Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A Hegyvidékről a Dakarra

Tizennégy nap, mintegy 9000 kilométer, meredek utak, mély szakadékok, akár 70 fokos hőingadozás: röviden ez a dél-amerikai Dakar rali. A földkerekség leghosszabb és leginkább embert próbáló autó-, motor- és quadversenyének hegyvidéki indulója is volt, Somfai Mátyás egy quad, azaz négykerekű motor nyergében vágott neki a távnak. Elutazása előtt beszélgettünk vele eddigi pályafutásáról és a felkészülés nehézségeiről.

Gyerekeket ajándékoztak meg a MOM Sport „angyalai"

Ötven Hegyvidéken élő állami gondozott gyermek karácsonyát tették még szebbé a MOM Sport „angyalai". Az önkéntes adományozók – köztük Szuper Levente válogatott jégkorongozó és Kovács István olimpiai bajnok ökölvívó – régi álmokat váltottak valóra.

Virágzó pillangóorchideák a lakásban

Az elmúlt években az orchidea az egyik leggyakoribb szobanövénnyé vált. Akár bevásárlás közben, áruházakban is megvásárolhatjuk az év minden szakában. De a gyönyörűen virágzó orchideák gyakran csak rövid ideig kápráztatják el tulajdonosukat, és elmarad az egyébként rendszeres, akár fél évig is elhúzódó virágzás.

Öndivatbemutatóért rangos győzelem

Több mint ezer pályázó közül nyert a Budai Rajziskola csapata azon a versenyen, amelyet a decemberben felavatott budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ első pályázatára készített. A hét másodéves Öndivatbemutató című videoprojektje eszköztelenül is látványos módon reflektál az emberi kiszolgáltatottságra.

Tudta, mi a színház

Emléktáblát avattak Petress Zsuzsa tiszteletére egykori lakóhelyénél, a Kiss János altábornagy utca 41. számú ház falán. A kiemelkedő tehetségű primadonna személyét Felföldi Anikó, a Budapesti Operettszínház művésze, valamint a 2001-ben elhunyt művésznő fia, dr. Gyulai-Gaál Szabolcs idézte fel az avatóünnepségen.

"A pszichológia örök szerelem és jó házasság egyben"

A gyermekek, családok érdekében végzett kimagasló szakmai munkája elismeréseként Budapestért-díjat kapott Szöllősiné dr. Vári Zsuzsa pszichológus. A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XII. kerületi tagintézményének vezetője több mint harminc éve dolgozik a kerületben, és szerencsésnek érzi magát, hogy álmát megvalósítva gyerekekkel foglalkozhat.

Fitneszgála a Csollány-növendékekkel

A fitnesz és a showtánc versenysport, egyben életforma – hirdeti a Csollány Fitness SE. Az Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban működő egyesület növendékei látványos gálán mutatták be tudásukat.

Kós Károly-díjas a Minerva

Kós Károly-díjat kapott a Minerva Térinformatikai Rendszer, amit a CompArt Stúdió Kft. szakemberei fejlesztettek a Hegyvidéki Önkormányzat megbízásából. A részletes adatbázis rendszeres aktualizálásának köszönhetően a szakemberek és az önkormányzat munkatársai ma már pontosan nyomon tudják követni az épületeket és környezetüket érintő változásokat.

Közmeghallgatást tartott az önkormányzat

Főként közlekedéssel kapcsolatos kérdéseket intéztek a polgármesterhez és a képviselő-testülethez a szokásos éves közmeghallgatáson megjelent hegyvidékiek. Számos más témában is elhangzottak javaslatok, észrevételek a lakók részéről.

Megállapodás a közterület-felügyeleti feladatokról

A főváros tulajdonában vagy kezelésében lévő hegyvidéki közterületeken tizenhárom ügytípus esetében a kerületi közterület-felügyelet intézkedhet – egyebek közt ezt tartalmazza az a fővárossal kötendő szerződéstervezet, amelyet decemberi ülésén fogadott el a képviselő-testület.

Ismét segítettek a hegyvidékiek

Két teherautónyi tartós élelmiszert, ruhát és könyvet ajánlottak fel a Hegyvidéken élők a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Feszty Árpád utcai melegedője számára. Az adományokat Pokorni Zoltán polgármester adta át a rászorulóknak.

