Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sült gyümölcsök illatát viszi az őszi szél

Tartósítunk, dunsztolunk, fagyasztunk, bespájzolunk télire minden jót, amit még kínál az októberi piac. A kamra megtelik befőttekkel, a pince krumplival, hagymával, hiszen a hideg hónapok most a szokásosnál is nagyobb bezárkózást hoznak. Bár az élelmekkel való feltankolás kényszer is, ez nem von le semmit a jóleső érzésből, hogy üvegbe zártuk, zacskóba kötöttük télire a nyár és az ősz zamatát.

Az élre tör a Semmelweis Egyetem vízilabdacsapata

Sokszor elhangzik, hogy a magas szintű tanulás és az élsport nem fér meg egymás mellett. Arra, hogy ez mennyire nincs így, kiváló példa a Semmelweis Egyetem vízilabdacsapata, amelyben jelenlegi orvostanhallgatók, oktatók és már praktizáló orvosok szerepelnek. Ráadásul nemcsak edzeni járnak le a klubnak otthont adó MOM Sport Uszodába, hanem több bajnokságban is elindulnak. A csapatot két éve vezetőedzőként irányító Karácsonyi Vazullal beszélgettünk.

Sportmix minden korosztálynak

Vidám családi sportnapot tartott a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. az Anna-réten. A most először megrendezett Hegyvidéki SportmiXII az egészségmegőrzést is jól szolgálta, ami a járványhelyzetben különösen fontos.

Zenés utazás Toldival és a Diótörővel

Mesés hangversennyel ajándékozták meg muzsikaszerető közönségüket a Solti György Zeneiskola és a Divertimento Kamarazenekar tagjai a zene világnapja alkalmából. A koncertnek köszönhetően többek mellett Csongorral és Tündével, Toldival, a Diótörővel, valamint a Sétáló kiselefánttal is találkozhattunk a MOM Kulturális Központban.

Pór Bertalan változó világa

A huszadik századi magyar avantgárd egyik nagy tehetségű festője volt Pór Bertalan. Az emigrációból hazatérve haláláig a Pasaréti úton lakott, a kilátást házukból nem szokványos felfogású tájképen örökítette meg. A kétszeres Kossuth-díjas, Munkácsy Mihály-díjas festőművész születésének 140. évfordulója alkalmából Tokai Gábor művészettörténész tartott vetített képes előadást a Hegyvidék Galériában.

Száznyolcvan éve épült fel a Városmajorban a Barabás-villa

Harminc évig volt a Barabás család otthona az a különleges klasszicista villa, amely a Városmajorban áll, és a mai napig megcsodálható. A házat a 19. század egyik legjelentősebb festője, Barabás Miklós építtette 180 évvel ezelőtt. A reformkor szinte minden jelentős alakja megfordult ott, köztük Bajza József, Toldy Ferenc, Vörösmarty Mihály és Erkel Ferenc is. A festőművész önéletrajzi írásai segítségével idézzük fel az épület történetét.

Sajátos év a hulladékkezelésben

A hulladék kérdése a technológiák fejlődésével sem akar feledésbe merülni. Sőt, a fogyasztás növekedésével egyre többször és megkerülhetetlenebbül kerül napirendre. Ez az év a hulladékok keletkezésében és gyűjtésében is sajátosnak bizonyul.

Valóban környezetbarát az elektromos autó?

A címben feltett kérdés egyre gyakrabban megfogalmazódik a kerületünk útjain elszaporodó elektromos járművek láttán. A válasz összetett, és sokszor megalapozatlan tévhitek is torzítják a képet. Összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat.

Levendulakert a kerület központjában

Mi, emberek, szomorkásnak éreztük az esős, őszi időt, a Hegyvidéki Kulturális Szalon ünnepélyesen felavatott kertjében pompázó levendulacsemeték és társaik viszont cseppet sem bánták az égi áldást. Nagyobb szükségük is van vízre, mint felemelő szavakra, hogy megerősödve illatos virágokat kínáljanak jövőre a városközpont viráglátogató rovarjainak. Levendulakert-avatón jártunk.

Kerékpáros fejlesztési lehetőségek a Hegyvidéken

A járvány az élet sok területén kényszerű visszalépéseket, tétlenséget és várakozást hozott, de a kerékpáros közlekedés épp most kapott nagy lendületet. A városban feltűnően sok a biciklista, és ebből a tendenciából a speciális adottságú XII. kerület sem maradt ki. A fejlődés további lehetőségeiről kérdeztük Halász Áront, a Magyar Kerékpárosklub kommunikációs referensét, elnökhelyettes-szóvivőjét.

Bokrétaünnep a református óvodában

Egy évvel ezelőtt az alapkőletétellel vette kezdetét a 120 férőhelyes Bárányfelhő Svábhegyi Református Óvoda építése a Felhő utcában. Az épületszerkezet a tereknek megfelelően elkészült, amit az ilyenkor szokásos bokrétafa elhelyezésével ünnepeltek meg az építők és az építtetők.

Adományautók a kórházaknak

A Szent János Kórházban adták át a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács által kórházak számára vásárolt gépjárműveket. Az eseményen jelen voltak Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, Soltész Miklós államtitkár, valamint a karitatív szervezetek vezetői és a kórházak képviselői.

Mindenkinek üzen a megújult feszület

Kalandos története van a Diana utcai feszületnek, sorsa hűen tükrözi az elmúlt száz év magyar közállapotainak változását. Most részben a Hegyvidéki Önkormányzatnak köszönhetően és még inkább a helyi közösség összefogása eredményeként visszakapta régi dicsőségét.

Díszpolgár lett Rófusz Ferenc Oscar-díjas rajzfilmrendező

Magyarországon dolgozó alkotóként először kapott Oscar-díjat Rófusz Ferenc rajzfilmrendező, akit A légy című animációs rövidfilmjéért jutalmaztak aranyszobrocskával 1981-ben. A művész, aki most már a Hegyvidék Díszpolgára címet is büszkén viselheti, ezer szállal kötődik a XII. kerülethez: itt nőtt fel, és egy hosszabb kanadai kitérőt követően ide tért vissza közel húsz évvel ezelőtt.

Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat

A Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával az idén is havi rendszeres ösztöndíjhoz juthatnak a szociálisan rászoruló egyetemi és főiskolai hallgatók, valamint a felsőoktatási intézménybe jelentkező fiatalok.