Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Történelmi legendákról mesélő tablók

Mátyás király, Erzsébet királyné és Kossuth Lajos helyi kötődéseit is részletesen bemutatja a Történelmi emlékhelyek a Hegyvidéken című kiállítás a polgármesteri hivatalban. A tablókat a Budapesti Városvédő Egyesület XII. kerületi csoportja készítette el az önkormányzat támogatásával.

Bolyongó Erzsébet királyné-szobrok

Mítoszok és visszaemlékezések gazdag tárháza maradt ránk Erzsébet királynéról, Ferenc József hitveséről. Az iránta érzett szeretet és rajongás másfél évszázad alatt sem múlt el. Az 1860-as évek óta városrészeket, utcákat, tereket, hidakat neveztek el róla szerte a Kárpát-medencében; szinte minden magyar városban felállították egész alakos vagy mellszobrát, domborművét vagy emléktábláját. A különleges tisztelet a mai napig megmaradt, bár az 1950-es évek diktatúrája minden erőfeszítéssel ki akarta törölni az emlékét, eltávolítva szobrait, kicserélve a terek, utcák neveit. A rendszerváltoztatás kellett ahhoz, hogy visszakerüljenek az utcatáblák és a raktárakban tárolt képzőművészeti alkotások.

Fényfogások a fotográfia és a festészet határán

Gábor Enikő művei különleges helyet foglalnak el a magyar képzőművészetben. Munkái sok lehetséges megközelítés révén reflektálnak a kép jelenlegi helyzetére, a digitális és virtuális korszak eredményeire és hatásaira, amiről mi is meggyőződhetünk a Hegyvidék Galériában nemrég megnyílt retrospektív kiállításán.

Képesség, kreativitás, elkötelezettség

Születésnapi kiállítás nyílt a Galéria 12 Kávézó és Borbárban. A 80 esztendős Tahin Gyula fotóművész felvételein főként a természeti és az épített környezet jelenik meg.

Novembertől tavaszig sülve-főve sütőtök

Hideg téli estéken a sülő tök illata megbékíti az embert a világgal. Ha már beteltünk a frissen sült formájával, kipróbálhatjuk más változatban is. Sülve, főve egyaránt jó, ráadásul sok olyan egyszerű fogást is készíthetünk, amire korábban nem is gondoltunk. Csodás köret, leves, saláta, töltelék lehet belőle, de még süteményben sem elképzelhetetlen.

A sütőtökszezon novemberben megkezdődik, és egészen jövő tavaszig tart. Nemcsak a húsát, hanem a magját is becsüljük meg, soha ne dobjuk ki! A lapos kis magok megpirítva bármikor elropogtathatók, a mangán és a szelén kivételével az összes nyomelemet tartalmazzák, tele vannak fehérjékkel, értékes zsírsavakkal és fiatalító nukleinsavakkal. Késleltetik az öregedési folyamatokat, segítségükkel megcsappanhatnak a zsírraktárak, fogyni vágyóknak ideális nassolnivaló. És akkor még nem beszéltünk a magokból préselt olajból, ami aranyat érő patikaszer.

Többféle formájú sütőtök közül választhatunk. A sonka alakú kanadai tök általában édesebb, a kerek kobak formájú kevésbé, de akár meg is cukrozhatjuk, vagy mézzel meglocsolhatjuk. Az a fontos, hogy ez a C-vitaminban és béta-karotinban különösen gazdag, immunerősítő termés minél gyakrabban kerüljön a tányérunkra!

„A tanulás legalább annyira fontos, mint a sport”

Nagy Csongor országos versenyeket nyer úszásban, az UTE-ban Kós Hubert Európa-bajnokkal edzik együtt, ám a tanulást ugyanolyan komolyan veszi, mint a sportolást. A Tamási Áron iskola diákjával beszélgettünk, aki jogásznak készül, miközben a sportkarrierről sem mond le.

A türelem zamatos biogyümölcsöt terem

Évek óta kedvezményes áron igényelhetnek a XII. kerületiek kis gondozási igényű, hagyományos, magyar fajtákhoz tartozó gyümölcsfákat a „Gyümölcsöző Hegyvidék” program keretében. A növényeket mindig az ültetés optimális időszakában adják át a Hegyvidéki Zöld Iroda munkatársai, így volt ez az idén is.

Játékkal a demenciabetegségek ellen

A 65 év feletti hegyvidékieket szeretné megóvni a demenciabetegségek rémétől az önkormányzat. Ezért – elsőként az országban – olyan szűrőprogramot hirdetett, amiben mindenki otthon, a számítógépe, laptopja vagy okostelefonja segítségével tud részt venni. Ráadásul még jól is szórakozhat közben, ugyanis számítógépes játékokkal kell játszania. Arról, hogy miért fontos ez, és mi történik a játék után, Csukly Gábor pszichiátert, a program szaktanácsadóját kérdeztük.

Adventi programok a Városháza téren

Advent a Hegyvidéken címmel az idén is megszervezi karácsonyi vásárát a Hegyvidéki Önkormányzat. A rendezvény a korábbiakhoz képest kisebb léptékű, működésében energiatakarékosabb lesz, ellenben nagyobb hangsúlyt helyez a bensőséges hangulatra, a közösségekre, a kikapcsolódásra és az ünnepre hangolódásra.

Videós online ügyintézés otthonról, akár hivatali időn kívül is

Már külföldről is kezdeményeztek videós online ügyintézést a Hegyvidéki Önkormányzat adóigazgatási irodájánál. Az önkormányzati szférában egyedülállónak mondható, októberben bevezetett hegyvidéki videós ügyintézés kényelmes, gyors, személyre szabható, ráadásul pénztárcakímélő szolgáltatást kínál mindazoknak, akik nem tudnak, vagy nem szeretnének személyesen befáradni a polgármesteri hivatalba. Az újítás további előnye, hogy a hivatali időn túl is igénybe vehető. Az ügyintézők hétfőtől csütörtökig este hat óráig állnak a polgárok rendelkezésére a Zoom videós felületen keresztül. Jelenleg az adóigazgatási, valamint a városrendezési és főépítészi iroda szolgáltatásai érhetők el ezen a platformon.

„Most érzem igazán, hogy a saját rendelőmben vagyok”

Elkülönített bejáratok, csendes és tágas terek, lift, korszerű berendezések. „Az elmúlt időszakban sokat kellett dobozolnunk, de megérte!” – mondta dr. Kenyeres Zsuzsanna felnőtt háziorvos, aki kollégáival együtt most már a teljesen felújított, Szilágyi Erzsébet fasor 18. szám alatt található rendelőegység emeletén fogadhatja a hegyvidéki betegeket.

Folytatódik a garázsvásár a Hegyvidéken!

A Hegyvidéki Kipakoló egy közösségi piac, ahol a helyi lakosok kínálnak használt ruhákat, tárgyakat, könyveket és eszközöket a budai zöldövezet utcáin. Gyere, válogass és bukkanj értékes kincsekre, vagy hozd el azokat a dolgaidat, amiket már nem használsz, de mások örülhetnek neki! Legközelebb szeptember 25-én 10.00 és 14.00 között.