Hallévacsora a Svábhegyen

„Együnk együtt, legyünk együtt aranyvasárnap!” címmel szervezett immár ötödször karácsonyváró hallévacsorát a Svábhegyi Református Egyházközség és az Istenhegyi Szent László Plébánia. A Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával létrejövő jótékonysági akció bevételét a két felekezet szegényei közt osztották szét.

Ünnepi ebéd rászorulóknak

Ezúttal is megvendégelte a kerületben élő idős, rászoruló embereket az önkormányzat. A Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ Kiss János altábornagy utcai étkezőjében százötven adag étel került a karácsonyi díszbe öltöztetett asztalokra.

Díjazták a betlehemépítőket

A régi és új betlehemépítők változatos kompozíciókkal, technikai megoldásokkal idézték fel a bibliai történetet az ötödik alkalommal megrendezett pályázaton. A legkülönlegesebb munkák alkotói a MOM Kulturális Központban rendezett ünnepségen vehették át díjaikat.

Nem csak az alma mosolyog

Az elmúlt két évben már megszokhatták a Városmajorban lakók, hogy szerdánként termelői piac van a plébánia mellett. Most már azonban heti három alkalommal, hétfőn, szerdán és pénteken várják a vásárlókat a kerületi Fidesz-szervezet kezdeményezésére létrejövő árusítóhelyen.

Rászorulóknak és időseknek segítettek a diákok

Jótékonysági akciókkal és ajándékgyűjtéssel járultak hozzá a rászorulók karácsonyához a XII. kerületi iskolák diákjai. A hegyvidéki gyerekek a virányosi idősek otthonában élőkre is gondoltak, őket ünnepi műsorral lepték meg.

Tovább tart nyitva a posta a Hegyvidék Központban

A Hegyvidék Központban 2013 októbere óta működő posta látogatottsága és a forgalom időbeli eloszlása indokolttá tette, hogy a Magyar Posta Zrt. a postai szolgáltatóhely munkanapokon érvényes nyitvatartási idejét a központban működő kormányablak nyitva tartásához igazítsa. Január 1-je óta a posta hétfőtől péntekig 8 és 20 óra között, szombaton 10 és 14 óra között tart nyitva.

Január 31-ig kell megújítani a parkolási engedélyeket

Január 31-én járnak le a tavaly kiadott lakossági és vállalkozási várakozási hozzájárulások. Érdemes minél előbb kiváltani az idei évre érvényes engedélyt, mert annak hiányában a kerületben élőknek is fizetniük kell a parkolásért. Nem kell megújítani a gyermekszállítás miatt igényelt engedélyeket, ezek ugyanis a nevelési-oktatási év végéig használhatók.

Átadták a felújított Városmajort

A Hegyvidék első térfigyelő kamerarendszerét építette ki az önkormányzat a Városmajorban. A fejlesztéseknek köszönhetően megújult, megszépült a park, és bővültek a sportolási lehetőségek is.

Karácsonyi készülődés: csak semmi stressz!

Ajándékozzunk egymásnak együtt töltött időt! – javasolja mindnyájunknak az ünnepek alkalmából dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont orvosigazgatója. A belgyógyász, háziorvos és foglalkozás-egészségügyi szakorvos szerint az adventi készülődés időszakában is arra kellene törekednünk, hogy kerüljük a stresszt, ami – több más rizikótényezővel együtt – számos betegség, például a reflux, a magas vérnyomás, vagy akár a daganatok kialakulásáért is felelőssé tehető.

Nem találtak beteg diákot a lisztérzékenység-szűrésen

Sikeresen lezajlott az önkormányzati fenntartású általános iskolák első évfolyamosai körében megtartott lisztérzékenységi szűrés, amelyen több mint háromszázötven diák vett részt. Jó hír, hogy a vizsgálatokat elvégző Lisztérzékenyek Egyesülete Szolnok munkatársai nem találtak gluténérzékeny gyermeket.

A lúdtalp megelőzhető

A korábbi évekhez hasonlóan mozgásszervi-ortopédiai szűrést szervezett a Hegyvidéki Önkormányzat a kerületi fenntartású általános és középiskolák kijelölt évfolyamai számára. A vizsgálat során a diákok közel felénél találtak valamilyen elváltozást, ugyanakkor a gyógytestnevelésre járók közül többen visszatérhettek a normál iskolai testnevelésórákra.