Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Korfball Európa-kupa jótékonysági akcióval

Zsúfolt lelátó, nemzetközi sporteseményhez méltó, nagyszerű hangulat és parázs mérkőzések jellemezték a Sportmax Hegyvidékben január 16–19. között megrendezett korfball Európa-kupa döntőjét. Napjaink egyik leggyorsabban fejlődő csapatjátékát az elképzelések szerint a XII. kerületi diákok szervezett körülmények között is kipróbálhatják hamarosan.

Elméjüket tornáztatták a gyerekek

A téli időszakban a hagyományos teremsportok mellett „észtornákkal” folytatódott a kerületi diákolimpia. Ismét nagy sikert aratott az egyéni sakkbajnokság, közel kétszáz diák ült asztalhoz, míg a hegyvidéki specialitásnak számító szellemi olimpián a zugligeti általános iskolások gimnazistákat megszégyenítő eredménnyel végeztek az élen.

A „kövércsitertek”és a farsang farka

Hajdanában, ha azt mondták a felmenőink, felkötjük a farsang farkát, az nem jelentett egyebet a mulatozó kedvűek és haspókok világában, mint hogy a farsang utolsó három napját (vasárnap, hétfő, kedd) dévaj lumpolással és nagy-nagy falatozással ünneplik meg. Kedden látványosan búcsút vettek a hústól, lenyomták a cupákokat, csülköket, végül hamvazószerdán bűntudatban megnyugodva „hamut szórtak” a fejükre. Csütörtökön pedig kezdődött a negyvennapos böjt húsvétig.

Naspolya, a téli gyümölcs

A naspolya közönséges gyümölcs, mégis kevesen ismerik, és még kevesebben fogyasztják. Manapság ritkán ültetik, de szerencsére az öreg tövek sok hegyvidéki kertben élnek és teremnek ma is. Ráadásul a termések tél közepén fogyaszthatók, amikor a kertben semmi mást nem lehet szüretelni.

Rehabilitáció a hegyvidékieknek

Területi ellátási kötelezettségének megfelelően a Széher úti Szent Ferenc kórház biztosítja a Hegyvidéken élők kardiológiai rehabilitációját, valamint a cukorbetegek utógondozását. Az egyházi fenntartású intézmény egyedülálló módon már néhány napos várakozási időt követően fogadni tudja a betegeket.

Influenza: a megelőzés a leghatékonyabb gyógymód

Tovább folytatódott az influenzaszerű megbetegedések számának emelkedése, a megelőzés érdekében éppen ezért ajánlatos minél előbb megtenni a szükséges óvintézkedéseket. Aki ódzkodik az influenzaoltástól, egyen vitamindús ételeket, növelje a C-vitamin-bevitelt, valamint réteges öltözködéssel és odafigyeléssel kerülje el a megfázást.

Lisztérzékenység-szűrés az iskolákban

Első alkalommal szervezett lisztérzékenység-szűrést az önkormányzat a hegyvidéki általános iskolákban. A gyorsteszttel végrehajtott vizsgálaton több mint 300 első osztályos diák vett részt. A szűrést koordináló Lisztérzékenyek Egyesülete munkatársai „csupán” négy esetben állapítottak meg rossz eredményt.

Szivvel_dolgoznak1

Szívvel dolgoznak

Sokat jelentenek a szakmai díjak egy kórház életében, de az igazi elismerés mégiscsak az, ha a betegek elégedettek az orvosok, ápolók munkájával. A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája a napokban kapta meg a páciensek szavazatai alapján az Év kórháza-díjat.

Egy magyar italianista (munkacím)

Réti Györggyel, a Hegyvidéken élő nyugalmazott diplomatával és közíróval legutóbb megjelent könyve, a Négy bogliascói találkozó című kötet apropóján beszélgettünk. Karrierje alakulásáról és a kerülethez való kötődéséről is kérdeztük.

„Egészségesre röhögte magát”

Hihetetlen gyógyulások történetét is elmesélte a Domján testvérpár Kondor Katalinnak a Barabás Villában. A vendégek egyebek mellett a jóganevetés alapelemeit is megismerhették a pódiumbeszélgetésen.

„Embertől emberig” gyűjtenek az Esterházy János-szoborra

A polgármesteri hivatal januári kiállításán hangzott el a bejelentés, hogy gróf Esterházy János-szobrot avatnak a XII. kerületben, ily módon tisztelegve a mártír politikus emléke előtt. A szoborállítás kezdeményezőjével, Kovács Gergelynével, a Hegyvidék díszpolgárával az előzményekről beszélgettünk.

