Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Virágos kel, kelvirág, közismert nevén: karfiol

A népszerű, kora ősztől késő tavaszig kitartó zöldség, a karfiol a vadkáposzta egy termesztett változata. Nem véletlenül kapta a címben szereplő szép neveit, mert nem a leveleit, a gyökerét, a termését, hanem a húsosan megvastagodott fehér virágait fogyasztjuk. Őse eredetileg a Földközi-tenger keleti részén terjedt el, és máig főleg Európa kedvelt zöldségféléje. Több erénye van: alacsony a kalóriatartalma, sok benne a C-vitamin (amit mélyhűtött állapotában is megőriz), ásványi sókban és folsavban gazdag. Ideális táplálék fogyókúrázóknak. Kitűnő húspótló, például rántva, de akár darált hússal rakva laktató fogás lehet belőle. Jóízű levesek alapanyagául szolgálhat, párolva még saláták alkotórészévé is válhat. Savanyúságnak eltéve szintúgy kitűnő.

Hó nélkül is lehetett síelni a családi sportnapon

Az első fővárosi síverseny a Normafánál zajlott 1909. február 28-án, méghozzá rövid lesiklásban, műfutásban és ugrásban. Ezeket is kipróbálhatták az érdeklődők a Magyar Sí Szövetség őszi családi szezonnyitó sportnapján a Normafa Park Látogatóközpontban, ahol a nyári sípályának köszönhetően még hóra sem volt szükség.

Megkezdődött a hegyvidéki diáksportbajnokság

A Hegyvidék legnagyobb sportprogramja az egész tanévet felölelő diáksportbajnokság, amin az általános iskolásoktól a gimnazistákig több ezer tanuló vesz részt. Az idén hét sportág – atlétika, kosárlabda, labdarúgás, partizán, röplabda, sakk, túrázás – szerepel a versenynaptárban. Az iskolák az eredmények és az indulók száma után pontokat kapnak, a legtöbb pontot gyűjtő intézményeket az év végén megjutalmazza a szervező.

„…áradjon e környékről a szabadság szelleme”

Kétszázhúsz éve, 1802. szeptember 19-én született Kossuth Lajos Monokon. A magyar szabadságharc szellemi vezére számtalan szállal kapcsolódik a Hegyvidékhez. Az évforduló kapcsán most felelevenítjük itteni kirándulásait, elfogatása történetét, valamint a főváros első Kossuth-szobra létrejöttének körülményeit is.

Ünnepi megemlékezés október 23-án

Ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulójának tiszteletére október 23-án 10 órakor a MOM Kulturális Központban.

Lehetőségek és kihívások az idősellátásban

Az Idősbarát önkormányzat díjjal kitüntetett települések vezetői, valamint szakértők találkoztak a Hegyvidéken, hogy egy konferencia keretében megosszák egymással az idősellátással kapcsolatos tapasztalataikat. Az „Idősödő társadalom: lehetőségek és kihívások” címmel szervezett szakmai fórumon számos sikeres kezdeményezést ismerhettek meg a résztvevők.

Takarékossági intézkedések a hegyvidéki intézményekben

A feltartóztathatatlanul növekvő energiahordozó-árak a közintézmények működését is megnehezítik. Az energiamegtakarítás lehetőségeiről adott áttekintést lapunknak dr. Horváth Miklós, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék energetikai szakembere.

Önkormányzati segítség a tanévkezdéshez

Tanévkezdetkor a szülőknek meg kell vásárolniuk a szükséges iskolai felszerelést, tanszereket. A Hegyvidéki Önkormányzat az alábbi támogatásokkal szeretne segítséget nyújtani az iskolakezdéshez, az iskolában fizetendő költségekhez.