Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Harcosok futása Csillebércen

Először adott otthont Magyarország első számú nehezített kalandfutóversenyének a főváros. A Csillebérci Szabadidő Központban megrendezett Fighters’ Run célja, hogy a monoton futást változatos próbatételekkel tegye izgalmasabbá. A hegyvidéki pályán több mint harminc akadály várta a versenyzőket.

Táborok a MOM Sportban

Hamarosan elkezdődik a vakáció – ami azonban a gyerekeknek öröm, a szülőknek sok esetben gondot jelent, hiszen korántsem egyszerű feladat izgalmas, ugyanakkor tartalmas programokat szervezni a nyári szünetre. Ebben segít a MOM Sport, ahol többféle táborral, vadonatúj játszótérrel és strandolási lehetőséggel várják a fiatalokat.

Napközis tábor a vadasparkban

A XII. kerület határától néhány megállónyira, a 22-es busz utolsó „városi” megállójától rövid sétányi távolságban terül el a Budakeszi Vadaspark, amely egész évben várja a látogatókat. Nyáron napközis tábort szerveznek azoknak az általános iskolásoknak, akik szeretnének egy kicsit jobban megismerkedni a park lakóival, szívesen részt vennének az állatok gondozásában, és nyitottak az érdekes, tanulságos erdei kalandokra.

Nyárköszöntő borfesztivál

A Gesztenyés kert árnyas fái alatt harmadik alkalommal megrendezett Rosalia borfesztivál egyike a legelső hasonló rendezvényeknek az év folyamán, nyárköszöntőnek is mondják. Kiváló alkalom arra, hogy jó bort kóstoljunk, borvidékek, borászatok nedűivel ismerkedjünk, és tegyük mindezt a Hegyvidéken, vonzó környezetben.

Az örök nő

A Magyar Fotóművészek Szövetsége Senior Alkotócsoportja legújabb tárlatának, Az örök nő című vándorkiállításnak ad otthont a Jókai Klub. A fotográfiák különböző szemszögből mutatják be az ezerarcú nőt, kinek fájdalmas, vagy örömteli létezését az a kulturális közeg határozza meg, amibe született.

EsterházyJánosra emlékeztek

Egy évvel ezelőtt avatták fel Esterházy János egész alakos bronzszobrát a Gesztenyés kertben. Az évforduló alkalmából az emlékmű felállítását kezdeményező Esterházy János Szoborért Egyesület koszorúzással egybekötött ünnepségen idézte fel a mártírhalált halt felvidéki magyar politikus alakját.

Országos siker az olaszversenyen

Beírta nevét az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny történetébe a Tamási Áron iskolába járó Dávid Luca, aki első hegyvidéki diákként megnyerte a rangos sorozat olasz nyelvi döntőjét. Teljesítménye értékét növeli, hogy országos összehasonlításban a finálét megelőző két fordulóban is a legtöbb pontot szerezte.

Kiszámíthatóságra van szükség az iskolákban

A kerületi tanügyigazgatásban igencsak járatos szakembert, az önkormányzat oktatási irodájának korábbi vezetőjét, Bak Ferencet nevezték ki nemrégiben az iskolákat működtető Klebelsberg Intézményfenntartó Központ hegyvidéki tankerületének élére. Az új igazgatóval visszatérésének okairól, az iskolák sokszínűsége iránti igényről, valamint egy aktuális témáról, a beiratkozások tapasztalatairól beszélgettünk.

Háromszázan kánonban

Négy iskola hat kórusa, összesen mintegy háromszáz gyermek vett részt a Városmajori Gimnázium aulájában rendezett Dalostalálkozón. Az idei műsort az Éneklő Ifjúság mozgalom létrejöttének 80. évfordulója, valamint Szőnyi Erzsébet zeneszerző 90. születésnapja tiszteletére állították össze a kórusvezetők.

