Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

HSE – kosárlabda Újjáéleszteni a hagyományokat

Régi hagyományai vannak a XII. kerületben a diákkosárlabdának, az iskolai csapatok korábban országos szinten is kiváló eredményeket értek el. Úgy tűnik, az egykori sikerek hamarosan megismétlődhetnek, hiszen a Hegyvidék Sportegyesület alig egy évvel ezelőtt alakult kosárlabda-szakosztálya gőzerővel fogott hozzá a sportág kerületi újjáélesztéséhez. A részletekről B. Sárkány Rita szakosztályvezetővel beszélgettünk.

A rák kialakulásának lelki okai

Stresszkezelő program – „Égni kiégés nélkül” címmel új prevenciós előadás-sorozatot indított az önkormányzat. A Rákbetegek Országos Szervezetének munkatársai a lelki zavarok és a daganatok kialakulásának összefüggéseire hívják fel a figyelmet – első alkalommal a túlzott magabiztosság és az elfojtás káros hatásairól esett szó.

Nyomelemek, vitaminok, ásványi anyagok

A nyomelemek, vitaminok és ásványi anyagok jelenléte elengedhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez. Ha mennyiségük csökken, hiányállapotok, valamint betegségek jelentkezhetnek – derült ki az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem szeptemberi előadásán.

Ha esik, ha fúj: Gesztenye napok!

Szakadhatott az eső, süvíthetett a szél, a hegyvidékiek hangulatát még a zord idő sem tudta elrontani a tizenegy éves múlttal büszkélkedő Gesztenye napokon. A népszerű rendezvénysorozat szokás szerint érdekes programokkal várta a szórakozni vágyókat.

Virányosi olvasókör: művelődj, barátkozz!

Olvasókör alakult az ősz elején a Virányosi Közösségi Házban. Az ötletgazdával, Rajeczky Zsuzsanna művelődésszervezővel és a kör vezetőjével, Kemény Andrással beszélgettünk.

Jubileumot ünnepel a FEGE

Ünnepi koncertet ad a Felső-krisztinavárosi Gitáros Együttes, vagyis a FEGE október 17-én este 6 órától a MOM Kulturális Központban. Ezen alkalom lesz visszaemlékezni a megalakulás óta eltelt huszonöt év legszebb és legszomorúbb pillanataira, s beszélgetni mindarról, ami összetartotta a kis közösséget negyed évszázadon át.

„A jóság csendes dolog, az ember a szívében őrzi”

Gennaro Verolino, aki 1941-től a vatikáni nunciatúra első titkári tisztét töltötte be Budapesten, Angelo Rotta apostoli nuncius közvetlen munkatársaként zsidók ezreit óvta meg a deportálástól. Embermentő tevékenységét, a vészkorszakban tanúsított önfeláldozását emlékkonferencián elevenítették fel a róla elnevezett iskolában.

Így is lehet – falfestés másképp

A BAH-csomópont egy közlekedési káosz, a dugók itt kezdődnek, vagy itt érnek véget, szürke az egész, és amúgy is csak túl akarunk lenni rajta, amikor áthaladunk rajta, nincs itt semmi látnivaló. Na ez, legalábbis ami a látnivalót illeti, egy ideje már nem igaz.

Településfejlesztési stratégia készült

A városfejlesztési célokat hosszú távra kijelölő településfejlesztési koncepciót, valamint ehhez kapcsolódóan egy középtávú, projektcsomagokat tartalmazó stratégiát fogadott el az önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén. A tanácskozáson Papp László-emlékszobor állításáról, valamint a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázat kiírásáról is döntés született.

Emléktábla Regőczi atya tiszteletére

Több száz árvát nevelt fel, hét templomot építtetett, tíz papot taníttatott, tizenegy könyvet írt magyarul, ötöt flamand nyelven – gazdag életművet hagyott hátra Regőczi István atya. Születése 100. évfordulóján hívei, tisztelői hálaadó szentmisével emlékeztek rá a Kútvölgyi Szűz Mária engesztelő kápolnában, és leleplezték az atya tiszteletére emelt emléktáblát.

Komposztalok_a_kornyezetvedelemert

Komposztálókeretek ingyen

A Hegyvidéki Önkormányzat az idei évben is szeretné támogatni azokat a hegyvidéki kerttulajdonosokat, akik vállalják azt, hogy a háztartásukban keletkező szerves hulladékokat komposztálják. Az Önkormányzat idén 200 db komposztálókeret átvételére biztosít lehetőséget. A komposztálóeszközök igénylése ingyenes, azonban előzetes jelentkezéshez kötött. Az eszközök igénylésének további feltétele a bejelentett kerületi lakcím.

Óvodaavató az egykori iskolaépületben

Megnyílt az Orbánhegyi Óvodák új tagóvodája a Kiss János altábornagy utcában. A felújított épületben kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a fűtést, és játszóhellyé alakították át a belső udvart.

Normafai közösségi tervezés a fogyatékkal élőkért

Milyen eszközökkel, megoldásokkal lehet segíteni a fogyatékossággal élők esélyegyenlőségét a Normafa rehabilitációja során? Ez a témája annak a közösségi tervezési programnak, amit a Hegyvidéki Önkormányzat a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségével, valamint a Magyar Paralimpiai Bizottsággal közösen indított el a sérültekkel foglalkozó intézmények, szervezetek képviselőinek bevonásával.

Hegyvidék: több, mint kerület

A címbeli mondat a mottója az önkormányzat most elfogadott Településfejlesztési Koncepciójának és Integrált Településfejlesztési Stratégiájának. A koncepció 2030-ig jelöli ki a fejlesztési célokat, míg a stratégia a 2020-ig megvalósítandó feladatok részleteit ismerteti.

Posztumusz díszpolgári cím Simándy József operaénekesnek

Simándy József operaénekes hangja és alakja a ma élő nemzedékek tudatában elválaszthatatlanul forrt össze Erkel Ferenc Bánk bán című operájának címszerepével. A Hegyvidéki Önkormányzat posztumusz díszpolgári címet adományozott a művésznek – a kitüntetést a tenorista özvegye, Simándy Józsefné Hegedűs Judit vette át Pokorni Zoltán polgármestertől.

„Tovább kell adni a történeteinket”

A Szépkorúakért a Hegyvidéken program keretében megalakuló Lakóhely-történeti Kör azokat a nyugdíjasokat szeretné összefogni, akik indíttatást éreznek, hogy feldolgozzák házuk, utcájuk történetét, és ezt megosszák másokkal is. A kör vezetőjével, Wolf Magda nyugalmazott könyvtárossal beszélgettünk, aki sok szállal kötődik a XII. kerülethez.