Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Három jubileum az idei Fitparádén

Évről évre rekordokat dönt a Fitparádé, amely most ismét részvételi és nézőcsúcsot hozott. Közép-Európa legnagyobb multisportfesztiválja ráadásul háromszoros jubileumhoz érkezett: a 15. Fitparádénak ugyanis 10. alkalommal adott otthont a MOM Sport, ahol az esemény egyik legfontosabb rendezvénye, a Louie Koncz verseny a 10. állomásához érkezett.

„A magyar vízilabda értelmes embereket nevel”

Alig néhány hónapja indult, és máris nagy népszerűségnek örvend a hegyvidéki családok körében a MOM Sport és a Semmelweis Egyetem Vízilabda Klub közös utánpótlás-nevelő műhelye. Az egyik edzésre Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó is kilátogatott, hogy jó tanácsokkal lássa el a gyerekeket.

„A bőgős adja-veszi a zenei kártyalapokat a partnerei között”

Berkes Balázs jazzmuzsikus több mint hat évtizede van a pályán, hazai és külföldi zenészpartnereinek puszta felsorolása felérne egy jazzlexikonnal. A Ráth György utca egyik társasházában lakik 1968 óta. Mi is ott kerestük fel a 80. születésnapját október 12-én ünneplő bőgőst, aki szívesen mesélt sokszínű, változatos és gazdag zenei pályájáról. Bár mindenfelé játszott itthon és külföldön, mindig örömmel lépett fel a Hegyvidéken is, ahányszor csak alkalom adódott rá.

Kürtőskalács Fesztivál – minden ízében édes élmény

Ezúttal a Gesztenyés kert adott otthont az immáron ötödik Kürtőskalács Fesztiválnak. A háromnapos programsorozaton neves fellépők, izgalmas játékok, ínycsiklandó sült ételek és természetesen különleges kürtőskalács-variációk várták a gasztrokalandorokat.

Hegedüs István, a TF mártírja

Hegedüs István 1924. október 23-án született Nyíregyházán. Országos hírű sportolóvá vált, 24 évesen magyar bajnoki címet szerzett öttusában. Nyolc esztendővel később ő lett az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik első áldozata.

Megteltek a kosarak a piacokon az ősz terméseivel

Csodaszép vénasszonyok nyarával ajándékozott meg minket az idén a természet. Nem győzzük magunkba szívni a nap melegét, miközben a lassan közeledő ősz szépségét szemléljük. A fák és a bokrok levelei valószínűtlenül tarka színekbe öltözve megsokszorozzák ezt a ragyogást. A kellemes melegben kényelmesen jut idő az almaszüretre, a piacokon pedig van még szilva, jön az édes birs, kitart a körte, nem beszélve a különféle céklák és babok halmairól. Élmény válogatni a hozzávalókból!

Különös stratéga az őszirózsa

Bár mozdulatlanságuk miatt a növények világát kissé unalmasnak tartjuk, azért ott is naponta zajlanak a túlélésért folytatott élet-halál küzdelmek. Ebben a láthatatlan háborúban sajátos cselt vet be az őszirózsa.

CERN, a részecskefizika fellegvára

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) Nagy Hadronütköztetőjét és a részecskegyorsítás folyamatát mutatta be a Szalon Egyetem hallgatóinak Horváth Dezső, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Az előadás hallgatói térben és időben is nagy utat tettek meg képzeletben: jártak a Genfi-tó mellett, száz méterrel a föld alatt, és az ősrobbanástól eljutottak a Higgs-bozon felfedezéséig.

Békamentés és facsigatekerés

Pókhálós akadálypályán és facsigatekerő versenyen is próbára tehették ügyességüket a hegyvidéki óvodások, akik még békát is mentettek az idei Fülemile Környezeti Találkozón. Több mint háromszázan vettek részt a Normafa Óvoda hatalmas kertjében megrendezett programon, amelynek fő célja, hogy a gyerekek ne csak elvont módon találkozzanak az őket körülvevő természet szépségeivel.

A Föld legjobb hőmérői a gleccserek

„Az életemet tenném rá, hogy globális felmelegedés van” – jelentette ki Juhász Árpád geológus, a Klímabarát esték legutóbbi vendége, aki a gleccserek segítségével mutatott rá arra, hogy a klímaváltozás nemcsak holmi légből kapott, modern kori beszédtéma, hanem létező, valós fogalom. A Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban megdöbbentő felvételek bizonyították Földünk segélykiáltását.

Terepjárót kapott a tűzoltóság

Rossz időjárási körülmények és nehéz terepviszonyok között is jól tudja majd használni a Budakeszi úti tűzoltó-parancsnokság azt az újonnan beszerzett, négykerék-meghajtású személygépkocsit, amelynek megvásárlásához a Hegyvidéki Önkormányzat nyújtott ötmillió forint támogatást. A járművet Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester adta át Varga Ferencnek, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjének.

Az egyéni felelősségvállalás iránytűje lehet 1956 öröksége

Személyes felelősségünk, hogy hordozzuk és továbbadjuk 1956 örökségét, hogy a nemzeti helytállás ne csak a történelemkönyvek lapjain jelenjen meg, hanem ma is az egyéni döntés és felelősségvállalás iránytűje legyen – erről beszélt Fónagy János, a XII. kerület országgyűlési képviselője a Hegyvidéki Önkormányzat október 23-i megemlékezésén.

Emléktábla a „rímhányónak”

Romhányi József, a „rímhányó” mindmáig nagy népszerűségnek örvend játékos állatverseivel és közkedvelt rajzfilmekhez írt humoros szövegeivel. Az írónak, költőnek és műfordítónak egykori otthonánál, a Mátyás király út 37. szám alatt állított emléktáblát a Hegyvidéki Önkormányzat.

Erdészeti játszótér nyílt

Megszokhattuk, hogy a Budakeszi Vadasparkban mindig történik valami – ez most ősszel sincs másképp. A simogató napsütésben újabb és újabb színes programok és események követik egymást.

Papír és veszélyes hulladék gyűjtése

Kérjük, hogy járuljon hozzá környezetünk megóvásához, és a háztartásában feleslegessé vált papírhulladékot és veszélyes hulladékokat hozza el és adja le a Hegyvidéki Önkormányzat zöld irodája által szervezett gyűjtés során, 2017. november 11-én, szombaton 8 és 12 óra között a Tamási Áron utca 51. szám alatt található parkolóban.

Új épület a sikeres „iskolafaluban”

A Hegyvidéki Önkormányzat fejlesztéseként elkészült a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium új, tágas és akadálymentes, „E” jelű épülete, amelynek kialakítására az évek óta folyamatosan növekvő gyermeklétszám miatt volt szükség. A munkálatok nem állnak le: a Klebelsberg Központ finanszírozásával várhatóan még az idén megkezdődik az „A” épület bővítése.

Konzultáció a bevándorlási problémákról

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője tartott előadást a Barabás Villában a nemzeti konzultáció fő témájához, a bevándorlási problémák kezeléséhez kapcsolódóan. A telt házas fórumon szó esett az elmúlt hét és fél év eredményeiről, továbbá arról is, hogy az Egészséges Budapest Program keretében a Szent János Kórház is megújulhat.