Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nyári finomságok kicsiknek és nagyoknak

Kinyíltak a napernyők az erkélyeken, megteltek a balatoni üdülők. Aki teheti, vízpartra menekül, vagy a városban teremti meg magának a kikapcsolódás, a feltöltődés lehetőségét. Hegyvidékünk ilyenkor csendesebb, alábbhagy a nyüzsgés, és az itthon maradók ennek minden előnyét kiélvezhetik. Végre több idő jut magunkra, az otthonunkra is, és persze ne feledkezzünk meg a barátokról sem! Kicsit a századelő „carpe diem” hangulatában pótoljuk most a múlt év elmaradt találkozásait is, hiszen ki tudja, meddig tehetjük meg… A hangulatos összejöveteleket pedig ízletes, nyárias fogásokkal tudjuk még szebbé varázsolni.

Dámák és előkelőségek a svábhegyi „tengerszemnél”

Habár a Hegyvidék soha nem a fürdőiről volt híres, az 1930-as években sok hazai és külföldi előkelőség is kifejezetten egy strand miatt látogatott el ide. A Svábhegyi Szanatórium luxusfürdője, amelyet 1934 nyarán József Ferenc királyi herceg avatott fel, gyönyörű panorámájával igazi látványosság volt.

Vizuális gyűjtés egy átláthatatlan időszakból

A Rákosi- és a korai Kádár-korszak börtönvilágát, a kommunista diktatúra meghatározó helyszíneit térképezik fel, mutatják be jelenkori állapotukban Kovalovszky Dániel fotográfus munkái a Hegyvidék Galériában. A kiállításon látható felvételek olyan idős emberek portréival, személyes történeteivel egészülnek ki, akik a művész által dokumentált helyeken raboskodtak politikai fogolyként.

Villámárvizek elleni védelem a Hegyvidéknek

Négy év áll rendelkezésre a hirtelen lezúduló csapadék által okozott károk megelőzési módszerének és a lehulló víz hasznosításának kidolgozására a Hegyvidéki Zöld Iroda által nemrég elnyert pályázat keretében. A projekt összetett kutatási és modellezési rendszert állít fel, ami alapján kiépülnek az előrejelző rendszer és az esővíz károkozását megakadályozó, a hasznosítást lehetővé tevő tározók.

Településfejlesztési díjat kapott az önkormányzat

Az idén először díjazott példamutató, újszerű projekteket a Településfejlesztési Szövetség. Közösségfejlesztés kategóriában a Hegyvidéki Önkormányzat által létrehozott Méhbarát Kerület Programot találta a legjobbnak a zsűri.

Falra mászik a városmajori diák

Napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő sportága a falmászás, vagy más néven versenymászás, amely a hamarosan kezdődő tokiói olimpián is bemutatkozik. A Városmajori Gimnázium diákjával, Jároli Nórával beszélgettünk, aki már a magyar válogatott mezét is felölthette magára.

Közös problémánk: a parlagfű

Hodie mihi cras tibi (Ma nekem, holnap neked) – mondja a latin, örök érvényű ókori megfigyelésre alapozva. Pedig akkoriban még nem gyomosított Európában a parlagfű, amelynek virágpora miatt ma több mint minden ötödik honfitársunk nyári allergiás tünetektől szenved. Aki még nem érintett, az sem határolódhat el a kérdéstől, mivel a betegség bármely életkorban kialakulhat.

Óvjuk a gyerekeket a leégéstől!

Hétágra süt a nap, a gyerekek ilyenkor nem is lehetnének jobb helyen, mint a szabad levegőn – de csak akkor, ha gondoskodunk a folyamatos védelmükről, és óvjuk bőrüket a káros sugaraktól! A bőr nem felejt, a gyermekkori leégések árát mindenki csak évtizedekkel később fizeti meg, de akkor nagyon.

Múltőrző életműdíjas főorvos a Szent János Kórházból

Dr. Katona József szájsebész főorvos 1973 óta dolgozik a Szent János Kórházban, és közben ápolja annak múltját, vigyázza relikviáit. Álma, hogy a nemrég kezdődő átalakítás-átépítés után létrejöjjön egy múzeum, ahol a magyar egészségügy és szeretett kórháza emlékeit is megtekintheti majd minden érdeklődő. Nem is kerülhetett volna jobb helyre a Semmelweis-nap alkalmából átadott Szent János Kórházért életműdíj, mint ahhoz az emberhez, akinek az egész életműve ide kötődik.

Jelentős felújítások kezdődtek a Szent János Kórházban

Felújítási munkálatok zajlanak a Szent János Kórház központi telephelyének számos épületében, a Kútvölgyi-tömbben és a Budai Gyermekkórházban. A jelenlegi, a hamarosan induló és a következő években megvalósuló fejlesztésekről dr. Molnár-Gallatz Zsolt stratégiai főigazgató-helyettes adott átfogó képet.

„Én biztosan nem fogok visszalépni”

A 2022-es országgyűlési választáson induló hegyvidéki jelöltek száma kettőre bővült. Fürjes Balázs, a Fidesz–KDNP politikusa után Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke és önkormányzati képviselője is bejelentette részvételét. Mit szeretne elérni a viccpártként egyre kevésbé jellemezhető politikai szervezet? Miért nem akarnak részt venni az előválasztásban? Valódi ígéretek nélkül mit tudnak ajánlani a választópolgároknak? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre adott válaszokat lapunknak a „kétfarkúak” XII. kerületi képviselőjelöltje.

„Megállni tilos” táblák a Németvölgyi úton

„Megállni tilos” táblákat helyeztetett ki a Hegyvidéki Önkormányzat a Németvölgyi úton; újabb járatokon vezeti be a Budapesti Közlekedési Központ az első ajtós felszállási rendet; már a Normafára közlekedő buszokon is szállíthatunk kerékpárt; útszűkületre és parkolási korlátozásokra számíthatunk közműépítések miatt. Közlekedési hírek a tömegközlekedőknek és az autósoknak.

Az oltás az egyetlen megoldás a COVID delta variánsa ellen

A szakértők szerint közeledik a koronavírus negyedik hulláma, azonban van megoldás az egyre gyorsabban terjedő delta variáns ellen. Ez pedig az oltás, amit a gyerekeknek is feltétlenül meg kell kapniuk – tanácsolja dr. Gilly Gyula, aki az orvosi egyetem elvégzése után a londoni School of Hygiene & Tropical Medicine-ben, a világ egyik legjelentősebb népegészségügyi és epidemiológiai tudásközpontjában szerezte meg a másoddiplomáját. A Hegyvidéki Önkormányzat egészségügyi szakértőjével beszélgettünk.