Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

MOM – ahol a kultúra teremt közösséget

Hogy mitől „élhető” egy kerület? Attól, hogy aki lakója, jól érzi magát ott. Ahol színvonalas kulturális és sporteseményekre járhat, ahol talál magának olyan helyet, ahová szívesen ül be egy jó kávé vagy sör mellett beszélgetni, ahol hangulatos és biztonságos sétálni az utcán, és ahonnan, ha felnő az ember, jó emlékeket visz magával életút-batyujában. Hegyvidék a hibái ellenére is jól élhető kerület. Most kezdődő sorozatunkban annak járunk utána, hol és kik dolgoznak azért, elsősorban a kulturális intézményekben, hogy mi ezt tartósan így is érezhessük.

Bevált az önkormányzati járőrpár

Nagymértékben hozzájárul a közbiztonság javításához az az önkormányzati járőrpár, amely június közepe óta járja a kerület útjait. A szabadidős rendőrök által ellátott szolgálat eredményeit Fülöp Valter rendőrkapitány és Pokorni Zoltán polgármester közösen ismertette.

Születési anyakönyvezés

Valamennyi élve születést a születési helynek megfelelő területileg illetékes anyakönyvvezető anyakönyvezi. A születést követően kiadott első születési anyakönyvi kivonatért nem kell fizetni.

Pécsi Ildikóé az idei Bilicsi-díj

A Bilicsi Tivadar születésének századik évfordulója alkalmából 2001-ben alapított díjat, valamint a vele járó kisplasztikát idén Pécsi Ildikó színművész vehette át.

Jogi ügyek a társasházakban

A társasházak leggyakoribb jogi ügyeiről hangzott el előadás a kerület legutóbbi társasházi fórumán. Dr. Simonfalvi Éva ügyvéd az alapító okirat készítésével kapcsolatos kérdésekről, valamint a közösköltség-tartozások érvényesítésének, behajtásának lehetőségeiről szólt részletesebben.

Lifteket állítottak le a János kórházban

Nyolc liftet karbantartási hiányosságok miatt leállítottak, majd a szükséges intézkedések megtétele után néhány napon belül újraindítottak a János kórházban. Bár a legsúlyosabb hibákat elhárították, a leromlott állapotú felvonóknak rövid időn belül jelentős felújításon kell átesniük.

Önkénteseket keresnek

Önkéntes munkatársakat keres a XII. kerületi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ. A jelentkezők a gyerekek szabadidejének hasznos eltöltését, a munkanélküliek álláskeresését, valamint a pszichiátriai problémákkal küzdők életét egyaránt segíthetik munkájukkal.

Az a ragyogás a mazsolán…!

„Na, ilyen a káposztával töltött busa! Gyönyörű! Most nézd meg a káposzta és a halhús harmóniáját! Kóstold meg!” – tolta elém a tányért Hargitai György mesterszakács az Orbánhegyi út egyik kertes házának emeleti lakásában. Ne gondolják, hogy a legújabb budai kisvendéglőről vagy kifőzdéről van szó. Ez itt egy fotóstúdió, az összes szükséges kellékkel, ahol kiemelten étel-, de reklám-, tárgy-, épület- és esküvői, valamint rendezvényfotók is készülnek. A busa nagyszerű volt, leszámítva a falatozáshoz kissé nomád körülményeket, hiszen nem a jóllakáson, hanem az ételcsendéleten volt a hangsúly Balogh Tamás stúdiójában. Vele beszélgettünk immár teli gyomorral.

Termés a kertből

A hegyvidéki kertek alapvető feladata (ma már) nem a tulajdonos gyümölccsel, zöldséggel történő ellátása, hanem a tetszetős, megnyugtató környezet biztosítása a pihenés idejére. A két dolognak mégsem kell teljesen kizárnia egymást.

Kiváló az ivóvíz minősége

A Fővárosi Vízművek összegezte a tavalyi év során végzett ivóvízminőségi vizsgálatainak eredményeit. Ezek alapján kijelenthető, hogy az ivóvíz minősége kiváló, mind a magyar, mind pedig az európai uniós szabványoknak megfelel.

A Szerelem Sziklájának próbája – egy év a világ körül

A Dél-Atlanti-óceán közepén fekszik Tristan de Cunha, a világ legelszigeteltebb emberi települése. Az ötszáz főnyi közösségben él egy tradíció. Amikor a fi ú megkéri a leány kezét, a párt csónakba ültetik a legszükségesebb felszereléssel, s a falu öregjei körbeeveznek velük a sziget északi, gyalogúton megközelíthetetlen csücskére, a Vadszilvák erdejébe. Ott magukra hagyják őket hat hétre. Amikor a csónak ismét feltűnik az öblöt védő sziklatömb, Love Rock (Szerelem Sziklája) mentén, a bölcsek csupán a látványra kíváncsiak. Ha a pár ölelkezve várja őket, áldásukat adják a házasságra. Ha csupán egymás mellett álldogálnak, a frigy ki van zárva. A szokást a telepesek úgy nevezik: a Szerelem Sziklájának próbája.

Mit és hogyan eszünk?

Napjaink fontos része a táplálkozás. Ha összeadjuk az étkezésre fordított időt, kiderül, életünk során majdnem három és fél évig eszünk.

A tüskés hátú szívmelengető

Jól megy a káposztafélékhez, a kelbimbóhoz, illik a sültekhez, pecsenyékhez, a sonkához, a húsos töltelékekhez, tejszínnel, vaníliával és csokoládéval is tökéletes, finom tölteléke a piskótáknak. Kalóriadús, tápláló, és esetenként még melegítőnek sem utolsó a téli hidegben. Nem lehet azt állítani, hogy a gesztenye ne lenne igazán sokoldalú.

A világklasszis édesapa nyomdokain

Gőzerővel készül az októberi világbajnokságra Varga Gabriella. Mivel a női tőrválogatott jelenleg a ranglista élén áll, reális az esély arra, hogy kiharcolja a pekingi olimpiai részvételt. A kitűnő vívónő azonban társaival együtt jóval merészebb álmokat szövöget: nyerni akar.

Fejenként egymillió forint olimpikonok felkészülésére

A K&H Csoport második alkalommal adta át három sportolónak azt az egyösszegű támogatást, amely olimpiai és paralimpiai felkészülésüket hivatott segíteni. A szakmai zsűri döntése alapján 2007 szeptemberében Berki Krisztián tornász, a XII. kerületben élő Hadfi Dániel cselgáncsozó és Szekeres Pál kerekesszékes vívó kapott fejenként egymillió forintot.