A zene összeköti őket

Lovagolnak, kung fuznak, könyvet írnak, hétvégén pedig zenekari próbára járnak, mert „ha szombat, akkor zenekar”. A hegyvidéki Solti György Zeneiskola vonószenekarának növendékei a belgiumi siker után a Dunaújvárosban megrendezett VIII. Országos Zeneiskolai Zenekari Versenyen értek el első helyezést. Az együttes vezetőjével és karmesterével, Bolla Milánnal beszélgettünk.

Boldog születésnapot, Városmajori Gimnázium!

„Eltelt húsz és öt év, és mennyi izgalom, öröm és bánat hagyott nyomot a jól ismert falon” – így köszöntötte Szebedy Tas, a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola igazgatója pedagógus kollégáit, valamint az időközben felnőtté váló, illetve jelenleg is „VMG”-s diákokat, akik közösen ünnepelték az oktatási intézmény negyed évszázados fennállását.

Kertészkedő diákok

Udvarrendezés, aszfaltrajzverseny, hulladékszobor-kiállítás, ökovetélkedő és egészséges ételeket kínáló büfé várta a sas-hegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulóit a hagyományos tavaszi ökonapokon. A környezetvédelmi programokhoz kapcsolódva vidám diák-önkormányzati nap zárta a rendezvénysorozatot.

Újabb mozgás a játszótereken

Négy év elteltével újraindította az önkormányzat Mozdulj! Játszótér! elnevezésű népszerű programját, amely a tervek szerint élményekben gazdag, sportos aktivitással gazdagítja majd a gyerekek játékidejét. Erről és a játszóterek várható megújításáról tartott sajtótájékoztatót Pokorni Zoltán polgármester Váczi János alpolgármesterrel a program egyik helyszínén, a MOM Kulturális Központ kertjében.

Békésen zajlott a kerületi lomtalanítás

Az elmúlt évekhez képest lényegesen nyugodtabban és rendezettebben zajlott le az idei lomtalanítás. A megszokottnál gyorsabban eltűntek a szeméthalmok a hegyvidéki utcákról, és a hatóságok fellépésének köszönhetően a „lomisok” is jóval kevesebb gondot okoztak.

Még többet ér a Hegyvidék Kártya

Multipont-funkcióval bővült a megújult, mostantól ingyenesen igényelhető és korlátlan ideig érvényes Hegyvidék Kártya, amellyel már közösségi fejlesztéseket is lehet támogatni. Ha az új kártyával az Istenhegyi úti vagy a Mészáros utcai MOL-kutaknál tankolunk, az üzemanyag árából literenként 5 forintot jótékony célra írnak jóvá.

Újabb programok a közbiztonságért

Bővítik a kerületi térfigyelő kamerák hálózatát, pályázatot írnak ki az idősek biztonságának növelése érdekében, támogatást biztosítanak a rendőrségnek az úgynevezett szabadidős járőrszolgálat elindításához – számos olyan programról esett szó a képviselő-testület legutóbbi ülésén, aminek révén tovább javulhat a Hegyvidéken élők biztonsága.

Megújul a János-hegyi Erzsébet-kilátó környezete

A terveknek megfelelően halad a kerületi lépcső- és járdafelújítási program. Nemrégiben elkészült a Tamási Áron utcai lépcsős járda rekonstrukciója, valamint átadták a gyalogosoknak a Rőzse utcát a Diós árokkal összekötő, átépített lépcsőt. A következő hetekben további lépcsőket és járdákat újítanak fel, valamint rendezik az Erzsébet-kilátó környezetét.

Nem épül síközpont a Normafánál

Nem lesz a Harangvölgyig érő versenypálya a sízők számára a Normafánál, és semmilyen új épületet nem akar elhelyezni az önkormányzat a területen. Az európai uniós természetvédelmi hatásvizsgálatra szánt időt meghosszabbítják, emellett tovább folytatják a hónapok óta zajló egyeztetéseket az érdekelt szervezetekkel. Pokorni Zoltán polgármesterrel a közel 350 hektáros terület kezelésének átvétele kapcsán beszélgettünk.