Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A jégkorong-világbajnokság után Amerikában bizonyítana Stipsicz Bence

Hetvenhét év után nyert újra meccset a magyar válogatott az „A-csoportos” jégkorong-világbajnokságon. Bár a történelmi győzelem ellenére – a fehéroroszokat korábban egyszer sem sikerült két vállra fektetni – a magyarok kiestek az elitcsoportból, mégis kivívták az ellenfelek elismerését: a nagy jéghokinemzetek visszavárják a mieinket a legjobbak közé. A világbajnoki menetelés részese volt a hegyvidéki Stipsicz Bence, aki hamarosan az Egyesült Államokban is megmutathatja tehetségét.

Örömvirág a körömvirág

A körömvirágot már nagyszüleink is ismerték és szerették. Napsárga virágai ugyanolyan jól mutatnak a parasztházak előtt, mint az erkélyládában és a parkok színpompás kiültetéseiben. S a látvány csak egy a növény sok „haszna” közül.

„A főzés nem gyógyszerészmunka, hanem velünk született tehetség”

Mennyei mangólevest, régi nyári esték emlékét és még régebbi fogásokat idézünk meg most ezen az oldalon. Különleges ízélményt ígérünk egy lengyel rumos-almás süteménnyel, és a húsimádóknak is adunk tippeket az elkövetkező napokra, csakúgy, mint azoknak, akik nem (csak) a tányéron, de a könyvek lapjain is szeretnek ismerkedni a sokoldalú magyar gasztronómiával.

Hegyvidéki művészek az első világháborúban

A Hegyvidéken egykor élő, dolgozó vagy valamely szállal ide kötődő képzőművészek közül többen szolgáltak a fronton az első világháborúban. Cikkünkben őket mutatjuk be.

Hívei szentként tisztelték

Márton Áron születésének 120. évfordulója alkalmából az erdélyi római katolikus püspökre emlékezik hegyvidéki mellszobránál a KDNP XII. kerületi szervezete, a Keresztény Konzervatív Egyesület és a Farkasvölgyi Baráti Kör augusztus 26-án 16 órától.

Hegyvidéki táborkörkép: mit csinálnak nyáron a gyerekek?

Sok családban komoly fejtörést okoz az a tény, hogy a szülők szabadsága kevesebb, mint az iskolai nyári szünet. De minden szülő szeretné biztonságban tudni gyerekeit a szünidőben is, egyúttal tartalmas elfoglaltságot biztosítani számukra úgy, hogy közben jól is érezzék magukat. A Hegyvidéki Önkormányzathoz köthető nyári sport- és napközis táborok ebből a szempontból is tökéletes megoldást nyújtanak. A Mátyás táborban, a MOM Sportban és a Városmajori utcai Hegyvidéki Sportközpontban is kellemesen és hasznosan telnek a napok, amit alábbi körképünk is bizonyít: a táborlakók kivétel nélkül szívesen mesélnek a kalandokról, sőt, aki csak tehetné, tovább nyújtaná tábori életét.

Hitet, erőt adnak a betegeknek

Díjátadó ünnepséget szervezett a Hegyvidéki Önkormányzat a kerületi egészségügyi dolgozóknak a Semmelweis-nap alkalmából. Külön köszöntötték az alapítása huszadik évfordulóját ünneplő Otthoni Szakápolási Szolgálat jelenlegi és nyugállományba vonuló munkatársait, akik az elmúlt két évtizedben mintegy hatezer betegnek nyújtottak segítséget saját otthonában.

A városmajori mesélő ház

„1927-ben építette Ladányi Jenő és felesége sz. Stern Ilona családjuk részére. Állították utódai. 2016.” – ez a felirat olvasható azon az emléktáblán, ami a nemrégiben felújított Városmajor utca 25/b alatti épületen áll. Egykori otthonáról Hajnalné Simonyi Eszter mesélt, aki hatvanöt évig lakott a történelem viharaitól folyamatosan tépázott házban.

Európai együttműködés a városi zöldövezetekért

Urban Green Belts, azaz Városi zöldövezetek címmel, hét európai ország tizenöt városának és szakmai szervezetének részvételével, nemzetközi együttműködési program indult, amelynek a Hegyvidéki Önkormányzat a vezetője. A projekt célja, hogy a partnerek olyan innovatív módszereket dolgozzanak ki, amikkel a meglévő zöld területeket fenntartható módon, a helyi közösségek bevonásával lehet megőrizni, kezelni és fejleszteni.

Közműfejlesztések zajlanak a Hegyvidék egész területén

Megkezdődött az utóbbi évek egyik legnagyobb kerületi hálózatfejlesztése. A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft., valamint a Magyar Telekom Nyrt. összesen több mint 20 ezer háztartásba viszi el a legmodernebb, üvegszálas technológiát használó, „szupergyors” internetet és kábeltévé-szolgáltatást.

A második üteménél tart a Normafa-rehabilitáció

A képviselő-testület elfogadta a Normafa rehabilitációjával kapcsolatban eddig megvalósuló fejlesztésekről és az idei munkálatokról szóló beszámolót, valamint egy aláírásgyűjtés elindításáról határozott júliusi ülésén. A petíció célja, hogy az M1–M7 autópályák bevezető szakaszán kialakított új, kétszintű csomópontból a városközpont felé tartó autósok továbbra se kanyarodhassanak a Beregszász út felé, mert menekülőútként használnák a Hegyvidék erre alkalmatlan úthálózatát.

„Elmúlnak az évek, de a hitünk megmarad”

A kézfogása éppolyan, mint a hangja és a mosolya: határozott, megnyerő és barátságos. Gesztusaiban nyoma sincs annak, amire Huszti Pétert érdemei és sikerei feljogosíthatnák. A Nemzet Művésze, Kossuth- és sok más díjas. Néhány napja a Hegyvidék díszpolgára is.

A Hegyvidék díszpolgára lett Huszti Péter színművész

A jó színház rólunk, nekünk, értünk szól – vallja Huszti Péter, a Nemzet Művésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt rektora, akinek díszpolgárrá avatása alkalmából ünnepséget rendezett az önkormányzat a MOM Kulturális Központban.