Virágos kel, kelvirág, közismert nevén: karfiol
A népszerű, kora ősztől késő tavaszig kitartó zöldség, a karfiol a vadkáposzta egy termesztett változata. Nem véletlenül kapta a címben szereplő szép neveit, mert nem a leveleit, a gyökerét, a termését, hanem a húsosan megvastagodott fehér virágait fogyasztjuk. Őse eredetileg a Földközi-tenger keleti részén terjedt el, és máig főleg Európa kedvelt zöldségféléje. Több erénye van: alacsony a kalóriatartalma, sok benne a C-vitamin (amit mélyhűtött állapotában is megőriz), ásványi sókban és folsavban gazdag. Ideális táplálék fogyókúrázóknak. Kitűnő húspótló, például rántva, de akár darált hússal rakva laktató fogás lehet belőle. Jóízű levesek alapanyagául szolgálhat, párolva még saláták alkotórészévé is válhat. Savanyúságnak eltéve szintúgy kitűnő.