Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Karrier_komedia_a_MOM_szinpadan

Karrier komédia a MOM színpadán

Új előadással várja a hegyvidéki közönséget a MOM Kulturális Központ színháza, a Márton András művészeti vezetésével működő TheátruMOM: Richard Strand Karrier komédiáját láthatjuk március 4-én és március 29-én. A produkció a Száguldó Orfeum darabja. A két felvonásos előadásról Bodrogi Attila színművésszel, a MOM színházáról pedig Hambuch Gerdával, a kulturális intézmény vezetőjével beszélgettünk.

Nyolc_ev_het_kiallitas_hatvan_festmeny

Nyolc év, hét kiállítás, hatvan festmény

Gesler Zsuzsa új műfajt teremtett a festészetben. A magát kortárs naiv festőnek tartó művésznő, aki több mint harminc éve él a Hegyvidéken, az egész életét vászonra, fára, vagy éppen falra festette. Tette mindezt különösebb előtanulmányok nélkül, oly módon, mint amikor egy nagy koncert végén az együttesek tagjai spontán módon összeállnak, hogy próba és gyakorlás nélkül, szabadon muzsikáljanak, mintegy a saját örömükre és persze a közönség elbűvölésére. Valódi „örömfestészet” ez, a maga rögtönzött életérzésével, tiszta és őszinte világlátásával.

Kissvabhegy1

Hegyvidéki városrészek: Kissvábhegy

Sorozatunkban a XII. kerület városrészeit mutatjuk be. A Hegyvidéket tizennyolc különböző terület alkotja, ezek története, kialakulása, földrajzi viszonyai számos érdekességet tartogatnak, ami nemcsak a helytörténet szerelmeseit, hanem valamennyi olvasónkat érdekelheti. Képzeletbeli sétánk mai útvonala a Kissvábhegyre, a legfiatalabb önálló kerületi városrészbe vezet.

Tiz_nyelven_beszelt_szaz_evig_elt1

Tíz nyelven beszélt, száz évig élt

A Németvölgyben húzódik egy alig néhány házból álló kis utca, amely Brassai Sámuel nevét viseli. A névadó Erdély szülötte volt, nagy hírű tudós, tíz nyelven beszélt, tíz tudományágat művelt, és tíz évtizedet élt.

Gyogy-_es_disznovenyek_palantanevelese

Gyógy- és dísznövények palántanevelése

Ilyenkor, a tél utolsó hónapjában, amikor már érezni a kikelet közeledtét, minden kertbarátot elfog a csillapíthatatlan tettvágy. De jó lenne végre újra ásót, kapát ragadni, vagy metszőollóval a kézben járni-kelni a kertben! Ennek még nincs itt az ideje, de a palántaneveléssel már most meg lehet alapozni a virág-, fűszer- és gyógynövényáradatot, legyen szó tágas kertről, teraszról, vagy akár csak egy néhány tenyérnyi ablakpárkányról.

A_felnotteken_is_tultettek_az_ovodasok1

A felnőtteken is túltettek az óvodások

Ismét nagyszabású önkormányzati gyermeksportversenynek adott otthont a Csörsz utcai Sportmax. A Fitt leszel, ha itt leszel programon a kerületi óvodásokból és alsó tagozatos kisdiákokból összeállított csapatok játékos feladatokban mérték össze ügyességüket.

„A hagyományokban és a megújulásban hiszek”

Aranykatedra Emlékplakettet adományozott Dr. Réthelyi Miklós miniszter a Városmajori Óvodákat vezető Bálint Beátának. Az állami elismerést azok az óvodapedagógusok kaphatják meg, akik a gyermekek oktatása-nevelése terén hosszú időn át kiemelkedő munkát végeztek. A díjazottat kérdeztük munkájáról, irányítási elveiről, terveiről.

