Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Elhivatottnak, sőt elvetemültnek kell lenni!”

Egy hegyvidéki sportoló már biztosan ott lesz a nyári úszó-világbajnokságon. Flück Nórával, a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium diákjával, a Jövő SC FCSM versenyzőjével beszélgettünk, aki az áprilisi országos bajnokságon vívta ki a jogot arra, hogy gyorsúszásban képviselje a magyar színeket Fukuokában.

Májusi ígéretek és kísérletek a konyhában

Május ősi magyar neve az Ígéret hava. Vitathatatlanul a természet megújulásának, a tavasz teljességének, az életörömnek az időszaka, és ezt a pozitív változást tapasztalhatjuk a konyhában is. Igaz, hogy ilyenkor még minden primőr drága, de kevesebbet – a „tavalyi” alapanyagokkal ötletesen kiegészítve, alkalmasint a kevésbé ismeretlenekkel társítva – azért tehetünk az asztalra. Ilyen lehet például az avokádó, ez az egzotikus gyümölcs, vagy néhány friss fűszernövény, köztük a turbolya, ami bőven terem a kertek alján. Magyar népies neve: illatos turbolya, olasz saláta, zamatos turbolya. Az ánizsra emlékeztető szagú, édeskés ízű, egynyári növényt már a rómaiak is használták. A francia konyha ma is kedvelt fűszere, zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások, sült húsok, gombás fogások ízesítője. Kora tavasszal megjelenő, zsenge hajtásaiból saláta is készülhet. Édespetrezselyemnek is nevezik, noha íze erősen eltér a petrezselyemétől, mivel gyenge, zamatos levelei édeskések és ánizsillatúak. Ha szorul a hurok, azaz nem jutunk turbolyához, petrezselyemmel helyettesíthetjük.

Egy sokoldalú művész jubileumi kiállítása

Kecskeméti Kálmán tavaly ünnepelte a 80. születésnapját, de a koronavírus-járvány miatt csak most kerülhetett sor a köszöntésére a Galéria 12 Kávézó és Borbárban. Természetesen egy kiállítással egybekötve: a képzőművész festményeiből és grafikáiból látható válogatás június 10-ig.

„Tovább visszük kisvonatunkat, egészen Hűvösvölgyig! Előre!”

Alig egy hónapja ünnepeltük a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút létrehozásának 75. évfordulóját. 1948. április 11-én kezdődtek meg az építkezési munkálatok, és néhány hónappal később, július 31-én már a forgalom is elindult a vonal első szakaszán. A megállók között volt a csillebérci Úttörőváros is, amely szintén 1948 nyarán nyitotta meg kapuit.

Hegyvidéki kertészeti pályázatok

Jelentős anyagi támogatást ad az önkormányzat a XII. kerület városias jellegűen beépített részein lévő udvarok zöldítéséhez. A zöldövezetekben pedig a természetközeli kertek gazdáit hívja ismét bemutatkozásra, tapasztalat- és élménycserére.

Újabb életmentő eljárás a Szent János Kórházban

„Time is brain” – szélütés (stroke) esetében az idő az egyik legfontosabb tényező. Sokaknál azonban komoly kockázattal járhat a műtét. Ezért is számít mérföldkőnek, hogy már a Szent János Kórházban is elérhetővé váltak az érelzáródásos és agyvérzéses hátterű stroke kezelésére és megelőzésére alkalmas neurointervenciós eljárások. A módszer előnyeiről, az első beavatkozás részleteiről és a stroke-kal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról dr. Vajda Zsoltot, a Neurovaszkuláris Egység főorvosát kérdeztük.

Minden kerületi gyereknek jutott hely az önkormányzati bölcsődékben

Az utóbbi évek férőhelybővítéseinek köszönhetően az idén is minden XII. kerületi jelentkező felvételt nyert valamelyik önkormányzati fenntartású bölcsődébe. Bár a beiratkozási időszak lezárult, a megüresedő helyekre év közben folyamatos a felvétel. Érdemes tehát a polgármesteri hivatal népjóléti irodájában telefonon érdeklődni az aktuális lehetőségekről.

Beszéljünk a piszkos ügyeinkről!

Piszkos ügyekkel terhelt az emberek és a kutyák között évezredek óta fennálló barátság. A városi együttélés nehézségeire azonban vannak megoldások: ezekre irányítja rá a figyelmet az önkormányzat május 14-i, Kutya jó nap! című rendezvénye, amely hasznos előadásokkal és szórakoztató programokkal várja a kutyával és a kutya nélkül élőket a Gesztenyés kertben.

Megkezdődtek a portálfelújítások a Böszörményi úton

„A Hegyvidék főutcája” program részeként megkezdődtek a portálfelújítások a Böszörményi úton. Ezek a munkák is azt a célt szolgálják, hogy az utca és az üzletek rendezettebbé, vonzóbbá váljanak, a Hegyvidéken élők szívesen jöjjenek ide sétálni, vásárolni, kikapcsolódni.

Erényt kovácsolni a nehézségekből

Már körvonalazódik a végeredmény, de még mindig napról napra alakul a Hegyvidék első közösségi kertje a Böszörményi úton. A kialakítás koncepciójáról, az egyedi kihívásokról és a kert növényeiről kértünk és kaptunk helyzetképet Szalai Orsolya tájépítésztől, a Böszikert tervezőjétől.

Zene és képzőművészet találkozása

„Ilyenkor valahogy felértékelődik a képzőművészet varázsa” – jellemezte Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész az Antal–Lusztig-gyűjtemény Hegyvidék Galériában bemutatott új tárlatát, ami zenei témájú alkotásokkal csatlakozik a Cziffra György Fesztiválhoz. A legnagyobb magyar magángyűjtemény válogatott műveiből nyílt kiállítás – Beethoventől Steve Reichig, Márffy Ödöntől Nádler Istvánig – egyszerre mutatja meg a műgyűjtés generációkat összekötő szenvedélyét és a zene szeretetét, ami csak a képzőművészet világában válik igazán láthatóvá.

Ez egy kutya jó nap lesz!

Élet kutyával vagy kutya nélkül a Hegyvidéken. Konfliktus? Barátság? Célunk a békés együttélés. Ez egy kutya jó nap lesz május 14-én 10 órától a Gesztenyés kertben.