Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Ökölnyi nagyságú kis diákból” híres portréfestő

Barabás Miklós életének számtalan kiemelkedő és fontos időszaka volt, de a legkedvesebb éveit minden bizonnyal itt, a Hegyvidéken, a Városmajorban töltötte 1840 és 1870 között. A híres festőművész számára a környék és a villája egyet jelentett a családjával, a békével, a szeretettel, ami érződik szinte minden önéletrajzi írásából, történetéből és kellemes, vidám hangulatú festményéből. A Városmajor volt az első hely, ahol fiatalkorának viharos évei után igazán otthon érezhette magát. Halálának 125. évfordulója emlékére – 1898. február 12-én hunyt el Budapesten – az alábbiakban kevésbé ismert történetekkel idézzük fel, hogyan lett a szegény kisfiúból a kor leghíresebb portréfestője.

A fel nem használt energia a legolcsóbb

A hőszigetelés miatt megjelenik a penész, és nem szellőzik az épület? Speciális vakolattal vagy festékkel helyettesíthető a hagyományos hőszigetelés? Milyen anyagokat érdemes választani? Az elszabadult energiaárak miatt a hőszigetelés kérdései aktuálisabbak, mint valaha, ezért talán nem is olyan meglepő, hogy rekordszámú érdeklődő kísérte figyelemmel a Hegyvidéki Zöld Iroda által szervezett legutóbbi épületenergetikai előadást.

„Saját méz” a normafai kaptárokból

A korábbi időszak jó tapasztalatait látva ebben az évben még több lehetőség nyílik a Hegyvidéken a háziméhek csodálatos életének megismerésére és a szomszédságunkban gyűjtött biomézek megkóstolására. Amíg a rovarok a tavalyi méz maradékát fogyasztva még a kaptárban pihennek, mi Kutasi Tamás méhészt a közeljövő terveiről kérdeztük.

A jövőn szeretne változtatni a Hegyvidéki Zöld Kör

A helyi környezettudatosságot szeretné előmozdítani szóval és tettel a Hegyvidéki Zöld Kör. A négy kerületi szomszédasszonyunk által életre hívott civil kezdeményezés tagjai alulról építkeznének, akár a gyerekeket is bevonva, hiszen az ő jövőjük a tét.

Folytatódik a kerületi faültetés

A tavaly tavaszi, nagyobb léptékű fásítás után ősszel is több hegyvidéki főútvonalon ültetett fákat a FŐKERT. A kerületzöldítés az idén is folytatódik.

„A legfontosabb, hogy a lényegre figyeljünk!”

Szerelem, szabadságvágy, féltékenység, bosszú, hit. Magasba törés, Baljós fordulat, Otello, Angyali üdvözlet, De profundis – alkotások, amik az emberi érzések ábrázolásával tartanak tükröt a világnak. Károlyi András grafikus-festőművész munkái gondolatébresztő utazásra hívnak a Galéria 12-ben.

Írországot varázsolja a Hegyvidékre a Bran

Egy csepp Írország – ez volt a címe annak az estnek a Jókai Klubban, amire 1993-ban meghívták Kovács Gáborjánt, aki fiatal, magyar szakos bölcsészként az ír kultúrát kutatta, és másfél évet töltött el a corki egyetemen. Aztán amikor kiderült, hogy van egy ír folkzenét játszó együttese, rendszeresen járt ide már zenészként is. Néhány év elmúltával hirtelen véget ért a hazai ír zenei divat, de a Bran már otthon volt a Jókai Klubban, és maradt is harminc éven át. Zenével, tánccal, mesékkel és képekkel varázsolják Írországot a Hegyvidékre.

Ritka jó rétesek sósan, édesen

Nem fér hozzá kétség, hogy a rétes az egyik legkedveltebb tésztafélénk. Annak ellenére, hogy szinte mindnyájan szeretjük, senkit sem biztatunk arra, hogy fogjon bele az eredeti recept szerinti, autentikus rétestészta készítésébe, mert az bonyolult, hosszadalmas és nagy rutint kívánó feladat. Miért is tennénk, ha a készen kapható réteslapok tökéletesen megfelelnek a célnak? A hangsúly a tölteléken van, amibe viszont mindenki beleadhatja, „amije csak van”, és nemcsak az édes, mákos, diós, túrós, gyümölcsös rétesekre gondolunk, hanem az olyan sós, fűszeres, zöldséges, húsos változatokra is, amik eddig talán nem jutottak az eszünkbe. Egyvalamit jegyezzünk meg: a kész réteslapok közét és tetejét jól be kell olajozni-vajazni, hogy sülés közben ne ragadjanak össze. És az édesek mindegyikéhez nagyon illik a vaníliamártás!

„A kézilabdában ki tud bontakozni az egyéniség”

Labdaügyességre, robbanékonyságra, gyors gondolkodásra is szükség van ahhoz, hogy valaki sikeres kézilabdázó legyen. A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium 11.-es diákjával, Juhász Gergővel beszélgettünk, aki egyre jobb eredményeket ér el az egyik legnépszerűbb labdajátékban.

Szén-dioxid-lézeres készüléket kapott a Kútvölgyi úti szakrendelő

A legkorszerűbb, szén-dioxidos sebészeti lézerrel gazdagodott a Szent János Kórház Kútvölgyi úti szakrendelőjének eszközparkja a Hegyvidéki Önkormányzat és a kormány támogatásának köszönhetően. A különleges berendezést főként a bőrgyógyászok tudják majd használni, de bizonyos problémák esetén a nőgyógyászat és a fül-orr-gégészet területén is kiválóan alkalmazható.

Van kiút a közlekedési problémákból

Autópálya-forgalmú Alkotás utca, lerobbant állapotú Déli pályaudvar, hiányzó buszsáv a Budakeszi úton és fejlesztésre váró fogaskerekű vasút. Egyebek mellett ezeket a közlekedési problémákat és beavatkozási lehetőségeket vázolták fel szakértők Pokorni Zoltán polgármesterrel közösen az Urbanisztikai beszélgetések címmel elindított rendezvénysorozat első összejövetelén.

Jól állnak férőhelyekkel a hegyvidéki óvodák

A járvány miatti kétéves kényszerszünet után ismét megtartotta a Hegyvidéki Önkormányzat az Óvodakóstolgatót. Az érdeklődő szülők a beiratkozás menetéről tájékozódhattak, megismerkedhettek a XII. kerületi óvodákkal, és az óvodakezdés megkönnyítéséhez is kaptak néhány hasznos tanácsot.