Karitatív munka „aranyos” diákoknak

Január végén immár harmadik alkalommal töltöttek el osztályonként egy-egy hetet a Pető Intézetben az Arany János iskola tizenegyedikes diákjai. A segítő munka során a fiatalok elmondásuk szerint rengeteget tanultak a rájuk bízott gyerekektől, akikhez többen a program végeztével is rendszeresen visszajárnak.

Tágasabb helyen a családsegítő és a Nevelési Tanácsadó

Elköltözött a Jagelló útról a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, valamint a Nevelési Tanácsadó. Előbbinek a Beethoven utcában, utóbbinak a Böszörményi úton biztosított az önkormányzat korszerűbb és tágasabb elhelyezést.

Rezsigondok: segít a Hálózat Alapítvány

A korábbi évekhez hasonlóan idén is hozzájárul az alacsony jövedelmű, rászoruló családok lakásfenntartásához a Hálózat Alapítvány. A kérelmeket az önkormányzat ügyfélszolgálati irodáján lehet leadni, a támogatás összegét a rezsiszámlákon írják jóvá.

Iskolanyitogató szülőknek

Hogyan kell beiratkozni a kiválasztott iskolába, kiket kötelező felvenni, melyek az iskolaérettség feltételei, mikor érdemes még egy évet az óvodában tölteni? Ezekre és hasonló kérdésekre kaphattak választ a hagyományos Iskolanyitogató résztvevői. A szülők a hegyvidéki iskolák képviselőivel is találkozhattak a rendezvényen.

Adománybolt nyílt az Alkotás utcában

Adománybolt, mellette pedig merítettpapír-termékeket gyártó manufaktúra nyílt az Alkotás utcában. A különleges nonprofit üzletet és a hátrányos helyzetű munkanélkülieket foglalkoztató műhelyt a Közösségi Szociális Szövetkezet hozta létre uniós pályázati támogatással.

Könyvgyűjtés az erdélyi magyarságnak

A XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat fontos feladatának tartja a határon túli magyar közösségek megtartását az anyanyelvű kultúrában, ezért idén ismét jótékonysági könyvgyűjtést szervez február 14. és március 23. között. Az adományokat a székelyudvarhelyi iskolák, könyvtárak részére jutatják el.

Téli segítség a hajléktalanoknak

Takarógyűjtést hirdetett az önkormányzat a kemény mínuszokban fagyoskodó fedél nélküliek megsegítésére – a felajánlott pokrócokból összeállított első csomagot a napokban adták át a hajléktalanokat gondozó Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. A karitatív szervezet a téli hidegben arra összpontosítja erőit, hogy megóvja az utcán élőket a kihűléstől, a gondozás fő célját azonban a rendkívüli időjárás sem befolyásolja: a máltaiak szociális munkásai egész évben azért dolgoznak, hogy kimozdítsák az otthontalanokat kilátástalan élethelyzetükből.

„A siker nem szerencse kérdése”

A XII. kerület korábbi rendőrkapitánya, Fülöp Valter másfél éve Budapest rendőrfőkapitányának bűnügyi helyetteseként dolgozik a fővárosiak biztonságáért. A rendőr ezredest, aki ma is számtalan szállal kötődik a Hegyvidékhez, a főváros és a XII. kerület bűnügyi helyzetéről, illetve a bűnüldözői munka elmúlt évi eredményeiről kérdeztük.

Honlapok az óvodáknak

A Hegyvidéki Önkormányzat elkészíttette öt általa fenntartott óvoda weblapját. Az új oldalakon – melyek tartalmát az egyes intézmények maguk szerkesztik – részletes leírás található az óvodák tevékenységéről, szakmai programjáról, a jelentkezés feltételeiről, a szülői közösségek és az alapítványok munkájáról. Mindemellett az oldalak látogatói rendszeresen értesülhetnek a legújabb hírekről, programokról, illetve a korábbi emlékezetes eseményekről készített fotógalériák között is böngészhetnek.