A „múzeumba való” Glück Frigyes

Százötvenöt esztendeje, 1858-ban született Glück Frigyes műgyűjtő, szállodatulajdonos, aki munkája mellett, idejét és pénztárcáját nem kímélve, aktívan kivette részét a Svábhegy és környéke szebbé tételében. A Svábhegyi Egyesület elnöke volt, számos olyan kezdeményezés fűződik a nevéhez, ami miatt a hegyvidékiek igencsak büszkék lehetnek rá: ilyen egyebek közt a kerület jelképe, az Erzsébet-kilátó megépítése is.

Uniós forrásból óvodafejlesztés

A Hegyvidéki Önkormányzat 2012 áprilisában pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv Közép-magyarországi Operatív Program 4.6.1-11 kódszámú, „Nevelési intézmények fejlesztése” című kiírására. A közreműködő szerv 2012 decemberében értesítette a kerületet, hogy a maximálisan megpályázható összeget, csaknem 200 millió forintot nyerte el.

Erdélyben jártak az Arany iskola diákjai

Elsőként az országban a hegyvidéki iskolák tizenegyedikes tanulói kaptak lehetőséget arra, hogy az önkormányzat segítségével eljussanak valamelyik határon túli magyarlakta vidékre. A programban a kezdetektől részt vevő Arany Általános Iskola és Gimnázium diákjai legutóbb Erdélyben jártak, tapasztalataikról az iskolában meghirdetett pályázat keretében számoltak be.

Túl népszerűek a hegyvidéki óvodák

Még néhány hónap, és megkezdődik az óvodai felvételi időszaka, ezért a szokásoknak megfelelően az önkormányzat, valamint a Hunniareg Pedagógia Intézet közösen szervezett tájékoztatót a kisgyerekes szülőknek január közepén a Jókai Klubban. A rendezvényen a hegyvidéki óvodák mutatták be programkínálatukat, valamint tájékoztatók hangoztak el az aktuális változásokról, illetve az óvodák feladat- és szerepköréről.

Teljesen átalakul a Széll Kálmán tér

A tömegközlekedés rendezése és átláthatóvá tétele mellett a Széll Kálmán tér átépítésekor kiemelt szerepet kap a közösségi funkciók erősítése. A munkálatok várhatóan 2014 tavaszán kezdődnek, a megújult teret 2015 második felében vehetik birtokba a budapestiek.

Balesetmegelozo_lepcsojavitasok

Balesetmegelőző lépcsőjavítások

A tavalyi év utolsó hónapjaiban sem álltak le a közlekedés biztonságát szolgáló kerületi útfejlesztések, melyek közül a legfontosabbak a lakosság kérésére elvégzett lépcsőjavítások voltak. Az Irhás árok alsó részén vadonatúj járdaszakaszt alakítottak ki.

Szocialis_zoldseg-_es_gyumolcsvasar

Szociális zöldség- és gyümölcsvásár

Két alkalommal kedvezményes árú burgonya-, hagyma- és almavásárra hozzák el terményeiket a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület termelői: február 5-én, kedden a Városmajori Jézus Szíve Plébánia előtti területen, míg február 19-én, kedden a Diana utcában, az Istenhegyi Szent László Plébánia mellett árulnak majd.

Változások a hatósági ügyintézésben

Január elején több feladat is átkerült az önkormányzattól a fővárosi kormányhivatal irányításával működő kerületi hivatalhoz, így bizonyos kérdésekben már nem a polgármesteri hivatalt kell keresnünk. Jó hír, hogy egyre több okmányügy intézhető otthonról: februártól egyes járműokiratok pótlása, cseréje megoldható az Ügyfélkapun keresztül.

Új órarendben az online ügyfélszolgálat

A hazai önkormányzatok közül elsőként a XII. kerület indította el az ETL (End of The Line) elnevezésű élő internetes ügyfélszolgálatát, amelynek mintájára ma már a főváros más kerületeiben, illetve több vidéki településen is bevezették az online ügyfélfogadást. Immár másfél éve működik egyre növekvő népszerűséggel a Hegyvidéki Önkormányzat kényelmi szolgáltatása, aminek lényege, hogy az ügyfelek a számítógépükön kép- és hangkapcsolatot létesíthetnek otthonról az egyes szakirodák munkatársaival, akik a beszélgetés közben akár a szükséges nyomtatványokat, ügyleírásokat is el tudják küldeni a rendszeren keresztül.

A jövő technológiája érkezik Csillebércre

Felavatták a csillebérci Wigner Adatközpont első géptermét. A csúcsteljesítményű számítógépekkel a természettudomány egyik legizgalmasabb és legintenzívebben kutatott témáját, az elemi részecskék tömegéért felelős Higgs-bozon tulajdonságait vizsgálják a kutatók az elkövetkező években.