Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Újra kell építeni a lerombolt közbizalmat

2006. október 23-án semmivé vált a kormányzatba vetett bizalom, ezért ma nemcsak a gazdasági csődből, hanem a bizalmi válságból is ki kell húzni az országot – mondta az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulóján rendezett kerületi megemlékezésen Pokorni Zoltán polgármester. Idén is a nemzeti ünnepen vehették át a Hegyvidéki Önkormányzat szakmai díjait azok a pedagógusok, akik az óvodákban, iskolákban kiemelkedő színvonalon végzik oktató-nevelő munkájukat.

A hegyvidéki iskolák ünnepségversenye

Ebben az évben először versenyt hirdetett az önkormányzat az iskolák között annak megmérettetésére, melyik oktatási intézmény forradalmi megemlékezése a legszínvonalasabb, leginkább személyhez szóló, történelmileg leghitelesebb és legnagyobb hatású. A két korcsoportban, általános és középiskolások számára kiírt vetélkedés az eredményektől függetlenül is meghozta a várt sikert: az ünnepségekre szívvel-lélekkel készültek a hegyvidéki diákok.

Még kétmillió vis majorra

Idén is tízmillió forintot különített el a lakosságot érintő vis major helyzetek kezelésére az önkormányzat. A szeptemberig benyújtott tizennyolc kérelem mindegyikét támogatták, a társasházak mintegy nyolcmillió forintot kaptak. A fennmaradó összegre az év végéig lehet pályázni.

Szociális dolgozókat jutalmazott az önkormányzat

A szokásoknak megfelelően idén is a szociális munka napja alkalmából megtartott ünnepség keretében ismerte el az ágazat dolgozóinak teljesítményét az önkormányzat. A kötetlen találkozón átadták a Szociális Ellátásért és Gyermekjóléti Alapellátásért Díjat, valamint a Polgármesteri Dicséreteket.

Belépett a második generáció

Az első hazai magánóvoda volt a Pingvin, amely az elmúlt három évtized alatt sok mindent – köztük költözködést is – megélt. Egy azonban soha nem változott, nem változhatott: a gyerekek derűs harmóniában való nevelése, sokoldalú fejlesztése. Pege Lászlónéval, az óvoda alapítójával és vezetőjével beszélgettünk.

Önkéntes munka kompromisszum nélkül

Pestszentlőrinci gyerekek, valamint az ország legkülönbözőbb pontjairól érkező egyetemisták is végeztek önkéntes munkát a Hegyvidéken a „72 óra kompromisszum nélkül” elnevezésű program keretében. Az ifjúsági csoportok a kerületi parkok kopott padjait festették át, kertet rendeztek, valamint kirándulást szerveztek sérült gyerekeknek.

Gondolatok a tehetségről

Hogyan éljünk tehetségünkkel tehetségesen? – tették fel a kérdést a tizenegyedik alkalommal megrendezett Budai Oktatási Napok előadói. Mint kiderült, az isteni szikra mindnyájunkban megtalálható, ahhoz azonban, hogy lángra is lobbanjon, sok munkára, kitartásra és a szülők, pedagógusok segítségére is szükség van.

Pingvinnek nézett varjak

A szüreti mulatságokhoz hasonló hangulatú, vidám, pezsgő, zenés-táncos programon vettek részt a Németvölgyi Általános Iskolába járó gyerekek és szüleik. A hagyományos őszi fesztiválra egy híres nagyszülő is eljött: Benke Laci bácsi konyhát rendezett be a kertben. A séf az ételárusításból befolyó pénzösszeget teljes egészében az iskolának ajánlotta fel.

Dombormű a zeneszerzőnek

A már meglévő emléktábla mellé a művészt ábrázoló bronzplakettet helyezett el az önkormányzat Kertész Gyula egykori Tamási Áron utcai lakóháza falán. A hegyvidéki zeneszerző munkássága szorosan összekapcsolódik a kerülettel, hiszen az általa alapított Magyar Kórus kiadóvállalat a Kiss János altábornagy utcában működött.

Életszeretet és önirónia festményeken

A Kezs néven is ismert Gesler Zsuzsa mutatja be képeit a Jókai Klub legújabb tárlatán. A sajátos megnyitó a festmények és alkotójuk különlegességére utalt: a köszöntő után, a Sólyom András filmrendező által Gesler Zsuzsa műtermében forgatott összeállítás révén, a közönség „személyesen” is ellátogathatott a művek születési helyére.

Alma a fájától, ecset a kalapácstól

A Művészcsaládok a Hegyvidéken sorozat hetedik állomásaként az Osgyányi–Véghseő család alkotásai tekinthetők meg a Hegyvidék Galériában, Családi műhely címmel. Az édesanya, Véghseő Klára festőművész prominens tagja a kerületi Galéria 12 Egyesületnek; az édesapa, Osgyányi Vilmos Munkácsy-díjas kőszobrász-restaurátor, míg két lányuk, Sára és Róza ígéretes tehetségű, egyre szélesebb körben elismert festőművészek. A szülők Városmajor utcai otthonában találkoztunk négyükkel.

Kenyérbe fogva

Itthon szendvics, Amerikában bagel, de végül is mindegy, minek hívjuk, a lényeg, hogy gyorsan és ezerféleképpen elkészíthető, jóízű étel, amely igen tápláló is lehet, ha megfelelő hozzávalókat használunk. Ilyenkor, iskolaidőben különösen jó szolgálatot tesz a gyerekeknek és szüleiknek is.

Őszi teendők a kertben

Az ősz – bár a borongós, nyirkos, hűvös napokon jólesne – a kertész számára még nem a megpihenés időszaka. Fel kell készíteni a növényeket a télre, és a telepítések egy részét is ilyenkor a legjobb elvégezni. És persze a lombhullás is ad feladatot bőven.

 

Vilagsztarok_a_Hegyvideki_Fitparaden1

Világsztárok a Hegyvidéki Fitparádén

Számos újdonsággal várta a sportbarátokat a negyedik Hegyvidéki Fitparádé. Az egészséges életmódot és a mindennapos mozgást népszerűsítő multisport-fesztivál az idén először kilépett a Sportmax falai közül, a programok egy részét a Gesztenyés kertben, a Sirály utcában és a MOM Kulturális Központban rendezték meg.

Szinhaz_a_Hegyvideken

Színház a Hegyvidéken

Egyelőre nem önálló szervezeti egységként és nem is saját társulattal, de végre önálló előadással várja a színházat szerető közönséget a MOM: november 6-án este Karinthy Ferenc Dunakanyar és Bösendorfer című egyfelvonásosait mutatják be.

Építsünk újra betlehemet!

Harmadik alkalommal hirdet pályázatot a Hegyvidéki Önkormányzat a kerületi közösségek számára „Építsünk közösen betlehemet!” címmel. A csapatoknak egy betlehemi jelenetet ábrázoló térbeli alkotást kell készíteniük, amit a kijelölt közterületeken mutathatnak be advent idején. A jelentkezési határidő november 7., ezt követően bő egy hónapjuk van a csapatoknak arra, hogy megvalósítsák terveiket.

Streetball_a_Sportmaxban

Streetball a Sportmaxban

Ismét kosarasokkal telik meg a Csörsz utcai Sportmax nagycsarnoka. Harmadik alkalommal rendezik meg a Hegyvidéki Streetball Jam versenyeit, amelyeken az induló csapatok – a Hegyvidéki Önkormányzat jóvoltából – a nevezési díj megfizetése nélkül vehetnek részt.