigmond. A Hegyvidék egyik legsikeresebb ifjú sakkozója ezúttal a huszonharmadik Lauder Sakkfesztiválon a B korcsoportos fiúk mezőnyében diadalmaskodott. A díjakat az idei férfi Európa-bajnokság harmadik helyezettje, a női világranglistát 1989 óta megszakítás nélkül vezető Polgár Judit adta át.

Hegyvideki_sikerek_ritmikus_gimnasztikaban1

Hegyvidéki sikerek ritmikus gimnasztikában

Remekül sikerült az idei esztendő a Hegyvidék SE ritmikus gimnasztikásainak, a szakosztály versenyzői közül heten bekerültek a korosztályos válogatottakba. Több világversenyen is ott voltak a XII. kerületi sportolók, akik a legjobb eredményt az Universiadén és a junior Európa-bajnokságon érték el.

Adventi vásár: megszokott hangulat, frissülő kínálat

Csaknem egy évtizedes hagyományt követve ebben az évben is advent első vasárnapján nyitotta meg kapuját a hegyvidéki adventi vásár. Jól ismert és új árusok egyaránt kínálják portékájukat, megkönnyítve a karácsonyi bevásárlást. A bódék között sétálgatva meleg tea, forralt bor, sült gesztenye és messziről illatozó csemegék sora csábítja a polgármesteri hivatal melletti területre mindazokat, akik számára az adventi készülődés elengedhetetlen része a vásári hangulat is.

koris_kep_jo

Természetes jégpálya a Zugligetben

A Zugligeti Niche Kempingben, az 58-as Kisvendéglő előtt immár negyed százada minden évben megnyílik a természetes jégpálya, „természetesen” csak akkor, ha az időjárási viszonyok lehetővé teszik. A szezon sajnos csak pár hétig tart, de aki egyszer is megízlelte a régi idők hangulatát, az várja a jeget.