Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Az otthoni tanulás felértékelte a tanárok munkáját

A gyerekek foglalkoztatása, tanulásra való biztatása erőteljesen a szülőkre hárult az elmúlt három hónapban, ez pedig növelte a tanári munka értékét, elismertségét a köztudatban – mondja dr. Szebedy Tas. A Városmajori Gimnázium igazgatója a távoktatás gyors bevezetése és eredményes alkalmazása kapcsán nagy tisztelettel beszélt munkatársai, valamint a családok alkalmazkodóképességéről és felelősségtudatáról.

A Beethoven-szobor előtti pad már foglalt!

Annyira más volt az idei tanév vége, hogy egy olyan jeles ünnep, mint a pedagógusnap, szinte észrevétlenül tel el a Solti György Zeneiskolában is. Dióssy Krisztina igazgató ugyan köszöntötte kollégáit a közösségi oldalon létrehozott tanári csoportban, de mint beszélgetésünkben elmondta, az idén az anyák napja és a gyereknap joggal „beelőzött”.

„Minket a szülők és a diákok is megbecsülnek”

A Zugligeti Általános Iskola pedagógusai már nagyon várják, hogy ismét találkozhassanak diákjaikkal – mondta el lapunknak dr. Bernyák Adrienn. Az iskola igazgatójával sok más mellett az elmúlt hónapok kihívásairól, a zugligetisek híresen jó közösségéről és a tanárok megbecsüléséről beszélgettünk.

Stolmár László, az első iskolaigazgató a Hegyvidéken

A Hegyvidék több szempontból is kiemelkedik Budapest kerületeinek sorából. Egyik büszkeségünk a sok közül a híresen magas színvonalú oktatás; neves igazgatók, pedagógusok sora kötődnek a környék tanoktatási intézményeihez. Többek között Eperjessy István is, aki 1891-ben a Zugligeti Általános Iskola első igazgatója volt, és méltán nevezik őt a hazai pedagógia egyik úttörőjének. Ezúttal Stolmár László életét és oktatásban betöltött fontos szerepét elevenítjük fel: ő volt a kerület első önálló iskolaigazgatója 1872-től 1885-ig a mai Svábhegyi Jókai Mór iskola elődjében.

Piaci séták, formák és színek tobzódása: itt a nyár!

Június van, végre dúskálhatunk a szebbnél szebb zöldségek, zamatos gyümölcsök között. Hamarosan fejthetjük a borsót, pörgethetjük a parázsburgonyát a serpenyőben – de addig is ragadjuk meg még az alkalmat, és gyorsan konzerváljuk az idei eper ízét, hogy télire is maradjon valami a nyár gazdag terméséből!

Víztakarékosság esővízgyűjtéssel

Azóta, hogy eresz lett a tetők alatt, minden parasztházban egy kimustrált kád is került a csatorna levezető csöve alá, hogy összegyűjtse az esővizet. Mára viszont mintha elfelejtettük volna, hogy az esővíz érték, amellyel nemcsak a vízszámlánkat, de ökológiai lábnyomunkat is hatékonyan mérsékelhetjük.

Egy kis agrometeorológia

Bár a városi hobbikertészek keveset törődnek az előrejelzésekkel – akkor is inkább csak amiatt, hogy kell-e ernyőt vinniük magukkal aznap –, az idei év sajátos tavaszi időjárása még annak is feltűnhetett, aki nem a kert növényein keresztül szembesült vele. Vajon évtizedes kitekintésben is szokatlan esztendőt élünk, és vajon folytatódik ez a tendencia?

Hagyományt teremteni jó!

A hagyományok megteremtésénél talán csak azok fenntartása nehezebb feladat. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kiemelt helyet foglal el a magyar történelmi tudatban. Ahhoz, hogy ez a hagyomány ne csupán unalmas és letudandó emlékezést jelentsen a jeles évfordulókon, jelentős mértékben járult hozzá a televíziós szerkesztő, rendező és városvédő, Ráday Mihály, valamint a 2013-ban elhunyt történész, a reformkor és 1848–49 kutatója, Katona Tamás. Ráday Mihállyal – ahogy az az interjút számos alkalommal megszakító telefonos köszöntésekből kiderült – a születésnapján beszélgettünk Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékhelyei könyvsorozat harmadik, zárókötetéről.

A vastagbélrákszűrés életet menthet

Az óvintézkedések maximális betartása mellett ismét elindulnak a népegészségügyi szűrővizsgálatok, amik koronavírus-tesztelésekkel egészülnek ki – mondta el lapunknak dr. Székely György. Az EKC Új Szent János Kórház és Szakrendelő I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztályát vezető főorvost a vizsgálat menetéről, a vastagbélrák veszélyeiről és a korai diagnózis fontosságáról is kérdeztük.

Átadták a korszerűsített Budai Meddőségi Centrumot

Mindent megteszünk azért, hogy még több gyermek születhessen – fejezte ki köszönetét dr. Konc János, a Budai Meddőségi Centrum főorvosa a Szent János Kórház országos meddőségi központjává váló intézmény átadásán. A centrum 1 milliárd 60 millió forintból korszerűsödött, a kormány támogatásával.

Újra Aktív Hegyvidék

Az egészségmegőrzés és az egészséges életmód megkerülhetetlen része a rendszeres testmozgás. Ehhez biztosít keretet a kerületiek számára ingyenes Aktív Hegyvidék program, amelyet most fokozatosan újraindít a szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft.

Lakossági tiltakozás a magániskola ellen

A Normafa úti lakók tiltakoznak amiatt, hogy a szűk utcájukban, egy megüresedett szállodaépületben magániskola nyíljon, naponta több száz autó megjelenésével ugyanis ellehetetlenülne a közlekedés a környéken, ezzel együtt a környezeti terhelés is nagymértékben növekedne. Az önkormányzat teljes mértékben osztja a lakók aggályait, ezért a településképi bejelentési eljárás keretében a beruházó számára megtiltotta a rendeltetés megváltoztatását, valamint az építési tevékenységet.

Újra zakatol a gyermekvasút

Három hónapos üzemszünet után ismét közlekedik a gyermekvasút. Az újraindítás alkalmából megnyílt a 100 millió forintos beruházással rendbe tett hűvösvölgyi végállomás.