Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Finom falatok a nyár ölén rendezett baráti összejövetelekre

Nálunk a nyár első fele a felnőttek és gyerekek születés- és névnapjainak ünneplésével telik, a vendégek egymásnak adják a kertkapu kilincsét, a nagy juharfa árnyékában körülült asztalon újabb és újabb fogások sorakoznak. Az erős meleg hűsítő italokat, könnyű ételeket kíván, és persze szebbnél szebb desszerteket. Ezekből szemezgettünk most, nem megfeledkezve a család kedvencéről, amelynek feltétlenül szerepelnie kell az ünnepi menüsorban: az örök stefánia tortáról!

„Sportolással kiegyensúlyozottabb életet lehet élni”

Osvald Adrienn, a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola testnevelője, a Megathlon SE triatlon-, duatlon- és öttusaversenyzőinek edzője érdemelte ki az idén a hegyvidéki sportvezetők közül a „XII. kerület Sportjáért” díjat. Vele beszélgettünk példamutatásról, tehetséggondozásról, a sport és a tanítás szeretetéről.

„Kaptam egy nagy családot”

Semmelweis-nap alkalmából Polgármesteri elismerő oklevelet kapott Kovács Judit. A körzeti ápoló huszonöt éve dolgozik a 11. számú felnőtt-háziorvosi körzetben, dr. Holvay Endre háziorvos mellett. A gyógyítás szeretetéről, test és lélek harmóniájáról és sok egyébről kérdeztük őt.

Muskátlik nyáron

Ha a francia forradalom valahol az Alpokban bontakozott volna ki, akkor a lelkes naptárújítók valamelyik nyári hónapot biztosan a muskátliról nevezik el. Ez az eredendően dél-afrikai növény ugyanis igazán otthon érzi magát az európai nyárban.

Erkel Ferenc utolsó évei a Svábhegyen

Százhuszonöt évvel ezelőtt, 1893. június 15-én halt meg Erkel Ferenc zeneszerző, karmester, zongoraművész, a hazai zenetörténet kiemelkedő alakja. A magyar nemzeti opera megteremtője, a Himnusz megzenésítője élete utolsó négy nyarát a svábhegyi Placht-villában töltötte.

Kiemelt dicséret egy különleges fejlesztésért

Nagyszerűen szerepelt két hegyvidéki diák a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumba járó Fábry-Nagy Enikő és Billing Dániel kiemelt dicséretet kapott fejlesztéséért, egy különleges szünetmentes tápegységért.

Útlevél a sikerhez

Modern biológiai laboratórium, multifunkcionális közösségi terek, korszerű tornaterem – mindez és sok egyéb várja a diákokat a Budapest British International School új épületében, ahol jövő év szeptemberétől gimnáziumi képzés indul. A gyerekek nemzetközi érettségit szerezhetnek, amit a világ összes egyeteme elfogad.

Észrevétlenül átadni a tudást

Mennyi tulajdonságot hozunk magunkkal születésünkkor, és mennyit számít a nevelés? Miben mások a mai gyerekek a negyven évvel ezelőtti óvodáskorúakhoz képest? Hol van a magyar óvodapedagógia helye a nagyvilágban? Ezekről is beszélgettünk Kovács Zsuzsával, a Süni Óvodák vezetőjével, akit a Budapest Fővárosi Közgyűlés Bárczy István-díjjal tüntetett ki a hagyományok tiszteletére épülő, kimagasló nevelőmunkájáért, valamint szeretetteljes óvodaéletet teremtő vezetői tevékenységéért.

Jobb egy „rossz”egyezség, mint egy jó ajánlás

Garanciaidőn belül ment tönkre az újonnan vásárolt cipő, de nem cseréli ki az üzlet? A szolgáltató megemelte a mobiltelefon-előfizetést? Kétszer büntetett ugyanazért a parkolási társaság? Néhány gyakori eset, amelyekben a békéltető testület segíthet megoldani a vitát. Arról, hogy pontosan milyen ügyekben jár el, és milyen eredménnyel, dr. Horváth György elnökhelyettest kérdeztük.

Kutyákra is veszélyes a kullancs!

A kullancsok nemcsak az emberre, hanem a kutyákra is komoly veszélyt jelentenek. Dr. Juhász Péter önkormányzati állatorvos a fertőzött szúnyogok és a nyári kánikula kockázatairól is beszélt lapunknak.

Százhúsz lakóközösség kapott támogatást

Összesen több mint harmincmillió forintot osztott szét a Hegyvidéki Önkormányzat a lakóközösségek között az idei társasházi pályázatokon. Külön jelentkezhettek az ötven albetétnél kisebb, valamint az annál nagyobb házak. Az előre nem látható hibajavításokra, sürgős felújításokra továbbra is igénybe vehető a vis maior keret.

Tehetség gondozásért kapott díjat a Hegyvidéki Önkormányzat

Minden gyermek tehetséges valamiben, ám sokféle tehetség létezik, így ennek kibontakoztatását összetett fejlesztőmunkával lehet elérni. Hosszú évek óta ezzel a szemlélettel hirdeti meg a Hegyvidéki Önkormányzat a gyerekeknek, fiataloknak és pedagógusoknak szóló programjait, amelyekért az idén elnyerte a „Tehetségbarát önkormányzat” díjat.