Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Wein János, a „parti szűrés atyja”

A vízhordás története után ezúttal arról lesz szó, hogy miként alakult ki az első vízvezeték-hálózat a Hegyvidéken, kiknek a nevéhez fűződik a létrejötte, és milyen hatásai voltak.

A budapesti városvédők templomtörténeti csoportja

Előző lapszámunkban bemutatkozott a Budapesti Városvédő Egyesület (BVE) annak apropójából, hogy nemrég költözött a Böszörményi út 13–15. szám alá. Most a BVE Templomtörténeti csoport munkájáról lesz szó röviden.

Szerény és csöndes munkával minél messzebb jutni

Kerekded, simogatni való figurák, amelyek mindig az ég felé néznek. Leginkább talán így lehet leírni röviden Boldi (Szmrecsányi Boldizsár) hegyvidéki szobrászművész szobrait, amelyek közül nem eggyel köztereken is találkozhatunk. A kedvesen bumfordi, néha meseszerű alakok mosolygásra késztetik az embert. Éppolyan pozitív kisugárzásúak, mint megálmodójuk, aki március 15-e alkalmából Kossuth-díjat kapott.

Egy világcsavargó jazzénekes a Nyitott Műhelyben

Nagy örömet okozhat egy előre meghirdetett zenei program, azonban talán még erősebb az élmény, amikor váratlan meglepetésként egy spontán létrejövő koncert szem- és fültanúi lehetünk. Ez utóbbi történt néhány napja is.

Szokatlan május eleji páros: öreg krumpli, ifjú sóska

Aki veteményezni szokott, az tapasztalja, hogy a sóska, mintha kárpótolni akarna minket a hosszú téli várakozásért, hirtelen harsányzöld leveleket növesztett, akkorákat, hogy már akár több evésre valót is le lehet csipkedni róla. Ebből lesz a finom krémleves, valamint a közhiedelemmel szemben nem tejföllel, hanem tejjel szelídített, selymes sóskamártás, ami egy leheletnyi cukrot is elbír. A zsenge sóskalevél pikáns ízt kölcsönözhet a salátáinknak és – mint a példák mutatják – olyan ételeknek is, amikre eddig nem is gondoltunk. Természetesen a piacon kapunk bőven, hiszen most van az igazi szezonja. A jó öreg tavalyi burgonya viszont kezd csírázni, a héja összeráncosodik, szinte könyörög, hogy használjuk már el. Az unalmas főtt és sült krumpli meg a krumplipüré mellett van néhány jó ötlet, amivel új formában lehet tálalni. Például leszeletelve, tésztába forgatva ropogósra sütni. Ha ráadásul még egy kevés friss zöldfűszert – rozmaringot, kakukkfüvet, metélőhagymát – szórunk a tésztába, tavaszias fogásként is megállja a helyét. A legnagyobb meglepetés azonban a krumplitorta! Érdemes kipróbálni, finom, puha, szinte krémes tésztája még napok múlva is élvezhető.

Ismét alulmaradt a fogaskerekű

Sokat kellett rá várni, immár három év telt el az utolsó „Előzd meg a fogaskerekűt!” viadal óta. Az idén viszont végre nem szólt közbe a koronavírus, így a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. ismét megrendezhette a főváros legnagyobb szintkülönbségű futó-, kerékpár- és túraversenyét.

Útsorfákat ültetett a FŐKERT a Hegyvidéken

Tavaly ősszel és az idén tavasszal a FŐKERT kertészei összesen 364 fát ültettek ki a Hegyvidék fővárosi kezelésű útjai mentén. Fajok és fajták tekintetében is változatos a kép, ezért érdemes kicsit közelebbről is megismerkedni új lakótársainkkal.

Az egész bolygót érinti az éghajlatváltozás

A napjainkban egyre aktuálisabb éghajlatváltozás problémájáról, jeleiről, hatásairól tartott ismeretterjesztő előadást dr. Pálvölgyi Tamás klímakutató, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.

Beporzóbarát virágok ajándékba

A Hegyvidéki Önkormányzat az idén is virágcsomagokkal kedveskedik a kerületieknek. A szokásos muskátlik mellett olyan egynyári virágpalánta-csomagot is kaphatunk, ami a beporzó rovarok által kedvelt kerti virágokat tartalmaz. A 6 muskátlipalántát vagy 10 egynyári virágot rejtő tálcák közül a polgármesteri hivatal épületének (XII., Böszörményi út 23–25.) Kiss János altábornagy utca felőli oldalánál lehet választani május 14-én 9–12 óráig (vagy a készlet erejéig). A csomagokban mézvirág-, bársonyvirág- és liszteszsálya-palánták lesznek.

Jurta a Gesztenyés kertben

Hónapok óta borzolja a kedélyeket a Gesztenyés kertben felállított jurta. A parkba látogatók nem értik, hogyan kerülhetett ide ez az építmény egy mobil illemhely és kisebb sátrak társaságában. Utánajártunk a lakossági panaszoknak, és alább a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól kapott tájékoztatást is ismertetjük.

Klímabarát Díjat kapott négy település

A Klímabarát Települések Szövetségének 2021-ben meghirdetett pályázatán négy település klímavédelmi sikerei érdemeltek ki elismerést. A Klímabarát Díjat a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban megtartott rendezvényen vehették át az érintett helyek képviselői.

Folytatódik az irodaépületek bontása

Miközben a Beethoven utcai, egykori Express szálló épülete már szinte teljesen eltűnt a föld színéről, a Böszörményi út 20–22. szám alatti, hatemeletes irodaépület hátsó frontjának bontása is megkezdődött. A munkálatok részleteiről, a következő hetek parkolási korlátozásairól, továbbá a szomszédos lakóházak folyamatos ellenőrzéséről, valamint a bontás után szabadon maradó tűzfalak önként vállalt szigeteléséről Orbán Imre, a BBSZ Ingatlan 2022 Kft. ügyvezetője beszélt lapunknak.

Még több család kap támogatást

Nagymértékben visszaesett a vagyon elleni bűncselekmények száma – erről az örvendetes hírről is beszélt a XII. kerületi rendőrkapitányság vezetője az áprilisi önkormányzati testületi ülésen. A képviselők egyebek mellett a pénzbeli és természetbeni ellátások jogosultsági összeghatárának újabb emeléséről is döntöttek.

Összeült a Hegyvidéki Útfejlesztési Testület

A kommunális adóból származó bevételeket a képviselő-testület döntése értelmében út-, lépcső- és járdaépítésekre, -felújításokra, -karbantartásra fordítja a Hegyvidéki Önkormányzat. Arról, hogy pontosan milyen nagyobb fejlesztések történjenek, a civilekből álló és választott Hegyvidéki Útfejlesztési Testület hoz döntést.

Elkészült a második világháború áldozatainak új emlékműve

A holokauszt emléknapján a Hegyvidéki Önkormányzat felavatta a második világháború XII. kerületi áldozatainak új emlékművét a Városmajorban, a Jézus Szíve-plébániatemplom mellett. Az avatóünnepséget követően a résztvevők emlékséta keretében ellátogattak a környékbeli nyilas tömeggyilkosságok helyszíneire.

Hirdetmény az óvodai felvételről

A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendeletben meghatározottak alapján a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat fenntartásában működő óvodákban a beiratkozás eljárásrendje a 2022–2023. nevelési évben a következő.